}

Σούνιο

Εκτύπωση E-mail
 
Sounio

Σούνιο, ένας αρχαιολογικός χώρος κοντά στην Αθήνα που θα σας μαγέψει αν τον επισκεφτείτε ειδικά το σούροπο, όταν ο ήλιος δύει μέσα από τον ναό και πλημμυρίζει την ατμόσφαιρα με κίτρινες κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις.

Που βρίσκεται:

Βρίσκεται στον νομό Αττικής 68 χιλ. νοτιοανατολικά από το κέντρο της Αθήνας.

Ιστορία:

Στην μυθολογία το ακρωτήριο του Σουνίου συνδέεται με τον τραγικό χαμό του Αιγέα, του βασιλιά της Αθήνας, ο οποίος μόλις αγνάντεψε τα μαύρα πανιά στο Αθηναϊκό πλοίο όταν έρχονταν από την Κρήτη, νόμισε ότι ο γιος του Θησέας σκοτώθηκε από τον Μινώταυρο, έπεσε απ' το βράχο και πνίγηκε στη θάλασσα. Ο Θησέας όμως πάνω στη χαρά του από την εξόντωση του Μινώταυρου και τη σωτηρία των επτά νέων και επτά νεανίδων που προορίζονταν ως βορά προς αυτόν, λησμόνησε να βάλει τα λευκά πανιά στο πλοίο, σημάδι της νίκης. Από τότε το πέλαγος ονομάστηκε Αιγαίο. Κατά την αρχαιότητα το Σούνιο δεν ήταν μόνο σπουδαίο λατρευτικό κέντρο, αλλά είχε μεγάλη σημασία στρατηγική, ναυτιλιακή, και εμπορική.  Με τις μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη στα τέλη του 6ου π.Χ. αι.το Σούνιο αποτελούσε ξεχωριστό δήμο, τον Δήμο Σουνιέων,που οι κάτοικοί του ήταν ελεύθεροι Αθηναίοι πολίτες, που ανήκαν στην Αντιοχίδα φυλή. Στην άκρη της Σουνιακής χερσονήσου που αποτελεί το νοτιότερο τμήμα Αττικής γης οι Αθηναίοι ίδρυσαν δυο ιερά,της Αθηνάς και του Ποσειδώνα. Στο νοτιότερο σημείο βρίσκεται το τέμενος του Ποσειδώνα και 500μ. βορειοανατολικά του ήταν το ιερό της Αθηνάς. Αρκετά νωρίς οι Αθηναίοι είχαν κατανοήσει την στρατηγική αξία του Σουνίου, και έφτιαξαν λιμάνι δυτικά του ακρωτηρίου το οποίο οχύρωσαν με πολυγωνικό τείχος. Κατά το 9ο έτος του Πελοποννησιακού Πολέμου το Σούνιο οχυρώθηκε για την προστασία των καραβιών που διέρχονταν και τροφοδοτούσαν με σιτηρά την Αθήνα. Σήμερα σώζονται οι βοηθητικοί χώροι γύρω από τον ναό και οι βάσεις πάνω στην οποία ήταν κτισμένος ο ναός. Ο παλαιότερος αυτός ναός του τέλους του 6ου αιώνα π.Χ. καταστράφηκε πριν από την ολοκλήρωσή του, κατά την είσβολή των Περσών το 480 π.Χ. Πριν από την ίδρυση των ναών στο τέμενος είχαν τοποθετηθεί μαρμάρινοι κούροι που καταστράφηκαν επίσης από τους Πέρσες. Τα ερείπια του ναού που σώζονται σήμερα ανήκουν σε μεταγενέστερο ναό. Οι ανασκαφές στο χώρο του Σουνίου ξεκίνησαν το 1825 από τους Dilettanti και ήταν περιορισμένης έκτασης όπως και αυτές του Dorpfeld τo 1884. Είχαν ως σημείο αναφοράς το χώρο του ιερού του Ποσειδώνα. Η συστηματική έρευνα ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αι., κατά το έτος 1884 από την Αρχαιολογική Εταιρεία και διήρκεσε ως το 1915. Τη διεύθυνση των ανασκαφών είχε ο Β. Στάης ο οποίος συνεργάστηκε με τον αρχιτέκτονα Α. Ορλάνδο. Η Αρχαιολογική Εταιρεία διεξάγει νέες ανασκαφές από το έτος 1994 στο φρούριο.

Παραλίες:

Η αμμουδερή παραλία στον καλά προφυλαγμένο όρμο του Σουνίου, εκεί που κατά τους αρχαίους χρόνους βρισκότανε ο ναύσταθμος του στόλου των Αθηναίων, βρίσκεται αντίκρυ από τον αρχαιολογικό χώρο του κοντά στον χώρο των ξενοδοχειακών μονάδων, είναι οργανωμένη και πεντακάθαρη. Ακριβώς κάτω από τον ναο υπάρχει μια μη οργανωμένη παραλία όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας.

Διαμονή:
 • Grecotel Cape Sounion Hotel *****  Τηλ: +30-2920339144
 • Aegeon Hotel ****  Τηλ: +30-2920339200
 • Hotel Saron **  Τηλ:  +30-292039144
 • Aegeon Beach Hotel ****   Τηλ:  +30-2292039200
Φαγητό:

Στο Ακρογιάλι θα δοκιμάσετε νόστιμα πιάτα Ελληνικής κουζίνας με θέα το ναό του Σουνίου. Στο Απόμερο θα δοκιμάσετε φρέσκα ψάρια, σαρδέλα στα κάρβουνα, με ζυμωτό τηγανόψωμο  και  τραγανά  τηγανητά  κολοκυθάκια. Τέλος μπορείτε να γευματίσετε στο τουριστικό περίπτερο του αρχαιολογικού χώρου και να δείτε τον ήλιο να δύει με φόντο τον ναό.

Δρομολόγια:

Θα φτάσετε με το ΚΤΕΛ Αττικής. Πληροφορίες για τα δρομολόγια θα πάρετε στο τηλ: +30-2108808080.

Ο ναός του Ποσειδώνα λίγο πριν τη δύση του ηλίου Ναός Ποσειδώνα Ηλιοβασίλεμα στο Σούνιο
Σούνιο - Nαός Ποσειδώνα Ηλιοβασίλεμα στο Ναό του Ποσειδώνα
 
Greek Bulgarian Chinese (Traditional) English French German Italian Portuguese Russian Spanish Swedish
 • Αστακός

    Ο Αστακός, είναι μια γραφική παραθαλάσσια κωμόπολη, που αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για οικογενειακές...
 • Πορόϊα

    Πορόϊα ένας εναλλακτικός αναπτυσσόμενος προορισμός. Η καταπληκτική θέα προς την λίμνη Κερκίνη, το...
 • Μάταλα

  Τα Μάταλα είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό στη νότια Κρήτη, κοντά στη Φαιστό. Το χωριό έγινε διάσημο σε...
 • Χόρτο

      Χόρτο παραθαλάσσιο χωριό της Μαγνησίας, με εντυπωσιακή φυσική ομορφιά όπου κυριαρχεί η ηρεμία και...
 • Φανάρι

  Το Φανάρι είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την Κομοτηνή. Είναι το...
 • Δάσος Δαδιάς

  Το Δάσος Δαδιάς κατέχει μια ξεχωριστή θέση σε διεθνές επίπεδο καθώς θεωρείται ένας από τους...
 • Γύθειο

  Είναι μια από τις πιο αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές της Λακωνίας. Η αρχιτεκτονική και η ατμόσφαιρα της...
 • Μύκονος

    Η Μύκονος είναι σταθερά, εδώ και πολλά χρόνια ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά νησιά στην Μεσόγειο. Η...
 • Αγριά

    Αγριά είναι ένα γραφικό προάστιο του Βόλου, όπου μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ψάρι στίς ψαροταβέρνες...
 • Ίος

  Ίος, ένας πολύ γνωστός προορισμός των Κυκλάδων, που μαγεύει τους τουρίστες με τις υπέροχες παραλίες, τη...
top