}

Σούνιο

Εκτύπωση E-mail
 
Sounio

Σούνιο, ένας αρχαιολογικός χώρος κοντά στην Αθήνα που θα σας μαγέψει αν τον επισκεφτείτε ειδικά το σούροπο, όταν ο ήλιος δύει μέσα από τον ναό και πλημμυρίζει την ατμόσφαιρα με κίτρινες κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις.

Που βρίσκεται:

Βρίσκεται στον νομό Αττικής 68 χιλ. νοτιοανατολικά από το κέντρο της Αθήνας.

Ιστορία:

Στην μυθολογία το ακρωτήριο του Σουνίου συνδέεται με τον τραγικό χαμό του Αιγέα, του βασιλιά της Αθήνας, ο οποίος μόλις αγνάντεψε τα μαύρα πανιά στο Αθηναϊκό πλοίο όταν έρχονταν από την Κρήτη, νόμισε ότι ο γιος του Θησέας σκοτώθηκε από τον Μινώταυρο, έπεσε απ' το βράχο και πνίγηκε στη θάλασσα. Ο Θησέας όμως πάνω στη χαρά του από την εξόντωση του Μινώταυρου και τη σωτηρία των επτά νέων και επτά νεανίδων που προορίζονταν ως βορά προς αυτόν, λησμόνησε να βάλει τα λευκά πανιά στο πλοίο, σημάδι της νίκης. Από τότε το πέλαγος ονομάστηκε Αιγαίο. Κατά την αρχαιότητα το Σούνιο δεν ήταν μόνο σπουδαίο λατρευτικό κέντρο, αλλά είχε μεγάλη σημασία στρατηγική, ναυτιλιακή, και εμπορική.  Με τις μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη στα τέλη του 6ου π.Χ. αι.το Σούνιο αποτελούσε ξεχωριστό δήμο, τον Δήμο Σουνιέων,που οι κάτοικοί του ήταν ελεύθεροι Αθηναίοι πολίτες, που ανήκαν στην Αντιοχίδα φυλή. Στην άκρη της Σουνιακής χερσονήσου που αποτελεί το νοτιότερο τμήμα Αττικής γης οι Αθηναίοι ίδρυσαν δυο ιερά,της Αθηνάς και του Ποσειδώνα. Στο νοτιότερο σημείο βρίσκεται το τέμενος του Ποσειδώνα και 500μ. βορειοανατολικά του ήταν το ιερό της Αθηνάς. Αρκετά νωρίς οι Αθηναίοι είχαν κατανοήσει την στρατηγική αξία του Σουνίου, και έφτιαξαν λιμάνι δυτικά του ακρωτηρίου το οποίο οχύρωσαν με πολυγωνικό τείχος. Κατά το 9ο έτος του Πελοποννησιακού Πολέμου το Σούνιο οχυρώθηκε για την προστασία των καραβιών που διέρχονταν και τροφοδοτούσαν με σιτηρά την Αθήνα. Σήμερα σώζονται οι βοηθητικοί χώροι γύρω από τον ναό και οι βάσεις πάνω στην οποία ήταν κτισμένος ο ναός. Ο παλαιότερος αυτός ναός του τέλους του 6ου αιώνα π.Χ. καταστράφηκε πριν από την ολοκλήρωσή του, κατά την είσβολή των Περσών το 480 π.Χ. Πριν από την ίδρυση των ναών στο τέμενος είχαν τοποθετηθεί μαρμάρινοι κούροι που καταστράφηκαν επίσης από τους Πέρσες. Τα ερείπια του ναού που σώζονται σήμερα ανήκουν σε μεταγενέστερο ναό. Οι ανασκαφές στο χώρο του Σουνίου ξεκίνησαν το 1825 από τους Dilettanti και ήταν περιορισμένης έκτασης όπως και αυτές του Dorpfeld τo 1884. Είχαν ως σημείο αναφοράς το χώρο του ιερού του Ποσειδώνα. Η συστηματική έρευνα ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αι., κατά το έτος 1884 από την Αρχαιολογική Εταιρεία και διήρκεσε ως το 1915. Τη διεύθυνση των ανασκαφών είχε ο Β. Στάης ο οποίος συνεργάστηκε με τον αρχιτέκτονα Α. Ορλάνδο. Η Αρχαιολογική Εταιρεία διεξάγει νέες ανασκαφές από το έτος 1994 στο φρούριο.

Παραλίες:

Η αμμουδερή παραλία στον καλά προφυλαγμένο όρμο του Σουνίου, εκεί που κατά τους αρχαίους χρόνους βρισκότανε ο ναύσταθμος του στόλου των Αθηναίων, βρίσκεται αντίκρυ από τον αρχαιολογικό χώρο του κοντά στον χώρο των ξενοδοχειακών μονάδων, είναι οργανωμένη και πεντακάθαρη. Ακριβώς κάτω από τον ναο υπάρχει μια μη οργανωμένη παραλία όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας.

Διαμονή:
 • Grecotel Cape Sounion Hotel *****  Τηλ: +30-2920339144
 • Aegeon Hotel ****  Τηλ: +30-2920339200
 • Hotel Saron **  Τηλ:  +30-292039144
 • Aegeon Beach Hotel ****   Τηλ:  +30-2292039200
Φαγητό:

Στο Ακρογιάλι θα δοκιμάσετε νόστιμα πιάτα Ελληνικής κουζίνας με θέα το ναό του Σουνίου. Στο Απόμερο θα δοκιμάσετε φρέσκα ψάρια, σαρδέλα στα κάρβουνα, με ζυμωτό τηγανόψωμο  και  τραγανά  τηγανητά  κολοκυθάκια. Τέλος μπορείτε να γευματίσετε στο τουριστικό περίπτερο του αρχαιολογικού χώρου και να δείτε τον ήλιο να δύει με φόντο τον ναό.

Δρομολόγια:

Θα φτάσετε με το ΚΤΕΛ Αττικής. Πληροφορίες για τα δρομολόγια θα πάρετε στο τηλ: +30-2108808080.

Ο ναός του Ποσειδώνα λίγο πριν τη δύση του ηλίου Ναός Ποσειδώνα Ηλιοβασίλεμα στο Σούνιο
Σούνιο - Nαός Ποσειδώνα Ηλιοβασίλεμα στο Ναό του Ποσειδώνα
 
Greek Bulgarian Chinese (Traditional) English French German Italian Portuguese Russian Spanish Swedish
 • Δάσος Στροφυλιάς

  Το δάσος της Στροφυλιάς αποτελεί ένα μοναδικής σημασίας οικοσύστημα σε έκταση άνω των 20.000 στρεμμάτων λίγα...
 • 3 - 5 Πηγάδια

  Το χιονοδρομικό και αθλητικό κέντρο 3-5 Πηγάδια βρίσκεται στο Βέρμιο. Η σύγχρονη υποδομή που διαθέτει το...
 • Ηράκλειο

    Το Ηράκλειο είναι η μεγαλύτερη πόλη στην Κρήτη και τέταρτη σε όλη την Ελλάδα. Έχει πληθυσμό 142.112 κατοίκους...
 • Ζερίκι - Ελικώνας

    Ζερίκι ένα γραφικό χωριό της ορεινής Βοιωτίας κτισμένο στο όρος Ελικώνας, που αποκτά ζωή τους...
 • Κομοτηνή

  Η Κομοτηνή είναι μια πόλη της Θράκης, που έχει διατηρήσει αναλλοίωτη την πολιτισμική φυσιογνωμία των...
 • Άγιος Γεώργιος Νηλείας

  Ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας είναι παλαιό κεφαλοχώρι του Πηλίου. Παλαιότερα αποτελούσε ανεξάρτητη κοινότητα,...
 • Σέλι

  Το Σέλι ένα από τα πιο γραφικά ορεινά χωριά της Ελλάδας, είναι πόλος έλξης επισκεπτών  όλη την διάρκεια του...
 • Ελαφόνησος

  Ελαφόνησος Λακωνίας ένα όμορφο μικρό νησί στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου. Έχει σμαραγδένια...
 • Ναύπλιο

  Το Ναύπλιο, η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδος με την μεγάλη ιστορία στο πέρασμα των αιώνων, γοητεύει τον...
 • Σέρρες

  Μια από τις πιο μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας είναι οι Σέρρες. Η κοντινή της απόσταση από το χιονοδρομικό...
top