}

Ανάφη

Εκτύπωση E-mail
 
Chora_2  

Η Ανάφη βρίσκεται στην άκρη των Κυκλάδων. Είναι ένα νησί κατάλληλο για τους εναλλακτικούς τουρίστες, μακριά από τους ρυθμούς της σύγχρονης ανάπτυξης. Ο επισκέπτης θα την αγαπήσει για την μοναδική της άγρια ομορφιά, τις παρθένες  ακρογιαλιές της και την αυθόρμητη φιλοξενία των κατοίκων της.

Που βρίσκεται:  

Ανήκει διοικητικά στο νομό Κυκλάδων και ειδικότερα στην επαρχία Θήρας. Έχει έκταση 38,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και απέχει από τον Πειραιά είναι 155 ν. μίλια.

     
Ιστορία-Περιγραφή:  

Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία το νησί αναδύθηκε από το βυθό του Αιγαίου, με διαταγή του Απόλλωνα που ήθελε να προσφέρει καταφύγιο στους Αργοναύτες όταν επέστρεφαν από το ταξίδι τους στην Κολχίδα. Οι Αργοναύτες για να ευχαριστήσουν τον θεό έχτισαν εκεί ένα ιερό του Απόλλωνα. Κάθε χρόνο τιμούσαν τον θεό με μια γιορτή που ονομαζόταν Υακίνθεια. Στην παραλία Καστέλλι υπάρχουν τα ερείπια του αρχαίας πόλης - κράτους των Αναφαίων, που ιδρύθηκε πιθανότατα τον 8ο π.Χ. αιώνα, από Δωριείς αποίκους και κυριάρχησε στη ζωή του νησιού ώς το τέλος του αρχαίου κόσμου. Σήμερα η Ανάφη είναι ένας αναπτυσσόμενος τουριστικός προορισμός. Η χαρακτηριστική Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική με το μπλε και το άσπρο έρχεται σε αρμονική αντίθεση με τις γλάστρες με τα πολύχρωμα λουλούδια των σπιτιών, που προσθέτουν τη δική τους νότα γραφικότητας στο νησί.

     
Αξιοθέατα:  

Στην Χώρα επισκεφτείτε τους παλιούς ανεμόμυλους και τα ερείπια του Βενετσιάνικου κάστρου. Πρόκειται για φρούριο του 15ου αιώνα, που οικοδομήθηκε από τον Gulielmo Crispo και εκτός από τον αμυντικό του χαρακτήρα χρησίμευε και σαν παρατηρητήριο προς το Κρητικό πέλαγος και τη Σαντορίνη. Αξίζει να περπατήσετε μέχρι την κορυφή του βράχου του Καλάμου,και να θαυμάσετε την θέα του απέραντου γαλάζιου. Το μονοπάτι ξεκινά από την Μονή Ζωοδόχου Πηγής, και η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 1.30 ώρα.

     
Παραλίες:  

Στην Ανάφη οι παραλίες θα σας μαγέψουν. Επισκεφτείτε την γραφική ακρογιαλιά Κλεισίδι με τα λιγοστά της σπίτια, τις εξωτικές ακτές Κατσούνι, Μικρός και Μεγάλος Ρούκουνας, Μέγας Ποταμός, Άγιοι Ανάργυροι, Πρασιές, Μοναστήρι και Καστέλλι. Εδώ διακρίνονται τα ερείπια του αρχαίας πόλης - κράτους των Αναφαίων.

     
Διαμονή:  
  • Villa Apollon Studios τηλ: +30-2286061348
  • Faros τηλ: +30-2286061319
  • Apollon Village Hotel τηλ: +30-2286028739
  • Βίλα Γαλήνη τηλ: +30-2286061279
     
Φαγητό:  

Η τοπική κουζίνα της Ανάφης έχει να επιδείξει πληθώρα από πεντανόστιμα παραδοσιακά πιάτα και γλυκά. Δοκιμάστε αιμαθιές, που είναι χοιρινά έντερα γεμισμένα με μείγμα από ρύζι μαϊντανό και άνιθο, καρβουμά που γίνεται από ψιλοκομμένο πνευμόνι χοιρινό τσιγαρισμένο με κρεμμύδι και μαγειρεμένο με ζαφορά, κουλουρίδια,κοκκινιστό κατσίκι, πιτάρια, σκορδομπάλοτα, τζονάρι που είναι παστό χοιρινό κρέας τσιγαρισμένο με κρασί το οποίο μαγειρεύουν με κρεμμύδια, πατάτες και μπαχαρικά. Τα παραδοσιακά γλυκά του νησιού είναι τα γεμιστά αμυγδαλωτά, τα μελιτερά τα ξεροτήγανα και το κουφέτο.

     
Δρομολόγια:  

Η Ανάφη συνδέεται με τον Πειραιά, με συμβατικά πλοία, 3 φορές την εβδομάδα. Τα πλοία προσεγγίζουν επίσης τα νησιά Πάρο, Νάξο, Σίκινο, Φολέγανδρο, Θήρα, Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο και Μήλο. Το νησί συνδέεται με τη Σαντορίνη, σχεδόν καθημερινά με τοπικά δρομολόγια. Το ταξίδι διαρκεί 2 ώρες περίπου. Εναλλακτικά μπορείτε να φτάσετε αεροπορικώς στην Σαντορίνη. Πληροφορίες για τα δρομολόγια θα πάρετε στο πρακτορείο Ανάφης τηλ: +30-22860 61408,στις Ολυμπιακές Αερογραμμές τηλ: +30-2109269111, στην Aegean Airlines τηλ: +30-210 6261700, στην G.A. Ferries τηλ: +30-2104511720, στην Nel Lines τηλ: +30-2104115015, στην Saos Ferries τηλ: +30-2106250000 και στην Hellenic Sea Ways τηλ: +30-2104199100.

     
    Chora_1   Chora_2   Chora
             
        Monastiri    
 
Greek Bulgarian Chinese (Traditional) English French German Italian Portuguese Russian Spanish Swedish
top