}

Μονεμβασιά

Εκτύπωση E-mail
Monemvasia_3

Μονεμβασιά, η περίφημη καστροπολιτεία, ιδρύθηκε τη βυζαντινή περίοδο και υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα κάστρα της Πελοποννήσου.Τα πέτρινα σπίτια,τα επιβλητικά αρχοντικά, οι βυζαντινές εκκλησίες προκαλούν δέος και θαυμασμό σε κάθε επισκέπτη. Τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά που λειτουργούν ως παραδοσιακοί ξενώνες,τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια δημιουργούν μια ατμόσφαιρα άκρως ρομαντική και ειδυλλιακή που μένει αξέχαστη σε κάθε επισκέπτη.

Που βρίσκεται:

Η Μονεμβασιά είναι μια πανέμορφη ιστορική πόλη του Νομού Λακωνίας, που απέχει από την Αθήνα 200 χιλ και την Θεσ/νίκη 714 χιλ.

Ιστορία-Περιγραφή:

Η καίρια θέση της Μονεμβασιάς στον θαλάσσιο δρόμο προς την ανατολική Μεσόγειο, υπήρξε στόχος πειρατικών επιδρομών καθώς και επιδρομών ηγεμόνων της Δύσης. Το 1248 ο Γουλιέλμος Β', πρίγκιπας της Αχαΐας, κατέλαβε τη Μονεμβασιά. Το 1259 ητήθηκε από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα της Νίκαιας Μιχαήλ Η' Παλαιολόγο. Όταν ο Γουλιέλμος αιχμαλωτίστηκε από τον Μιχαήλ αναγκάστηκε να παραδώσει στους Βυζαντινούς τα κάστρα της Μονεμβασιάς. Ο Μιχαήλ τον τίμησε με τον τίτλο του μεγάλου δομεστίκου, σύμβολο υποτέλειας στην αυτοκρατορία, και η Μονεμβασιά ορίστηκε έδρα Βυζαντινού στρατηγού και έδρα Ορθόδοξου μητροπολίτη, ενώ παράλληλα παραχωρήθηκαν στους κατοίκους σημαντικά προνόμια. Η ακμή της πόλης υπήρξε ραγδαία. Εκτός από την αύξηση του πληθυσμού, που κύρια επίδοση του ήταν το εμπόριο και η ναυτιλία, δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις για την πνευματική και εκκλησιαστική ανάπτυξη. Την ειρηνική ζωή της Μονεμβασίας κατά τον 14ο και το α' μισό του 15ου αιώνα τάραξαν πειρατικές επιδρομές. Σήμερα η Μονεμβασιά είναι περισσότερο γνωστή από το μεσαιωνικό φρούριο, και τον ομώνυμο μεσαιωνικό οικισμό που είναι αριστοτεχνικά κτισμένος πάνω στον βράχο της Μονεμβασιάς, ο οποίος αποτελεί μια μικρή νησίδα,που συνδέεται με γέφυρα με την σημερινή παραλία. Τα δρομάκια της Μονεμβασιάς είναι στενά και κατάλληλα μόνο για τους πεζούς. Ο κόλπος της Παλαιάς Μονεμβασιάς βρίσκεται στο Βορρά. Σήμερα σώζονται ερείπια παλαιών αριστοκρατικών κατοικιών και βυζαντινών ναών. H οικοδομική δραστηριότητα είναι τεράστια με συνεχείς αναπαλαιώσεις των κατοικιών. Η εκκλησία του Ελκόμενου Χρηστού, βρίσκεται στην πλατεία της κάτω πόλης. Στα διακόσια περίπου μέτρα και ακολουθώντας το σοκάκι που είναι στα δεξιά της εκκλησίας του Ελκόμενου, βρίσκεται η Παναγία η Χρυσαφίτισσα με τον μεγάλο περίβολό της που το καλοκαίρι φιλοξενεί πολλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Στην πάνω πόλη ψηλά, δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Σοφίας και θα φτάσετε εκεί από το ανηφορικό μονοπάτι.

Παραλίες:

Το Πορτέλο είναι η παραλία του οικισμού και βρίσκεται κάτω από τα τείχη. Με κατεύθυνση προς Αθήνα στα 3 περίπου χιλιόμετρα δεξιά κατεβαίνετε στην πλαζ Πορί, μια παραλία με άμμο, ιδανική για περπάτημα και σπόρ. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η παραλία Καστράκι, με άμμο και με αρκετή σκιά μιας και από πάνω υπάρχουν αρμυρίκια και πεύκα. Στα Αμπελάκια θα κολυμπήσετε στα διαδοχικά κολπάκια του. Συνεχίζοντας νότια θα βρείτε διαδοχικά πολλά κολπάκια μέχρι και τον Άγιο Φωκά που σταματά ο δρόμος.

Διαμονή:

Στο κάστρο της Μονεμβασιάς θα βρείτε πολλά και για κάθε βαλάντιο ξενοδοχεία και καταλύματα. Μόλις μπείτε στο κάστρο θα συναντήσετε το ξενοδοχείο Βυζαντινό **** τηλ: +30-27320.61.254. Μετά από 30 μέτρα πάλι στα αριστερά σας βρίσκεται το ξενοδοχείο Malvasia **** τηλ: +30-27320.63.007. Άλλα ξενοδοχεία είναι τα Αρδάμης Suites τηλ:+30-27320.61.886, τα Κελιά **** τηλ:+30- 2732061520, και Θεοφανώ **** τηλ: +30-2732061212. Ενοικιαζόμενα δωμάτια μπορείτε να βρείτε σε διάφορα σημεία στο κάστρο καθώς και στην απέναντι πλευρά. Πριν φτάσουμε στο κάστρο αλλά πάνω στο βράχο της Μονεμβασιάς υπάρχει το ξενοδοχείο Lazareto ***** τηλ: +30-27320.61.991.

Φαγητό:

Πολλές γραφικές και όμορφες ταβέρνες - καφενεία κρύβονται μέσα στο κάστρο. Η ταβέρνα της Ματούλας, της Μαριάνθης, και το Κανόνι θα σας ενθουσιάσουν με την ποικιλία των γεύσεων που προσφέρουν. Εκτός κάστρου οι επιλογές είναι πολύ περισσότερες. Το λιμάνι του Γέρακα προσφέρεται ιδιαιτέρως, είτε για καφέ, είτε για ψαρομεζέδες. Επίσης συστήνουμε να δοκιμάσετε το εξαιρετικό κρασί Malvazia, που βγάζει η περιοχή.

Δρομολόγια:

Στην Μονεμβασιά θα φτάσετε με το ΚΤΕΛ Λακωνίας τηλ: +30-2734061177, ΚΤΕΛ Κηφισού τηλ: +30-2105124913.

Monemvasia_1 Monemvasia Monemvasia_2
Monemvasia_3
 
Greek Bulgarian Chinese (Traditional) English French German Italian Portuguese Russian Spanish Swedish
 • Πλαταμώνας

  Ο Πλαταμώνας είναι ένα αναπτυγμένο τουριστικό θέρετρο της Μακεδονίας. Η προνομιακή θέση του, που συνδυάζει...
 • Άγρας

  Η λίμνη του Άγρα έχει χαρακτηριστεί ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους καθώς  έχει πολλά σπάνια και...
 • Αλόννησος

      Ένας δημοφιλής προορισμός για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού είναι η Αλόννησος.
 • Πρέβελη

      Πρέβελη η πανέμορφη παραλία της και το Κουρταλιώτικο φαράγγι είναι μια περιοχή που έχει ενταχθεί...
 • Σκλήθρο

    Κρυμμένο στο Μαυροβούνι ανάμεσα στον Κίσσαβο και το Πήλιο, βρίσκεται  ένας εναλλακτικός προορισμός το...
 • Όλυμπος

  Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας, είναι το φυσικό σύνορο της Μακεδονίας με τη Θεσσαλία. Αποτελεί...
 • Δίλοφο

    Ένα από τα ομορφότερα χωριά του Ζαγοριού είναι το Δίλοφο που σου δίνει την αίσθηση ότι ο χρόνος έχει...
 • Έδεσσα

  Ανάμεσα στα βουνά Βόρας και Βέρμιο είναι κτισμένη η Έδεσσα, η πόλη των νερών, όπως ονομάζεται. Οι περίφημοι...
 • Μικρό Παλιό Χωριό

  Το  Μικρό  Παλιό  Χωριό,  είναι  ένα  κατάφυτο  χωριό  στην  Ευρυτανία  με  απίστευτη  θέα  στην  κοιλάδα ...
 • Μηλιές

      Οι Μηλιές είναι ένα γραφικό ιστορικό κεφαλοχώρι του Πηλίου πνιγμένο στο πράσινο. Η λαμπρή...
top