}

Κάλυμνος

Εκτύπωση E-mail
 
Κάλυμνος  

Κάλυμνος γνωστή ως πατρίδα των σφουγγαράδων. Ένα νησί γεμάτο κόσμο χειμώνα-καλοκαίρι κατάλληλο για να γευθείτε την αυθεντική νησιώτικη ζωή και να απολαύσετε τις διακοπές σας.

Που βρίσκεται:   Η Κάλυμνος είναι ένα νησί της Δωδεκανήσου που βρίσκεται νότια της Λέρου, και νοτιοανατολικά της Κω. Απέχει από τον Πειραιά 302 ναυτικά μίλια.
     
Ιστορία-Περιγραφή:  

Η Κάλυμνος κατοικείται από τους χρόνους της νεολιθικής εποχής. Αρχαιότεροι κάτοικοι του νησιού ήταν οι Κάρες. Αργότερα το κατοίκησαν οι Φοίνικες,και την περίοδο 1150 π.Χ. - 800 π.Χ., το νησί εποικίστηκε από τους Δωριείς. Ο Όμηρος την ονομάζει Καλύδνες και αναφέρει ότι συμμετείχε στον Τρωικό πόλεμο στέλνοντας μαζί με άλλα νησιά 30 πλοία με αρχηγούς τον Φείδιππο και τον Άντιφο. Μετά τον Τρωικό πόλεμο τέσσερα από τα πλοία του Αγαμέμνονα στο γυρισμό τους ναυάγησαν έξω από το νησί. Τα πληρώματά τους εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο νησί και έχτισαν ένα οικισμό πάνω στο οροπέδιο που σε ανάμνηση της μακρινής τους πατρίδας, ονομάστηκε Άργος. Για πολύ καιρό υπήρξε η πρωτεύουσα του νησιού. Στο τέλος της Αρχαϊκής εποχής και στις αρχές των Κλασικών χρόνων η Κάλυμνος είναι μια πολιτεία αυτόνομη. Το πολίτευμά της είναι δημοκρατικό. Όμως η αυτονομία της δεν κράτησε πολύ, γιατί την κατέλαβαν οι Πέρσες, τότε που κυρίευσαν τις Ιωνικές πόλεις της Μικράς Ασίας. Απελευθερώνεται το 477 π.Χ. και γίνεται μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας, μαζί με τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Ρόδο και πληρώνει φόρο στο ταμείο της συμμαχίας που βρίσκεται στη Δήλο. Το 357 π.Χ. η Κάλυμνος παύει να είναι ελεύθερη. Υποτάσσεται στην εξουσία του βασιλιά της Αλικαρνασσού Μαύσωλου. Μετά από 15 χρόνια περίπου, η Κάλυμνος επαναστατεί, αποκτά την ελευθερία της και ξαναγίνεται σύμμαχος των Αθηναίων. Αργότερα την κατέλαβαν οι Ρωμαίοι. Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους ανήκε στο θέμα της Σάμου. Το 10ο αι. την κατέστρεψαν οι Τούρκοι και τον 14ο αιώνα την κατέλαβαν οι Ενετοί Ιππότες του Αγίου Ιωάννη. Οι Ιωαννίτες ιππότες ανακατασκεύασαν τα τείχη του κάστρου,που υπήρχε στο νησί από τον 10ο αιώνα, το διεύρυναν και έκτοτε αποτέλεσε το οικιστικό κέντρο του νησιού έως τις αρχές του 18ου αιώνα. Το 1522 υποτάχθηκε στους Τούρκους, οι οποίοι αργότερα της παραχώρησαν προνόμια. Το 1912 την κατέλαβαν οι Ιταλοί, οι οποίοι, ύστερα από 35 περίπου χρόνια, την παραχώρησαν στην Ελλάδα, μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα το 1948.

     
Δραστηριότητες:  

Η ποικιλομορφία των ακτών, των απόκρημνων βράχων και το ήπιο κλίμα καθιστούν το νησί αυτό ιδανικό μέρος για τους αναρριχητές. Για όσους αναρριχητές έχουν ταξιδέψει,ο βράχος της Καλύμνου μοιάζει με αυτόν της Ταϊλάνδης. Υπάρχουν περίπου 60 πεδία με διαδρομές αθλητικής αναρρίχησης κυρίως «μιας σχοινιάς», δυσκολίας από 4 έως 9, που είναι εύκολα προσβάσιμα από μονοπάτια. Οι περισσότερες διαδρομές της «μιας σχοινιάς» κυμαίνονται μεταξύ 20 και 30 μέτρων. Στην Κάλυμνο ανοίγονται περίπου 100-150 νέες διαδρομές κάθε χρόνο από Έλληνες και ξένους αναρριχητές. Πριν από 10 χρόνια ξεκίνησε να διοργανώνεται στο νησί ένα φεστιβάλ αναρρίχησης, το Kalymnos Rock Climbing Festival.

     
Παραλίες:  

Στην Κάλυμνο θα κολυμπήσετε στον Πάνορμο, στον Πλατύ Γιαλό, στις Μυρτιές, στο Καντούνι, στα Λινάρια, το Μασούρι, το Εμποριό, τον Αργυνώντα, την Γέφυρα, τα Θέρμα, την Ακτή, και την Ρήνα.

     
Διαμονή:  
 • Fatolitis  Studios **** Τηλ: +30-22430-47091
 • Elies Hotel *** Τηλ: +30-22430-47890
 • Kalimnos Village Studios *** Τηλ: +30-22430-48222
 • Myrties Boutique Apatments*** Τηλ: +30-6937-077881
 • Delfini Hotel *** Τηλ: +30-22430-47514
 • Plaza Hotel *** Τηλ: +30-22430-47134
 • Harrys Paradise Apartments ** Τηλ: +30-22430-40062
 • Archontiko Hotel ** Τηλ: +30-22430-24051
 • Atlantis ** Τηλ: +30-22430-47497
 • Angelika  Apatments ** Τηλ: +30-22430-47864
 • Continental ** Τηλ: +30-22430-47331
 • Christina  Hotel ** Τηλ: +30-22430-47722
     
Φαγητό:  

Στο Μυτιληνιό στο Μασούρι, θα δοκιμάσετε κατσικάκι κοκκινιστό με φύλλα Καλύμνου. Στην Δροσιά στην παραλία της Μελιτσάχας, θα δοκιμάσετε από τα χέρια του κυρίου Αντώνη θαλασσινούς μεζέδες, αχινομακαρονάδα, το καλαμάρι του Ποπάυ και την μακαρονάδα με σκορπίνα. Στα Πόθια στου Ξεφτέρη θα δοκιμάσετε αρνάκι γεμιστό, ρεβύθια Καλύμνου και την τοπική σαλάτα μερμιζέλι.

     
Δρομολόγια:  

Στην Κάλυμνο θα φτάσετε αεροπορικώς. Πληροφορίες για κρατήσεις και δρομολόγια θα πάρετε στα τηλέφωνα: Olympic Airways τηλ: +30-210-966-6666 και Aegean Airlines τηλ: 8011120000. Το καλοκαίρι υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια προς Κάλυμνο από το λιμάνι του Πειραιά. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι 9 ώρες περίπου. Πληροφορίες για τα δρομολόγια θα πάρετε στο Λιμεναρχείο Πειραιά στο Τηλ: +30-210-4226000

     
     
    Κάλυμνος - Παραλία Μελιτσάχας   Κάλυμνος - Η Πόθια είναι πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού   Κάλυμνος - Η Τέλενδος είναι νησάκι που απέχει μόνον 900 μέτρα από την Κάλυμνο
             
    Κάλυμνος - Ο Πλατύς Γιαλός είναι μια από τις ωραιότερες παραλίες της   Κάλυμνος - Το πιο μαγευτικό φιόρδ του Αιγαίου στην Ρίνα   Κάλυμνος - Η Ακτή ήσυχη και ωραία παραλία με ψιλή άμμο και καταγάλανα νερά
 
Greek Bulgarian Chinese (Traditional) English French German Italian Portuguese Russian Spanish Swedish
 • Κοζάνη

  Η Κοζάνη είναι ένα σύγχρονο αστικό κέντρο με πλήθος φυσικών ομορφιών τριγύρω. Επισκεφτείτε την τεχνητή...
 • Καταρράχτες Πολυλίμνιου

  Το Πολυλίμνιο,είναι ένα σύμπλεγμα από πολλές λίμνες οι οποίες λόγω του ανώμαλου εδάφους δημιουργούν...
 • Σέλι

  Το Σέλι ένα από τα πιο γραφικά ορεινά χωριά της Ελλάδας, είναι πόλος έλξης επισκεπτών  όλη την διάρκεια του...
 • Σαμαρίνα

    Η Σαμαρίνα κτισμένη στην αγκαλιά των βουνών της Πίνδου με πυκνά δάση από κωνοφόρα και οξυές, είναι το...
 • Μικρό Πάπιγκο

    Το Πάπιγκο Μεγάλο και Μικρό είναι από τους πιο γνωστότερους και πιο δημοφιλείς τουριστικούς οικισμούς...
 • Πλάτανος

  Ο Πλάτανος,είναι ένα παραδοσιακό κεφαλοχώρι της Ναυπακτίας, χτισμένο κάτω από το Αυλωνάκι και απέναντι...
 • Καλλιπεύκη

  Η Καλλιπεύκη είναι κτισμένη στον Όλυμπο σε υψόμετρο 1.100 μ. Περιτριγυρίζεται από πυκνά δάση οξιάς,...
 • Ιωάννινα

    Τα Γιάννενα η Ιωάννινα είναι μια όμορφη πόλη της Ηπείρου, κτισμένη στις όχθες της Παμβώτιδας λίμνης.  Αυτή...
 • Μοναστήρι Προυσσού

  Κτισμένο σε μια δύσβατη αλλά απαράμιλλης ομορφιάς περιοχή το μοναστήρι του Προυσσού, συγκεντρώνει κάθε...
 • Αλόννησος

      Ένας δημοφιλής προορισμός για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού είναι η Αλόννησος.
top