}

Κάρπαθος

Εκτύπωση E-mail
Apella Η Κάρπαθος είναι ένα νησί με πολύ έντονες παραδόσεις τις οποίες οι κάτοικοι διατηρούν ακόμα, γι' αυτό είναι ίσως από τα ελάχιστα πλέον νησιά όπου θα αισθανθείτε την φιλοξενία της Ελλάδας, όπως ήταν πριν από 50 χρόνια. Αν και η πόλη της Καρπάθου είναι πολυσύχναστη, το νησί δεν έχει ακόμα παραδοθεί στον μαζικό τουρισμό, και έτσι η Κάρπαθος είναι ένας εναλλακτικός προορισμός όπου μπορείτε μπορείτε να χαρείτε τον ήλιο και την θάλασσα στις διακοπές σας.
Που βρίσκεται:

Το δεύτερο σε έκταση νησί της Δωδεκανήσου μετά την Ρόδο είναι η Κάρπαθος, με έκταση 301,2 τ.χλμ. Βρίσκεται στην μέση του Καρπάθιου πελάγους, μεταξύ Ρόδου και Κρήτης. Απέχει από τον Πειραιά 242 ν.μ

Ιστορία-Περιγραφή:

Το νησί θεωρούνταν κατά την αρχαιότητα, η μυθολογική πατρίδα του τιτάνα Ιαπετού, νήσος της γέννησης του Πρωτέα, και μέρος στο οποίο ανατράφηκε η Αθηνά. Στην Κάρπαθο έζησε ένα μέρος της ζωής του και ο Προμηθέας. Η αρχαία Κάρπαθος βρισκόταν υπό Μινωική επιρροή, και αργότερα υπήρξε μέλος της Αθηναϊκής συμμαχίας. Μεταγενέστερα, πέρασε διαδοχικά στα χέρια των Ρωμαίων και των Βυζαντινών, των Αράβων, των Γενοβέζων, των Ενετών και των Οθωμανών Τούρκων. Το 1913, παραχωρήθηκε στους Ιταλούς. Η ελευθερία ήρθε νωρίτερα από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, όταν στις 5 Οκτωβρίου 1944, οι κάτοικοι εκδίωξαν τους Ιταλούς από το νησί. Σήμερα το νησί χαρίζει στον επισκέπτη εναλλακτικές διακοπές, με τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, συνδυάζοντας την ομορφιά του βουνού και της θάλασσας. Ψηλά βουνά από την μια, και απότομες χαράδρες από την άλλη. Μικροί κολπίσκοι και παραλίες με κρυστάλλινα νερά σχηματίζονται κατά μήκος όλης της ανατολικής πλευράς του νησιού και προσεγγίζονται εύκολα. Υπάρχουν άγνωστες και απόκρημνες ακτές, που προσεγγίζονται με μονοπάτια που περνούν μέσα από πεύκα και πηγές. Υπάρχουν επίσης σπήλαια με σταλακτίτες και σταλαγμίτες κυρίως στα κεντρικά του νησιού.

Δραστηριότητες:

Στην Κάρπαθο υπάρχει δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών μέσω των οποίων μπορεί κανείς να γνωρίσει όλα τα αξιόλογα σημεία της περιοχής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα παλιά πετρόκτιστα μονοπάτια, τα οποία διατηρούν μέχρι σήμερα το παραδοσιακό τους χαρακτήρα. Οι προτεινόμενες πεζοπορικές διαδρομές της περιοχής είναι οι εξής: Σπόα - Όλυμπος, Όλυμπος - Τοποθεσία Πέϊ - Όλυμπος, Όλυμπος - παραλία Φορόκλι, Όλυμπος - Διαφάνι, Όλυμπος - Αυλώνα, Όλυμπος - Κορυφή Προφήτη Ηλία, Όλυμπος - Δάσελο Αγ. Κωνσταντίνου - Διαφάνι, Αυλώνα - όρμος Τριστόμου, Αυλώνα - Αρχαία Βρυκούντα, Αυλώνα - Διαφάνι, Διαφάνι - Τρίστομο, Διάσχιση νήσου Σαρίας. Επίσης μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την Όλυμπο, ένα πανέμορφο παραδοσιακό χωριό. Είναι κτισμένη σε μια ορεινή και απομακρυσμένη τοποθεσία. Έτσι, λόγο της γεωγραφικής της θέσης και της απομόνωσής της από τα υπόλοιπα χωριά του νησιού, οι κάτοικοι της Ολύμπου διατήρησαν ανόθευτη τόσο την φυσιογνωμία του χωριού τους, όσο και τις παραδόσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σήμερα οι περισσότεροι από τους κατοίκους ντύνονται με τις τοπικές ενδυμασίες τους και μιλάνε τη τοπική τους διάλεκτο, αρκετά δυσνόητη για τους επισκέπτες της περιοχής, η οποία διατηρεί πολλά δωρικά στοιχεία.

Παραλίες:

Κοντά στη πρωτεύουσα τα Πηγάδια βρίσκεται η Αμοοπή και ο Μακρύγιαλος. Επισκεφτείτε την Κυρά Παναγιά, την Απέλλα,από τις καλύτερες του νησιού με εύκολη πρόσβαση, το Διαφάνι και την Βανάντα. Στην Αρκάσα στις παραλίες του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Γεωργίου. Κάντε τις βουτιές σας στις παραλίες του Λευκού, μια από τις πολύ καλές παραλίες του νησιού. Αν προτιμάτε τις ερημικές παραλίες στην περιοχή της Αρκάσα θα συναντήσετε δυο κρυφές αμμουδιές, του Ψωράρη και της Πούντα που περιβάλλονται από λευκά βράχια. Στα σμαραγδένια τους νερά θα απολαύσετε το μπάνιο σας. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και η παραλία του Αγριαλλαοπόταμου. Επίσης πολύ καλή επιλογή είναι η Φορόκλη.

Διαμονή:
 • Hotel Studios Glaros ***** τηλ: +30-22450-610515
 • Athena Palace Hotel **** τηλ: +30-22450-61120,Φαξ: +30-22450-61120
 • Dorana Hotel Studios *** τηλ: +30-22450-23174,Φαξ: +30-22450-51038
 • Poseidon Hotel ** τηλ: +30-22450-91066, Φαξ: +30-22450-91074
 • Arkasa Βay **** τηλ: +30-22450-61410
 • Alex Hotel *** τηλ: +30-22450-22004
 • Irini Hotel *** τηλ: +30-22450-91000
 • Regina Studios Hotel *** τηλ: +30-22450-22652
 • Blue Horison Studios ** τηλ: +30-22450-22741
Φαγητό:

Στην Κάρπαθο δοκιμάστε μακαρούνες Καρπαθίτικες, σαρδέλα, ψωμί ζυμωτό, ξηροτήγανα, στιφάδο κατσίκι βουνού, και επιδόρπιο μυζηθροπίτια και μπακλαβά Καρπάθου. Το ψάρι είναι άφθονο. Ιδανικές επιλογές για καλό ψάρι είναι οι ταβέρνες στον Άγιο Νικόλαο, στα Σπόα, στον Λευκό, στο Φοινίκι και στο Διαφάνι.

Δρομολόγια:

Το νησί διαθέτει διεθνή αερολιμένα με έναν από τους μεγαλύτερους διαδρόμους στα Βαλκάνια και μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις, τηλ Αεροδρομίου: +30-22450 23101. Ακτοπλοϊκά συνδέεται με τον Πειραιά, την Κρήτη, την Κάσο, τη Ρόδο, τη Χάλκη και άλλα νησιά των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων τηλ Λιμεναρχείου: +30-22450 22227.

Forokli Spoa Apella
Pigadia Lefki Olimpos_Karpathou
 
Greek Bulgarian Chinese (Traditional) English French German Italian Portuguese Russian Spanish Swedish
 • Όλυμπος

  Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας, είναι το φυσικό σύνορο της Μακεδονίας με τη Θεσσαλία. Αποτελεί...
 • Μετέωρα

  Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους εντυπωσιακούς βράχους που υψώνονται έξω...
 • Κερκίνη

    Κερκίνη μια τεχνητή λίμνη της βόρειας Ελλάδας και αποτελεί έναν από τους δέκα πιο σημαντικού...
 • Καρπενήσι

  Στην νοτιοδυτική πλευρά του όρους Βελουχιού και σε υψόμετρο 960 μέτρων είναι κτισμένο το Καρπενήσι. Το...
 • Άνω Χώρα

  Η Άνω Χώρα  είναι  ένα από  τα  ομορφότερα  κεφαλοχώρια  της  Ορεινής  Ναυπακτίας κατάλληλο για...
 • Κίμωλος

  Η Κίμωλος ανήκει στο σύμπλεγμα των Νοτιοδυτικών Κυκλάδων. Πρόκειται για ένα μικρό πετρώδες νησί με...
 • Άγιος Γεώργιος Νηλείας

  Ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας είναι παλαιό κεφαλοχώρι του Πηλίου. Παλαιότερα αποτελούσε ανεξάρτητη κοινότητα,...
 • Μέτσοβο

    Το Μέτσοβο είναι ένας προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου. Παρά την ραγδαία αύξηση του τουρισμού τα...
 • Αστακός

    Ο Αστακός, είναι μια γραφική παραθαλάσσια κωμόπολη, που αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για οικογενειακές...
 • Τρίκαλα Κορινθίας

  Τα Τρίκαλα Κορινθίας είναι το μεγαλύτερο τουριστικό χωριό στην ανατολική πλευρά της Ζήρειας. Βρίσκονται...
top