}

Πρέσπες

Εκτύπωση E-mail
Megali__Prespa

Οι Πρέσπες είναι δύο λίμνες στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας. Η Μεγάλη Πρέσπα χωρίζεται ανάμεσα στην Ελλάδα, τα Σκόπια, και την Αλβανία. Η Μικρή Πρέσπα βρίσκεται κυρίως στη Ελλάδα, ενώ ένα μικρό τμήμα στα δυτικά της ανήκει στην Αλβανία. Η πλούσια χλωρίδα και πανίδα έχουν ανακηρύξει την περιοχή ως Εθνικό Δρυμό από το 1974.

Που βρίσκεται:

Βρίσκονται στον νομό Φλώρινας μεταξύ των Ελληνικών βουνών του Βαρνούντα, του Βροντερού, του Τρικλάριου της Αλβανίας και των Σκοπίων. Απέχουν από την Αθήνα 600 χιλ.και την Θεσ/νίκη 220 χιλ.

Ιστορία-Περιγραφή:

Οι Πρέσπες σχηματίστηκαν από τεκτονικές υφέσεις πιθανότατα κατά τη διάρκεια της Τριτογενούς γεωλογικής εποχής πριν 1 - 70 εκατομμύρια χρόνια. Αρχικά δημιουργήθηκε μια μόνο λίμνη, η Μεγάλη Πρέσπα, στη συνέχεια όμως οι προσχώσεις σε συνδυασμό με τη δράση των νερών της λίμνης, δημιούργησαν σιγά  σιγά μια  αμμώδη  λωρίδα  γης που  με  την  πάροδο του χρόνου  επεκτεινόμενη δημιούργησε την Μικρή Πρέσπα. Η Μικρή Πρέσπα προστατεύεται από τη συνθήκη  Ραμσάρ ως μοναδικός υγροβιότοπος. Στις δασωμένες πλαγιές των γύρω βουνών και στους καλαμώνες των  νερών του  Δρυμού  υπολογίζεται  ότι υπάρχουν πάνω από 1300 είδη φυτών, 15 είδη ψαριών, 11 είδη αμφιβίων, 40 θηλαστικών  και 260  είδη  πτηνών. Το 1991 δημιουργήθηκε η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών με  τη βοήθεια της WWF που στήριξε τις προσπάθειες του τοπικού πληθυσμού να αναδείξουν και να προστατέψουν το φυσικό  πλούτο της περιοχής τους.  Στις  Πρέσπες  μπορούμε   να  βρούμε   περισσότερα   από  1500 είδη  φυτών  και  μια  συστάδα  υπεραιωνόβιων βουνοκυπάρισσων.  Όσον  αφορά την  πανίδα  σημαντικότερη  θεωρείται  η  παρουσία  των πελεκάνων και  συγκεκριμένα  του αργυροπελεκάνου  που θεωρείται  αρκετά  σπάνιο  είδος  παγκοσμίως.  Ακόμα  μπορεί  κανείς  να δει ερωδιούς, κορμοράνους, χήνες, αρπακτικά όπως σταυραετούς, χρυσαετούς, φιδαετούς, πετρίτες, αρκετά είδη βατράχων και φρύνων καθώς επίσης και 20 είδη ερπετών. Στις Πρέσπες  επίσης θα συναντήσετε δαλματικούς πελεκάνους που βρίσκονται υπό εξαφάνιση. Το δάσος της περιοχής είναι από τα πιο πλούσια της χώρας μας και καλύπτεται από βελανιδιές, πανύψηλες οξιές, σημύδες αλλά και από δέντρα μοναδικά στον Ελληνικό χώρο, όπως η κενταύρια Πρέσπα και το δάσος αρκεύθου. Ο  Εθνικός  δρυμός των Πρεσπών δημιουργήθηκε το 1974 και  προστατεύεται  από Ελληνικές, Ευρωπαϊκές καθώς και διεθνείς συμβάσεις.

Δραστηριότητες:

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Πισοδερίου. Από τους Ψαράδες θα πάρετε βάρκα και θα κάνετε μια βόλτα στην Μεγάλη Πρέσπα όπου θα επισκεφτείτε τα ασκηταριά της Παναγίας Ελεούσας, της Ανάληψης και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Στην διαδρομή μπορείτε να θαυμάσετε τις βραχoγραφίες της Παναγίας Ελεούσας, της Παναγίας Βλαχερνίτισας και στην ανατολική όχθη, του Αγ. Νικολάου. Επίσης μπορείτε να κάνετε διάφορες δραστηριότητες όπως κανό, αναρρίχηση, διάσχιση μονοπατιών, και ιππασία.  Πληροφορίες για τις δραστηριότητες που οργανώνονται στην περιοχή θα πάρετε στο Κέντρο Πληροφόρησης Πρεσπών στο τηλ:  +30- 23850 51211. 

Αξιοθέατα:

Επισκεφτείτε το νησάκι του  Αγίου  Αχιλλείου στη  Μικρή  Πρέσπα.  Εδώ  υπάρχουν  ερείπια  αρχαίου οικισμού και Βυζαντινές εκκλησίες, η σημαντικότερη των οποίων είναι η βασιλική του Αγίου Αχιλλείου. Χτίστηκε τον 11ο αι. και είναι μια από τις μεγαλύτερες βασιλικές της Ελλάδας. Στο χωριό Άγιος Γερμανός, στα ανατολικά της Μεγάλης Πρέσπας, επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Γερμανού, του 11ου αι., στο εσωτερικό της οποίας σώζονται τρία στρώματα τοιχογραφιών. Στην ίδια περιοχή αξίζει να δείτε και την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου που χτίστηκε στα 1816.

Διαμονή:

Υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και παραδοσιακοί ξενώνες στο γραφικό χωριό Αγ. Γερμανός στον Άγιο Αχίλλειο και στους Ψαράδες.

Φαγητό:

Στους Ψαράδες θα βρείτε αρκετές ταβέρνες με τοπικές νοστιμιές. Δοκιμάστε ψητές πιπεριές Φλωρίνης, φασόλια Πρεσπών, γίγαντες και ψητό γριβάδι.

Mikri_Prespa_4 Mikri_Prespa_2 Mikri_Prespa
Megali__Prespa Megali__Prespa_1 Mikri_Prespa_1
 
Greek Bulgarian Chinese (Traditional) English French German Italian Portuguese Russian Spanish Swedish
 • Καρπενήσι

  Στην νοτιοδυτική πλευρά του όρους Βελουχιού και σε υψόμετρο 960 μέτρων είναι κτισμένο το Καρπενήσι. Το...
 • Σέλι

  Το Σέλι ένα από τα πιο γραφικά ορεινά χωριά της Ελλάδας, είναι πόλος έλξης επισκεπτών  όλη την διάρκεια του...
 • Μυκήνες

  Οι πολύχρυσες Μυκήνες, το βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα, που πρώτος ύμνησε ο Όμηρος στα έπη του, είναι το...
 • Όλυμπος

  Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας, είναι το φυσικό σύνορο της Μακεδονίας με τη Θεσσαλία. Αποτελεί...
 • Πόρος

  Ο Πόρος, είναι ένα καταπράσινο και πανέμορφο μικρό νησί του Αργοσαρωνικού, με υπέροχες παραλίες,και πεύκα...
 • Χόρτο

      Χόρτο παραθαλάσσιο χωριό της Μαγνησίας, με εντυπωσιακή φυσική ομορφιά όπου κυριαρχεί η ηρεμία και...
 • Σητεία

  Η Σητεία είναι κωμόπολη της ανατολικής Κρήτης και είναι ένα από τα λίγα μέρη του νησιού, όπου οι Έλληνες...
 • Στενά Νέστου

      Τα Στενά του Νέστου είναι τα επονομαζόμενα Τέμπη της Θράκης. Το επιβλητικό τοπίο με τους...
 • Ελαφόνησος

  Ελαφόνησος Λακωνίας ένα όμορφο μικρό νησί στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου. Έχει σμαραγδένια...
 • Ζαγοροχώρια

    Τα Ζαγοροχώρια βρίσκονται στην Ήπειρο μεταξύ των Ιωαννίνων,της Κόνιτσας και του Μετσόβου. Η περιοχή είναι...
top