}

Άνω Χώρα

Εκτύπωση E-mail
IMG_6512

Η Άνω Χώρα  είναι  ένα από  τα  ομορφότερα  κεφαλοχώρια  της  Ορεινής  Ναυπακτίας κατάλληλο για χειμερινές αλλά και για καλοκαιρινές αποδράσεις. Bρίσκεται στη μέση ενός καταπληκτικού  δάσους  με  έλατα  και καστανιές  που εισχωρούν μέχρι το χωριό. Είναι μια  περιοχή  πολύ  ιδιαίτερη  και μοναδική  στην Ελλάδα  και  δίκαια έχει  χαρακτηριστεί σαν τις Άλπεις της Ελλάδας.

Που βρίσκεται:

Βρίσκεται στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, χτισμένη σε υψόμετρο 1.060 μέτρων στις δυτικές απολήξεις των Βαρδουσίων, στις πλαγιές του υψώματος που ονομάζεται Κερασοβούνι. Απέχει από την Ναύπακτο 50 χιλ. την Αθήνα 266 χιλ. και την Θεσ/νίκη 522 χιλ.

Ιστορία-Περιγραφή:

Οι  πρώτοι  κάτοικοι  του  χωριού  ήταν  απόγονοι  των  αρχαίων  Αποδοτών,  οι  οποίοι  κατοικούσαν στη δυτική και ανατολική πλαγιά του βουνού Κόρακος στην κοιλάδα του Μόρνου, δίπλα ακριβώς στους Λοκρούς και τους Οζωλούς. Τον οικισμό τον γνωρίζουν πολλοί με το όνομα Μεγάλη Λομποτινά.  Μετά  την άλωση  της  Κωνσταντινούπολης  από  τους  Τούρκους  στην  Άνω Χώρα  βρήκε καταφύγιο η σημαντική οικογένεια του Βυζαντίου, οι Κανναβοί, από την οποία είχε αναδειχθεί και αυτοκράτορας.  Λίγο  αργότερα μετοίκησε  στο  χωριό  και  η  σπουδαία  οικογένεια  των  Χρυσοβέργηδων.  Οι  Χρυσοβέργηδες εγκατέλειψαν τη Μεγάλη Λομποτινά και εγκαταστάθηκαν  στον  Έπαχτο,  όμως  πότε  έγινε  αυτό  δεν  το  ξέρουμε.   Υποψία μας είναι ότι αυτό συνέβη με την  απελευθέρωση της Ελλάδας  από  τους Οθωμανούς.  Πάντως  η οικογένεια  των  Χρυσοβέργηδων,  όσα  δηλαδή  από  τα  μέλη της  διασώθηκαν από  τη συμμετοχή τους στην επανάσταση, λογάριαζαν  πάντα  τον  εαυτό  τους  για  Λομποτιανίτες.  Στην  Τουρκοκρατία  στο  χωριό λειτούργησε  η  μοναδική  οργανωμένη  σχολή  της  ορεινής  Ναυπακτίας,  η  οποία  αναφέρεται  ως  σχολή  της  Λομποτινάς  και λειτούργησε υπό την προστασία των Καναβαίων. Στη σχολή φοίτησε για δύο χρόνια ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Κατα την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης η Άνω Χώρα διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο.  Τον εικοστό αιώνα, η μετανάστευση των κατοίκων ερήμωσε το χωριό.

Δραστηριότητες:

Οι λάτρεις της πεζοπορίας έχουν πολλές επιλογές. Περπατήστε μέχρι το Τσακαλάκι ένα από τα ωραιότερα βουνά της περιοχής.  Η  ανάβαση  μπορεί  να  γίνει  είτε  από  την  πλευρά  της  Αγίας  Κυριακής,  είτε  από  το χωριό  Κεντρική. Μπορείτε  να  ανεβείτε  στην Ομάλια,  ένα  πανέμορφο  οροπέδιο  μετά  από πεζοπορία  μιας  ώρας, από την θέση Χαρατσί. Η Τσεκούρα μεταξύ Αμπελακιώτισσας, Κρυονερίου και Περδικόβρυσης είναι ένα δύσκολο βουνό ιδιαίτερα προς την πλευρά της Κοζίτσας και η ανάβαση  από  το χωριό διαρκεί  περιπου 3 ώρες. Λιγότερο δύσκολη ανάβαση αρχίζει από τον αυχένα, στη μέση του δρόμου Αμπελακιώτισσας- Περδικόβρυσης.  Στον Αρδίνη μπορείτε να ανεβείτε από το Χάνι του Λιόλιου ακολουθώντας το μονοπάτι που χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι.

Αξιοθέτα:

Επισκεφτείτε το Φαράγγι του Κάκκαβου στην Αμπελακιώτισσα βαδίζοντας σε ένα εντυπωσιακό δάσος από έλατα. Η ορεινή Ναυπακτία φημίζεται για τα γεφύρια της. Το Κεφαλογιόφυρο στις κλεισούρες του Μόρνου κάτω από τον οικισμό Καταφύγιο, διατηρείται πολύ καλά από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Από το γεφύρι αυτό επικοινωνούσε η Δωρίδα με τη Ναυπακτία, ιδιαίτερα όταν ο Μόρνος κατέβαζε και ήταν αδιάβατος. Από αυτό πέρασαν και βρήκαν καταφύγιο στο κοντινό Μοναστήρι της Βαρνάκοβας οι διασωθέντες της ηρωικής Εξόδου του Μεσολογγίου. Άλλο ιστορικό γεφύρι της περιοχής είναι το γεφύρι της Αρτοτίβας που κατασκευάστηκε κατά την Ενετοκρατία και βρίσκεται  στο στενότερο σημείο του ποταμού Εύηνου λίγο πριν συναντήσει τον παραπόταμό του Κότσαλο. Το γεφύρι της Αμπελακιώτισσας στον Κάκαβο είναι κτισμένο με πέτρα της περιοχής από Ηπειρώτες μαστόρους. Στα στενά της Κλεπάς υπάρχει ξεχασμένο  ένα  σπουδαίο  πέτρινο  που  επισκέφθηκε  το  1890  ο  λογοτέχνης  Ανδρέας  Καρκαβίτσας. Το γεφύρι της Γριάς στον Γρανιτσιώτη συνδέει το δρόμο Ναυπάκτου - Χάνι Λόη - Κεφαλογιόφυρο προς Τρίκορφο και κτίσθηκε το 1904.  Στην περιοχή υπάρχουν τα αξιόλογα μοναστήρια της Παναγίας της Αμπελακιώτισσας και το το ιστορικό Μοναστήρι της Βαρνάκοβας που έπαιξε μεγάλο ρόλο Στον Απελευθερωτικό Αγώνα του Έθνους. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται οι τεχνητές λίμνες του Μόρνου και του Εύηνου.

Διαμονή:
 • Crystal Mountain  τηλ: +30-26340-41555-7
 • Το Κανναβέικο  τηλ: +30-26340-41077
 • Village Ιnn  τηλ:  +30-26340-41433 
 • Τα Πέτρινα  τηλ:  +30-26340-41101
 • Βασίλειος Μάτος  τηλ:  +30-26340-28379
 • Ξένιος  τηλ:  +30-26340-41111
Φαγητό:

Στο εστιατόριο του Δημήτρη,θα δοκίμασετε χοιρινό κρασάτο, αγριογούρουνο, γίδα βραστή και κόκκορα. Άλλες επιλογές είναι το Πλατάνι η Αποδοτία, ο Lolos και η ταβέρνα του Πατούχα όπου θα δοκιμάστε ψητά και μαγειρευτά. Στου Μάτου θα δοκιμάσετε εξαίσιο ζαρκάδι με λαζάνια.

Δρομολόγια:

Θα φτάσετε με το ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας. Πληροφορίες για τα δρομολόγια θα πάρετε στο  ΚΤΕΛ Ναυπάκτου στο τηλ:  +30-26340-27224.

i_ano_chora_apo_rsila IMG_6512 IMG_6522
IMG_6526 ta_sokakia_s_giro_apo_thn_platia to_dasos_exo_apo_to_chorio
 
Greek Bulgarian Chinese (Traditional) English French German Italian Portuguese Russian Spanish Swedish
 • Ελούντα

  Η Ελούντα είναι ένα παγκόσμιας φήμης τουριστικό θέρετρο βόρεια του Αγίου Νικολάου, με δαντελωτές...
 • Βίγλας - Πισοδερίου

  Εκεί που ενώνεται το Βίτσι με το Περιστέρι βρίσκεται ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά της βόρειας Ελλάδας,...
 • Χάνια Πηλίου

  Χάνια όμορφος οικισμός του Πηλίου για μαγευτικές αποδράσεις. Είναι χτισμένος σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, μέσα...
 • Μηλιές

      Οι Μηλιές είναι ένα γραφικό ιστορικό κεφαλοχώρι του Πηλίου πνιγμένο στο πράσινο. Η λαμπρή...
 • Μεθώνη

    Η Mεθώνη είναι μια όμορφη παραθαλάσσια πόλη της Πελοποννήσου με ένα επιβλητικό κάστρο που διατηρείται...
 • Άγιος Νικόλαος

  Ο  Άγιος Νικόλαος είναι μια πόλη στη βόρεια ακτογραμμή της Κρήτης. Η ονομασία του προήλθε από το βυζαντινό...
 • Χιονοδρομικό Σέλι

  Το πιο παλιό χιονοδρομικό κέντρο της Χώρας είναι το χιονοδρομικό του Σελίου που λειτουργεί από το 1934,...
 • Σαμαρίνα

    Η Σαμαρίνα κτισμένη στην αγκαλιά των βουνών της Πίνδου με πυκνά δάση από κωνοφόρα και οξυές, είναι το...
 • Καστέλι Κισσάμου

  Το Καστέλι Κισσάμου είναι μια φιλόξενη πόλη του νομού Χανίων. Λόγω των πολλών και καλών παραλιών που...
 • Δάσος Στροφυλιάς

  Το δάσος της Στροφυλιάς αποτελεί ένα μοναδικής σημασίας οικοσύστημα σε έκταση άνω των 20.000 στρεμμάτων λίγα...
top