}

Ικαρία

Εκτύπωση E-mail
armenistis-livadi

Ικαρία ένας εναλλακτικός προορισμός που θα σας μαγέψει. Χαλαρώστε στις πανέμορφες παραλίες, περπατήστε στο φαράγγι του Χάλαρη και χορέψτε στα παραδοσιακά πανηγύρια της μέχρι το πρωί.

Που βρίσκεται:

Βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο και υπάγεται στο Νομό Σάμου. Απέχει από τον Πειραιά 144 ν.μ.

Ιστορία-Περιγραφή:

Το νησί είχε κατοικηθεί πριν από το 7.000 π.Χ., όταν εγκαταστάθηκαν σε αυτό οι Πελασγοί. Γύρω στο 750 π.Χ. Έλληνες από τη Μίλητο αποίκισαν την Ικαρία ιδρύοντας εγκαταστάσεις στην περιοχή που σήμερα αποκαλείται Κάμπος. Τον 6ο αιώνα π.Χ. η Ικαρία συνενώθηκε με τη Σάμο και αποτέλεσε κομμάτι της θαλάσσιας αυτοκρατορίας του Πολυκράτη. Εκείνη την εποχή χτίστηκε ο ναός της Αρτέμιδας στην παραλία του Νά. Το 14ο αιώνα μ.Χ. η Ικαρία ήταν κομμάτι της Γενοβέζικης αυτοκρατορίας στο Αιγαίο. Σε κάποια στιγμή αυτής της περιόδου οι Ικαριώτες κατέστρεψαν τα λιμάνια τους ώστε να αποτρέψουν την απόβαση των ανεπιθύμητων επισκεπτών. Σύμφωνα με τους ντόπιους ιστορικούς,  οι Ικαριώτες, έχτισαν επτά πύργους-παρατηρητήρια κατά μήκος της ακτής. Μόλις εμφανιζόταν εχθρικό ή άγνωστο σκάφος,οι παρατηρητές ειδοποιούσαν τους άλλους πύργους με το άναμμα φωτιάς και έτσι οι κάτοικοι προλαβαίνανε να κρυφτούν σε ασφαλές μέρος και να γλυτώσουν από τους πειρατές. Σήμερα σώζεται ο πύργος του Δράκανου που βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού, στο ακρωτήρι Φανάρι. Το 1521 η Οθωμανική Αυτοκρατορία ενσωμάτωσε την Ικαρία στις κτήσεις της και από τότε επιδεινώθηκε το πρόβλημα της πειρατείας, αναγκάζοντας τους κατοίκους να μετοικήσουν στα ορεινά. Το 1827 η Ικαρία αποσπάστηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά αναγκάστηκε να αποδεχτεί την Τουρκική διοίκηση κάποια χρόνια μετά, και παρέμεινε κομμάτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έως τις 17Ιουλίου 1912 όταν εκδίωξε μια μικρή Τουρκική φρουρά κατά τη διάρκεια της Ικαριακής Επανάστασης. Το νησί είχε τρομακτικές απώλειες σε έμψυχο και άψυχο δυναμικό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη Γερμανική και Ιταλική Κατοχή.

Δραστηριότητες:

Ο επισκέπτης πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί ένα από τα πανηγύρια που διοργανώνονται το καλοκαίρι. Τα Ικαριώτικα πανηγύρια, οργανώνονται από εθελοντές του χωριού που μαγειρεύουν (βραστό και ψητό κατσίκι, πατάτες, σαλάτες, κλπ.), σερβίρουν, ενώ η ορχήστρα με κυρίαρχο το βιολί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στον Ικαριώτικο χορό. Τα έσοδα χρησιμοποιούνται στην συνέχεια για έργα της κοινότητας του χωριού. Το δυνατό κόκκινο κρασί συμβάλλει έτσι ώστε πολλά πανηγύρια να έχουν πολύ κέφι και να διαρκούν όλη τη νύχτα. Όλα αυτά συνιστούν πρωτοτυπίες στον Ελλαδικό χώρο κάνοντας τα πανηγύρια της Ικαρίας μοναδικά. Το νησί είναι γνωστό επίσης για τις θερμές πηγές που βρίσκονται στην περιοχή του Δήμου Αγίου Κηρύκου. Ανήκουν στην κατηγορία των θερμών  πηγών διαφέροντας μεταξύ τους ως προς την θερμοκρασία. Υπάρχουν οκτώ θερμοπηγές που αναβλύζουν σε διάφορα σημεία του νησιού με κυριότερες αυτές που βρίσκονται στα Θερμά. Για μια διαφορετική εμπειρία περπατήστε στο φαράγγι του Χάλαρη που είναι γεμάτο με πυκνά δάση, πηγές και καταρράχτες. Για να φτάσετε στους καταρράχτες θα χρειαστείτε μισή ώρα πεζοπορίας αλλά αξίζει τον κόπο.

Παραλίες:

Στον νότο, στον Άγιο Κήρυκο θα κολυμπήσετε στο Πριόνι, τη Λευκάδα, το Ξυλοσύρτη, το Φάρο, το Δράκανο, το Ιερό,το Κεραμέ και στα Θέρμα. Στον βορρά, θα κολυμπήσετε στο Κιόνι, το Αυγολυμί και την Λειβάδα. Στην περιοχή του Ευδήλου θα κολυμπήσετε στο Φύτεμα, στο Φλες, στο Κεραμέ, στο Κυπαρίσσι, στον Κάμπο και στο Καραβόσταμο. Οι καλύτερες παραλίες του νησιού βρίσκονται στην περιοχή του Αρμενιστή. Οι διπλανές παραλίες Γιαλισκάρι, Μεσαχτή και Λιβάδι συγκεντρώνουν πλήθος τουριστών. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η καταπληκτική παραλία του Νά. Περπατήστε στο φαράγγι της Χάλαρης και τους καταρράχτες.

Διαμονή:
 • Toxotis Villas Apartments ***** Τηλ: +30-2275071570
 • Messakti Village ****  Τηλ:  +30-2275071331
 • Cavos Bay Hotel ***  Τηλ: +30-2275071381-3
 • Pyrgos Exclusive Boutique Villas ****  Τηλ:  +30-2275022105
 • Erofili Beach Hotel ***  Τηλ:  +30-2275071058,59.
 • Αtheras-kerame ***  Τηλ:  +30-2275031434
 • Karras Star ***  Τηλ:  +30-2275071024
 • Agriolykos Pension ***   Τηλ:  +30-2275022433
 • Kastro Hotel  ***  Τηλ:  +30-2275023480
 • Ikarion Hotel  Τηλ: +30-2275022481
 • Andriotis Hotels   Τηλ:  +30-2275031434,31426
 • Panorama Studios   Τηλ:  +30-2275071177
 • Afroditi Studios   Τηλ: +30-2275041244
Φαγητό:

Το φαγητό στην Ικαρία είναι πολύ καλό. Υπάρχουν πολλές παραδοσιακές συνταγές για να δοκιμάσετε όπως γεμιστά κρεμμύδια και σουφρίτο. Στην Ακαμάτρα, στο μεζεδοπωλείο Στα Πέριξ θα φάτε ψητό συκώτι, διάφορες πίτες αλλά και ψάρια μαγειρεμένα με πρωτότυπο τρόπο. Για ψάρια θα πάτε στην Ήλιο στον Αρμενιστή στον Έλικα στο Αυλάκι και στον Γρηγόρη στον Φάρο. Στην Αρέθουσα στην Πλάκα θα δοκιμάσετε παραδοσιακά πιάτα.

Δρομολόγια:

Θα φτάσετε αεροπορικώς. Πληροφορίες θα πάρετε στο Τηλ: +30-2275032216. Εναλλακτικά θα φτάστε με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά και της Καβάλας. Πληροφορίες θα πάρετε στο Τηλ : +30 22750 32216.

evdilos armenistis-livadi therma
kampos seicheles nas_1
 
Greek Bulgarian Chinese (Traditional) English French German Italian Portuguese Russian Spanish Swedish
 • Λευκάδα

      Η γραφική Λευκάδα είναι το τέταρτο σε έκταση ελληνικό νησί του Ιονίου πελάγους. Βρίσκεται νότια της...
 • Βοβούσα

  Η Bοβούσα, χτισμένη δίπλα στη Βάλια Κάλντα σε έναν από τους σπουδαιότερους Εθνικούς Δρυμούς της Ελλάδος....
 • Αθήνα

    Η Αθήνα πήρε το όνομά της από την θεά Αθηνά που ήταν και η προστάτιδά της. Η Αθήνα σήμερα είναι μία...
 • Κοζάνη

  Η Κοζάνη είναι ένα σύγχρονο αστικό κέντρο με πλήθος φυσικών ομορφιών τριγύρω. Επισκεφτείτε την τεχνητή...
 • Ζερίκι - Ελικώνας

    Ζερίκι ένα γραφικό χωριό της ορεινής Βοιωτίας κτισμένο στο όρος Ελικώνας, που αποκτά ζωή τους...
 • Σκόπελος

  Η Σκόπελος είναι ένα καταπράσινο νησί του Αιγαίου. Τα δάση από πεύκα που φτάνουν μέχρι την θάλασσα,...
 • Άγρας

  Η λίμνη του Άγρα έχει χαρακτηριστεί ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους καθώς  έχει πολλά σπάνια και...
 • Αστακός

    Ο Αστακός, είναι μια γραφική παραθαλάσσια κωμόπολη, που αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για οικογενειακές...
 • Ζαγορά

        Ζαγορά ένα Πηλειορίτικο κεφαλοχώρι,είναι χτισμένη στην πίσω πλευρά του Πηλίου, και θα κάνει τις...
 • Νυμφαίο

    Νυμφαίο, πέτρινος γραφικός παραδοσιακός οικισμός για αποδράσεις όλο το χρόνο. Kτισμένος μέσα σε δάσος...
top