}

Σάμος

Εκτύπωση E-mail
 
 Σάμος  

Σάμος ένα κατάφυτο νησί του ανατολικού Αιγαίου με πολλές όμορφες παραλίες κατάλληλο για ήρεμες οικογενειακές διακοπές.

Που βρίσκεται:   Σάμος ένα νησί του ανατολικού Αιγαίου στο μέσον και ανατολικά του Ικαρίου πελάγους. Ανήκει στον ομώνυμο νομό Σάμου και ο Πειραιάς απέχει 200 ναυτικά μίλια. 
     
Ιστορία-Περιγραφή:  

Οι πρώτοι άποικοι του νησιού ήταν Ίωνες από την Επίδαυρο και την Αργολίδα. Η Σάμος έγινε ένα από τα 12 μέλη της Ιωνικής Συμμαχίας. Γύρω στο 650 π.Χ. ήταν ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα στο Αιγαίο. Χάρη στη συμμαχία τους με την Αίγυπτο αλλά και το δικό τους σημαντικό στόλο, οι Σάμιοι αντιστάθηκαν επί πολύ στον Περσικό
επεκτατισμό. Το 535 π.χ. η ολιγαρχία καταλύθηκε από τον Πολυκράτη που επέβαλε τυραννία, αλλά και έφερε μεγάλη ακμή στο νησί. Όταν ο Πολυκράτης εκτελέστηκε από έναν σατράπη των Περσών το νησί κατακτήθηκε από τους Πέρσες και ο πολιτισμός του σχεδόν αφανίστηκε. Στον Πελοποννησιακό πόλεμο οι Σάμιοι τάχθηκαν με την Αθήνα. Όταν όμως οι Αθηναίοι υποστήριξαν σε μια διαμάχη τη Μίλητο, οι Σάμιοι αποχώρησαν από την Αθηναϊκή συμμαχία. Τελικά αναγκάστηκαν να επανέλθουν με τη βία, χωρίς όμως να τιμωρηθούν τόσο σκληρά όσο άλλες πόλεις και νησιά που αποστάτησαν τότε. Όταν η Αθήνα ηττήθηκε με το τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου, ο ναύαρχος και ηγέτης των Σπαρτιατών, επέβαλε στη Σάμο την ολιγαρχία. Με την Ανταλκίδειο ειρήνη το νησί ξαναπέρασε στην Περσική κυριαρχία και οι Αθηναίοι μπόρεσαν να το αποσπάσουν από αυτήν το 366 π.Χ. Το διάστημα 275-270 π.Χ. η Σάμος αποτέλεσε βάση του Αιγυπτιακού στόλου του Πτολεμαίου. Στη συνέχεια βρέθηκε κάτω από την εξουσία των Σελευκιδών και το 189 π.Χ. οι Ρωμαίοι παραχώρησαν το νησί στο φιλικό προς αυτούς Βασίλειο της Περγάμου. Στα τέλη των Μιθριδατικών πολέμων το νησί αντιμετώπισε επιδρομές πειρατών. Παρόλα αυτά η Σάμος παρέμεινε ανθηρή και ακμάζουσα πόλη κατά την Ρωμαϊκή περίοδο. Από τον 13ο αιώνα το νησί πέρασε στον έλεγχο των Γενοβέζων. Μετά την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίαςη Σάμος έχασε τον πληθυσμό της και για μία μεγάλη περίοδο παρέμεινε σχετικά έρημη. Το νησί ξανακατοικήθηκε από τον 16ο αιώνα χάρη σε ένα οθωμανικό πρόγραμμα εποικισμού το οποίο έφερε κατοίκους από γειτονικά νησιά και από τη Μικρά Ασία. Τότε δημιουργήθηκαν σταδιακά οι περισσότεροι από τους σημερινούς οικισμούς. Η Σάμος κήρυξε την επανάσταση στις 20 Απριλίου 1821 με τον οπλαρχηγό Κωνσταντή Λαχανά. Το 1835 εγκαθιδρύθηκε το ειδικό καθεστώς αυτονομίας του νησιού με το όνομα Ηγεμονία της Σάμου. Οι Σαμιώτες διατηρούσαν την υποχρέωση να καταβάλλουν ετήσιο φόρο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο ηγεμόνας διοριζόταν από τον Σουλτάνο και έφερε τον τίτλο του πρίγκηπα. Ήταν Χριστιανός Ορθόδοξος και ανώτερο στέλεχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Σάμος ενσωματώθηκε στην Ελλάδα το 1912. Κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου πολέμου το νησί γνώρισε αρχικά την Ιταλική κατοχή. Στο διάστημα αυτό αναπτύχθηκε ισχυρό κίνημα Εθνικής Αντίστασης. Μετά τη συνθηκολόγηση των Ιταλών η Σάμος έμεινε για δύο μήνες ελεύθερη και την εξουσία ανέλαβαν οι αντάρτες. Η Σάμος απελευθερώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα το 1944. 

     
Παραλίες:  

Θα κολυμπήσετε στον Κάμπο και τα Βοτσαλάκια. Στον Μαραθόκαμπο στις παραλίες Άγιος Ιωάννης, Ελεήμονα, Άσπρες, Βάρσαμο, Μπάλο, Λιμνιώνα, Άγιος Νικόλαος και Ποτάμι. Στο Καρλόβασι στο Μεγάλο και Μικρό Σεϊτάνι στην Τσαμπού στην Καγκού στην Μυκάλη και την Τσαμαδού. Στο Βαθύ στο Ποτοκάκι και στο Πυθαγόρειο στο Ποσειδώνιο. 

     
Διαμονή:  
 • Dorrysa Seaside Resort ***** τηλ: + 30-22730-88300
 • Prisensa Riviera Resort **** τηλ: +30-22730-62451
 • Naftilos Hotel **** τηλ: +30-22730-62744
 • Glyfada Village **** τηλ: +30-22730-61025
 • Aegeon Hotel *** τηλ: +30-22730-35412
 • Mykali Hotel *** τηλ: +30-22730-61110
 • Kalidon Hotel *** τηλ: +30-22730-92605
 • Samaina Inn Hotel **** τηλ: +30-22730-33390
 • Mirini Hotel *** τηλ: +30-22730-28452
 • Kerveli Village Hotel **** τηλ: +30-22730-23006
 • Amanda Hotel *** τηλ: +30-22730-35230
 • Nafsika Villas *** τηλ: +30-22730-25175
 • Hydrelle Beach Hotel *** τηλ: +30-22730-61702
 • Marialena Pension ** τηλ: +30-22730-95330
     
Φαγητό:  

Στην Ελιά στο Πυθαγορειο θα δοκιμάσετε gourmet Ελληνική κουζινα και σην Τράτα ψαρολιχουδιές και υπέροχη γαριδοµακαρονάδα από το καΐκι του κυρίου Αµοργιανού. Στην αδερφή του Θανάση θα δοκιμάσετε σαμιακές συνταγές όπως ρεβιθοκεφτέδες, χταποδοσαλάτα σκορδάτη, σκουμπρί καπνιστό και για το τέλος cheesecake. Στην Σάμο στο Ψητό θα δοκιμάσετε σουβλάκια, μυρωδάτος γύρος και ποικιλίες κρεατικών, που συνοδεύονται από φρεσκοκομμένες πατάτες και σαλατικά. 

     
Δρομολόγια:   Στην Σάμο θα φτάσετε με πτήσεις της Aegean Airlines και της Ολυμπιακής. Πληροφορίες για τα δρομολόγια θα πάρετε στα τηλέφωνα Aegean: 801 11 20000 και Ολυμπιακή: +30-210-9269111. Εναλλακτικά, μπορείτε να ταξιδέψετε με τα πλοία της Hellenic Seaways. Πληροφορίες για τα δρομλόγια θα πάρετε στο τηλ: +30-210-4199000.
     
     
    Καρλόβασι κωμόπολη της Σάμου   Σάμος - Ο Λιμνιώνας είναι ένας μικρός προφυλαγμένος όρμος   Σάμος - Η Μυκάλη είναι παραλία με χοντρό βότσαλο και έχει νερά με μέτριο βάθος
             
    Σάμος - Πυθαγόρειο είναι μια πανέμορφη παραλιακή κοσμοπολίτικη κωμόπολη   Σάμος - Παραλία Ποτάμι   Σάμος νησί του ανατολικού Αιγαίου
 
Greek Bulgarian Chinese (Traditional) English French German Italian Portuguese Russian Spanish Swedish
 • Μυστράς

  Ο Μυστράς είναι μια Βυζαντινή καστροπολιτεία της Πελοποννήσου που άκμασε από τα μέσα του 13ου αιώνα. Σήμερα...
 • Γύθειο

  Είναι μια από τις πιο αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές της Λακωνίας. Η αρχιτεκτονική και η ατμόσφαιρα της...
 • Αίγινα

    Αίγινα  γνωστό νησί του Αργοσαρωνικού. Η κοντινή απόστασή του από το λιμάνι του Πειραιά την καθιστά...
 • Θεσσαλονίκη

    Θεσσαλονίκη η δεύτερη σε έκταση πόλη της Ελλάδος, η πρωτεύουσα του Βορρά όπως ονομάζεται, η Θεσσαλονίκη...
 • Γερολιμένας

  Ο Γερολιμένας είναι ένας γραφικός Μανιάτικος οικισμός, κτισμένος δίπλα στη θάλασσα. Βρίσκεται στην...
 • Φούρνοι

  Οι Φούρνοι είναι ένας επίγειος παράδεισος για αυτούς που αναζητούν κάτι το ξεχωριστό στις διακοπές τους,...
 • Άγιος Αχίλλειος

  Tο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, βρίσκεται στη Μικρή Πρέσπα, όπου υπάρχει ο ομώνυμος οικισμός με τα 11 σπίτια,...
 • Σκιάθος

  Η Σκιάθος, το νησί του Παπαδιαμάντη, είναι ένα πανέμορφο κατάφυτο νησί, με δαντελωτά ακρογιάλια,...
 • Νεστόριο

  Το Νεστόριο είναι ένα ορεινό χωριό του νομού Καστοριάς με πολλές ομορφιές,που έγινε γνωστό στο πανελλήνιο...
 • Πράμαντα

    Τα Πράμαντα ή η Πράμαντα, όπως συνηθίζεται να λέγεται,είναι ένα ονομαστό μαστοροχώρι που βρίσκεται στα...
top