}

Ιστορία του Βόλου

Εκτύπωση E-mail

Η περιοχή του Βόλου κατοικήθηκε κατά πρώτον από τον Μάγνη, που ήταν γιος του Αιόλου, ο οποίος και εγκαταστάθηκε στο Πήλιο.                                                  

Στο Πήλιο κατοικούσαν και οι μυθικοί Κένταυροι. Γνωστός Κένταυρος της μυθολογίας ήταν ο Χείρων, ο οποίος μεσολάβησε για τον γάμο του Πηλέα με την Θέτιδα, που έγινε στο Πήλιο. Στην διάρκεια του γάμου και εξαιτίας του μήλου της Έριδος, προκλήθηκε ο Τρωικός πόλεμος. Κοντά στον σοφό Κένταυρο Χείρωνα, μαθήτευσε ο Ασκληπιός, πατέρας της ιατρικής, καθώς και ο Αχιλλέας. Από την Μαγνησία, επίσης, ξεκίνησε η Αργοναυτική εκστρατεία, που σχετίζεται ιστορικά με την απαρχή της τεχνικής επεξεργασίας του χρυσού στον Eλλαδικό χώρο.

Η ευρύτερη περιοχή του Βόλου, κατοικείται από την 7η χιλιετία π.Χ. Υπάρχουν επίσης ευρήματα από την νεολιθική εποχή και την εποχή του χαλκού. Οι σημαντικότεροι νεολιθικοί οικισμοί στο Βόλο, ανακαλύφθηκαν από τον αρχαιολόγο Χρήστο Τούντα στις αρχές του 20ου αιώνα, στο Σέσκλο και το Διμήνι. Σημαντικά μυκηναϊκά ευρήματα έχουν ανακαλυφθεί στον λόφο των Αγίων Θεοδώρων,  και στα Πευκάκια. Στην μυκηναϊκή περίοδο χρονολογείται η ίδρυση της Ιωλκού, σημαντικού οικονομικού και πνευματικού κέντρου της περιοχής, που συνδέεται άμεσα με τον ξακουστό μύθο της Αργοναυτικής εκστρατείας.

Η πρώτη εμφάνιση του τοπωνυμίου Βόλος έγινε γύρω στον 14ο αι. και χρησιμοποιήθηκε πρώτα για το χωριό που είναι χτισμένο στους πρόποδες του Πηλίου και που σήμερα αποκαλείται Άνω Βόλος.

Στην κλασσική περίοδο στην περιοχή άκμασαν οι Παγασές, οι οποίες υπήρξαν επίνειο των Φερών. Το 293 π.Χ. ο βασιλιάς της Μακεδονίας Δημήτριος ο Πολιορκητής ίδρυσε την πόλη Δημητριάδα. Η Δημητριάδα αποτέλεσε ισχυρό στρατιωτικό σταθμό και ορμητήριο των Μακεδόνων που εξακολούθησε να ακμάζει και κατά την διάρκεια της Ρωμαϊκής κατάκτησης.                                                                                                

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας, η οικονομική και πνευματική δραστηριότητα της περιοχής μεταφέρθηκε στο Πήλιο, το οποίο ευνοήθηκε από το καθεστώς προνομίων που του είχαν παραχωρήσει οι Οθωμανοί κατακτητές. Κατά το ξέσπασμα της ελληνικής επανάστασης του 1821, τα χωριά του Πηλίου πήραν το μέρος των επαναστατών, αλλά οι Τούρκοι κατόρθωσαν,με την βία, να καταστείλουν την εξέγερση μέσα σε έναν χρόνο. Μετά τον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο του 1877 και την διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης, η Θεσσαλία παραχωρήθηκε στο νεοελληνικό κράτος, και στις 2 Νοεμβρίου του 1881, ο Ελληνικός Στρατός εισήλθε στην πόλη του Βόλου. Κατά τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, ο Βόλος έπεσε ξανά στα χέρια των Τούρκων. Οι κάτοικοι της περιοχής αναγκάστηκαν να ζητήσουν καταφύγιο σε γειτονικά νησιά, αλλά μετά από λίγους μήνες οι Τούρκοι αποχώρησαν και έτσι Βολιώτες και Πηλιορείτες επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Στο Βόλο το 1892, ξεκίνησαν τα έργα διαμόρφωσης του λιμανιού που συνεχίστηκαν και μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, για να καλυφθούν οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες διακίνησης εμπορευμάτων. Η βιομηχανική ανάπτυξη που γνώρισε ο Βόλος έως τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια δεν είχε ανάλογη συνέχεια κατά το δεύτερο μισό του 20ού αι. Μεγάλα εργοστάσια όπως η καπνοβιομηχανία Ματσάγγου, οι σιδηρουργίες Γκλαβάνη και Σταματελόπουλου, και η υφαντουργία Παπαγεωργίου έπαψαν να λειτουργούν.

Σήμερα η οικονομία του Βόλου στηρίζεται πλέον κατά κύριο λόγο στο εμπόριο, τις υπηρεσίες και τον τουρισμό.

 
Greek Bulgarian Chinese (Traditional) English French German Italian Portuguese Russian Spanish Swedish
  • Ιεράπετρα

    Η Ιεράπετρα είναι χτισμένη σε μια στρατηγική γωνιά της Ευρώπης, ευνοημένη από τη φύση. Πηγή του πλούτου της...
  • Ζάζαρη

    Μια  από  τις  άγνωστες  στον  πολύ  κόσμο  λίμνες  της  Ελλάδας, είναι η Ζάζαρη, ένας  μαγευτικός ...
  • Καμένα Βούρλα

    Μια από τις πιο δημοφιλείς λουτροπόλεις της Ελλάδας είναι, τα Καμένα Βούρλα. Τα ιαματικά τους νερά είναι...
  • Χιονοδρομικό Παρνασσού

    Το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού με τις δύο χιονοδρομικές του εγκαταστάσεις την Φτερόλακκα και τα Κελάρια,...
  • Ζήρεια

    Το Αθλητικό-Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας βρίσκεται στο οροπέδιο του ομώνυμου βουνού, λίγα χιλιόμετρα πάνω...
  • Εθνικός Δρυμός Βίκου - Αώου

      O Εθνικός Δρυμός Βίκου Αώου είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό...
  • Σέρρες

    Μια από τις πιο μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας είναι οι Σέρρες. Η κοντινή της απόσταση από το χιονοδρομικό...
  • Πειραιάς

    Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης αλλά και της Μεσογείου είναι ο Πειραιάς, εξυπηρετώντας εκατομμύρια...
  • 3 - 5 Πηγάδια

    Το χιονοδρομικό και αθλητικό κέντρο 3-5 Πηγάδια βρίσκεται στο Βέρμιο. Η σύγχρονη υποδομή που διαθέτει το...
  • Ρόδος

        Ρόδος βρίσκεται στο σταυροδρόμι δυο μεγάλων θαλάσσιων διαδρομών της Μεσογείου, το Αιγαίο πέλαγος...
top