}

Φολέγανδρος

Εκτύπωση E-mail
 
Η Φολέγανδρος   Φολέγανδρος ένα μικρό γραφικό νησί με τα απίστευτα μονοπάτια για περπάτημα, πανέμορφα τοπία και ονειρεμένες παραλίες που γοητεύει τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή.
Που βρίσκεται:   Φολέγανδρος ένα νησί των Κυκλάδων, μεταξύ της Σικίνου και της Μήλου που απέχει από τον Πειραιά 102 ναυτικά μίλια.
     
Ιστορία-Περιγραφή:  

Η Φολεγάνδρος  φαίνεται ως ιστορικός οικισμός από πολύ παλιά. Η πρώτη αναφορά για το νησί γίνεται στην Ελληνική μυθολογία, όπου αναφέρεται ότι πρωτοκατοικήθηκε από βοσκούς της Δυτικής Ελλάδας που έψαχναν για βοσκότοπους και ονομάστηκε Πολύανδρος. Ως πρώτους κατοίκους αυτού του τόπου η ιστορία αναφέρει τους Κάρες από την Μικρά Ασία. Στην συνέχεια, η Μυθολογία μας λέει ότι στο νησί ήρθαν οι Μινωΐτες Κρήτες, με οδηγό τους το γιο του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα Φολέγανδρο, το όνομα του οποίου πήρε το νησί στους κατοπινούς χρόνους. Από επιγραφές που βρέθηκαν στο νησί οι κάτοικοι κατά την ιστορική περίοδο πρέπει να ήταν Δωριείς από τη Σαντορίνη του γένους των Αιγιδών. Το 425 π.Χ. η Φολέγανδρος φέρεται να έχει ήδη κυριευθεί και να ήταν υποτελής των Αθηναίων, καταβάλλοντας ετήσιο φόρο 2.000 δραχμών, σύμφωνα με επιγραφή που βρέθηκε στην Ακρόπολη των Αθηνών. Οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν το νησί ως τόπο εξορίας. Επί Φραγκοκρατίας η Φολέγανδρος ανήκε στο Δουκάτο του Αιγαίου. Την κατέκτησε ο ιδρυτής του Δουκάτου Μάρκος Σανούδος. Η Φολέγανδρος έμεινε υπό την κυριαρχία των Ενετών μέχρι το 1566, όταν και ερημώθηκε από τους Τούρκους πειρατές. Το 1617 οι  Τούρκοι κατέλαβαν και εξουσίαζαν τη νήσο οριστικά μέχρι το 1821. 

     
Δραστηριότητες:  

Στην Φολέγανδρο κάθε Πάσχα, ειδικά από τη Μεγάλη Παρασκευή και για πέντε ολόκληρες ημέρες, τα σπίτια της  ανοίγουν για όλο τον κόσμο, αρχικά για να μοιραστούν τους πένθιμους ήχους των εγκωμίων που ψάλλονται συνοδεία του Επιταφίου και εν συνεχεία τη γενικευμένη χαρά που ακολουθεί την Ανάσταση και την περιφορά της εικόνας της Παναγιάς σε κάθε μικρή και μεγάλη γωνιά του νησιού. Η περιφορά της εικόνας ξεκινάει ανήμερα του Πάσχα από τη Χώρα,τη δεύτερη μέρα βρίσκεται στην Άνω Μεριά και την  τρίτη μέρα γίνεται η περιφορά στον Πετούσι και συνεχίζεται στο Λιβάδι μετά συγκεντρώνονται όλοι στο λιμάνι του νησιού τον Καραβοστάση, όπου η εικόνα ανεβαίνει στα καΐκια και κάνει το γύρο του νησιού. 

     
Παραλίες:  

Κολυμπήστε στο Λιβάδι, το Λιβαδάκι, το Αμπέλι, το Δένδρο και το Αυλάκι. Στο νότιο μέρος του νησιού κολυμπήστε στο Λατινάκι και το Κάτεργο. Επίσης, δίπλα στο όρμο της Αγκάλης, βρίσκονται τρεις παραλίες, τα Φυρά, ο Γαλύφος και Άγιος Νικόλαος. Στο λιμάνι βρίσκεται η παραλία του Καραβοστάση και λίγο ανατολικότερα η Βάρδια. Βορεινά, βρίσκονται οι παραλίες του Σερφιώτικου, της Λυγαριάς και του Άη Γιώργη. 

     
Διαμονή:  
 • Vrahos Boutique Hotel τηλ: +30-22860-41304, 41450
 • Themonies Luxury Suites τηλ: +30-22860-41517
 • Hotel Polikandia τηλ: +30-22860 41322, 22860-41404
 • Anemousa Hotel τηλ: +30-22860-41077
 • Blue Sand Hotel τηλ: +30-22860-41042
 • Aegeo τηλ: +30-22860-41468 
     
Φαγητό:  

Στην πλατεία υπάρχουν πολλές ταβέρνες με νόστιμα ντόπια εδέματα. Στο Eva's Garden δοκιμάστε μοντέρνα Μεσογειακή κουζίνα. Στον Καλύμνιο δοκιμάστε τοπικές νοστιμιές, όπως παξιμάδι με λιαστή ντομάτα, καλασούνα, κακαβιά και ντόπιο σουρωτό και φυσικά, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τη φημισμένη αστακομακαρονάδα. Στον Κρητικό δοκιμάστε νόστιμα μαγειρευτά πιάτα, αρνίσιο και χοιρινό κοντοσούβλι. 

     
Δρομολόγια:  

Στην Φολέγανδρο θα φτάσετε με πλοίο από τον Πειραιά και τα γύρω νησιά. Η διαδρομή από τον Πειραιά διαρκεί 11 ώρες με συμβατικό πλοίο, περίπου 4 ώρες με ταχύπλοο και 3.5 ώρες με FlyingCat 3 της εταιρίας Hellenic Seaways. Για κρατήσεις μπορείτε να τηλεφωνήσετε στα τηλ: +30-210- 9690950, +30-210-4274009-10 και +30-210-4511700 για συμβατικά πλοία. 

     
     
    Η Χώρα της Φολέγανδρου   Φολέγανδρος - Η Χώρα   Φολέγανδρος - Τα δρομάκια της χώρας
             
    Φολέγανδρος - Αγκάλη ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός   Φολέγανδρος - Καραβοστάσης   Φολέγανδρος - Η Παναγία
 
Greek Bulgarian Chinese (Traditional) English French German Italian Portuguese Russian Spanish Swedish
 • Περιβόλι

    Περιβόλι ένα βλαχοχώρι γνωστό στην Ελλάδα ως η κοινότητα με την μεγαλύτερη έκταση με 80% δασοκάλυψη, τη...
 • Κομοτηνή

  Η Κομοτηνή είναι μια πόλη της Θράκης, που έχει διατηρήσει αναλλοίωτη την πολιτισμική φυσιογνωμία των...
 • Χορευτό

    Χορευτό βρίσκεται στό Πήλιο και είναι επίνειο της Ζαγοράς. Έχει μια καταπληκτική αμμουδιά μήκους σχεδόν...
 • Άνω Χώρα

  Η Άνω Χώρα  είναι  ένα από  τα  ομορφότερα  κεφαλοχώρια  της  Ορεινής  Ναυπακτίας κατάλληλο για...
 • Αίγινα

    Αίγινα  γνωστό νησί του Αργοσαρωνικού. Η κοντινή απόστασή του από το λιμάνι του Πειραιά την καθιστά...
 • Φλέγγες

  Για τους λάτρεις της ορειβασίας, ένας δημοφιλής προορισμός είναι οι λίμνες Φλέγγες. Η πρώτη βρίσκεται σε...
 • Αράχωβα

    Αράχωβα μία ορεινή κωμόπολη χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού. Αποτελεί δημοφιλές χειμερινό...
 • Μπάλος - Γραμβούσα

    Μπάλος, μοναδική λιμνοθάλασσα στήν Κρήτη. Μια από τις καλύτερες και πιο όμορφες παραλίες στην Ελλάδα,...
 • Άγιος Νικόλαος

  Ο  Άγιος Νικόλαος είναι μια πόλη στη βόρεια ακτογραμμή της Κρήτης. Η ονομασία του προήλθε από το βυζαντινό...
 • Δελφοί

    Οι Δελφοί ήταν μια αρχαία Ελληνική πόλη στην οποία λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του...
top