}

Λιβαδειά

Εκτύπωση E-mail
Pigew_Krias

Πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού βρίσκεται η Λιβαδειά. Κτισμένη στις όχθες του ποταμού Έρκυνα αποτελεί πόλο έλξης τουριστών ιδιαίτερα την περίοδο του Πάσχα όπου ζωντανεύει το έθιμο του λάκκου.

Που βρίσκεται:

Είναι πρωτεύουσα του νομού Βοιωτίας και βρίσκεται κτισμένη σε υψόμετρο 200 μέτρων, στο άκρο της πεδιάδας της Κωπαΐδας. Απέχει από την Αθήνα 130 χιλ. και από την Θεσ/νίκη 428 χιλ.

Ιστορία-Περιγραφή:

H πρώτη ιστορική αναφορά της πόλης γίνεται από τον Όμηρο, σαν μια από τις πόλεις  που συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο. Κατά τους ιστορικούς χρόνους, η Λιβαδειά ήταν γνωστή για το περίφημο Μαντείο του Τροφωνίου. Το 395 π.Χ. λεηλατήθηκε από τον Λύσανδρο και το 86 π.Χ. από τον Μιθριδάτη,όμως γνώρισε ιδιαίτερη ακμή κατά τον 2ο μ.Χ. αιώνα. Κατά τους πρώτους αιώνες της Βυζαντινής περιόδου η πόλη της Λιβαδειάς δεν παρουσίασε ιδιαίτερη ανάπτυξη. Η πόλη αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα από τις βαρβαρικές επιδρομές του 4ου και των αρχών του 5ου αιώνα. Μετά την κατάληψη της νότιας Ελλάδας από τους Φράγκους της Δ' Σταυροφορίας,η Λιβαδειά παραχωρήθηκε στον Όθωνα ντε λα Ρός και  έναν  αιώνα   αργότερα  η  πόλη  παραχωρήθηκε  στους  Καταλανούς.  Η  Καταλανική κυριαρχία συνεχίστηκε υπό την επικυριαρχία του βασιλιά της Σικελίας Φρειδερίκου ως τον Μάιο του 1388,οπότε η περιοχή του δουκάτου των Αθηνών περιήλθε στον Νέριο Ατζαγιόλι,μέλος Φλωρεντινού τραπεζικού οίκου.  Κατά  την  διάρκεια  της Τουρκοκρατίας λόγω των προνομίων που έδωσαν οι κατακτητές στην πόλη, δημιουργήθηκε μια κοινωνία αρχόντων που χωρίς την συγκατάθεσή τους δεν μπορούσε να παρθεί καμιά απόφαση από τους κατακτητές.  Στις παραμονές της Επανάστασης, η Γκιαούρ Λιβαδειά, όπως την ονόμαζαν οι Τούρκοι,είχε 10.000 Έλληνες κατοίκους, που  επιδίδονταν στη γεωργία, το εμπόριο και τη βιοτεχνία. Το 1820 η πόλη ήταν το κέντρο των ενεργειών της Φιλικής Εταιρείας, στην οποία είχαν μυηθεί οι πρόκριτοι της. Τη νύχτα της 28ης προς την 29η Μαρτίου οι επαναστάτες συγκεντρώθηκαν στον λόφο του Προφήτη Ηλία και ζήτησαν από τον Τούρκο διοικητή Χασάν αγά να παραδώσει την πόλη. Όταν ο Χασάν απέρριψε την πρόταση για παράδοση άρχισε η επίθεση. Στις 31 Μαρτίου,  οι  Τούρκοι,  που  είχαν  κλειστεί  στον  πύργο Ώρα,  παραδόθηκαν  και  την  1η  Απριλίου,  σε  πανηγυρική  δοξολογία  στην  εκκλησία  της  Αγίας  Παρασκευής,  οι  επίσκοποι Σαλώνων,  Ταλαντίου  και  Αθηνών  ευλόγησαν  την  επαναστατική  σημαία  του  Διάκου. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης η πόλη δοκιμάστηκε επανειλημμένα από τις τουρκικές στρατιές που κατευθύνονταν στην Πελοπόννησο, και στην περιοχή δόθηκαν οι τελευταίες μάχες του Αγώνα. Κατά τις επιχειρήσεις του 1828 στην Ανατολική Στερεά με επικεφαλής τον Δημήτριο Υψηλάντη, οι Τούρκοι που βρίσκονταν στη Λιβαδειά πολιορκήθηκαν και το Νοέμβριο του 1828 παρέδωσαν την πόλη. Αμέσως η Λιβαδειά άρχισε να ανασυγκροτείται. Οι κάτοικοι που είχαν καταφύγει σε άλλες περιοχές επανήλθαν, άρχισε η λειτουργία σχολείου με τη φροντίδα του Καποδίστρια, και το 1841 η πόλη ήταν ένα από τα εύρωστα οικονομικά κέντρα του νεοελληνικού κράτους.

Δραστηριότητες:

Σε κοντινή απόσταση από την πόλη βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, ένα σύγχρονο κέντρο που θα ενθουσιάσει τούς λάτρεις του ski. Στην περιοχή της Λιβαδειάς, της Αντίκυρας αλλά και του ορεινού όγκου Παρνασσού υπάρχουν  50 περίπου αναρριχητικές διαδρομές  4ου βαθμού έως και 10ου βαθμού δυσκολίας. Στο Κάστρο της Κωπαΐδας υπάρχει το αεραθλητικό πεδίο της Κωπαΐδας, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης αεραθλητών από όλη την Αττική. Μια βόλτα στις πηγές της Κρύας με την πλούσια βλάστηση θα σας εντυπωσιάσει. Κατά την διάρκεια του Πάσχα γίνονται εκδηλώσεις με ιδιαίτερο μεράκι και κέφι. Κάθε χρόνο ζωντανεύει το έθιμο του λάκκου με την συμμετοχή περισσότερων νέων που φροντίζουν να κρατούν ζωντανή την παράδοση.

Διαμονή:
 • Asteria Apartments **** Τηλ: +30-22670-22121 
 • Levadia Hotel *** τηλ: +30-22670-23611-15,
 • Erato Hotel ** Τηλ: +30-22610-20351
Φαγητό:

Η Λιβαδειά είναι διάσημη για τις ψησταριές της. Δοκιμάστε σουβλάκι, αρνί ψητό, κοντοσούβλι και κοκορέτσι.

Δρομολόγια:

Θα φτάσετε με λεωφορεία του ΚΤΕΛ Βοιωτίας. Εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια για Θήβα, Αράχωβα ,Κόρινθο, Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Πληροφορίες για τα δρομολόγια θα πάρετε στα τηλ:  +30-22610  28336, +30-2261028272. Εναλλακτικά θα φτάσετε με το τραίνο.  Καθημερινά εκτελούνται δρομολόγια από Πειραιά, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πληροφορίες για τα δρομολόγια θα πάρετε στα τηλ: +30-22610  28661, +30-2261087930.

Piges_Krias Livadia Pigew_Krias
 
Greek Bulgarian Chinese (Traditional) English French German Italian Portuguese Russian Spanish Swedish
 • Αρίστη

    Η Αρίστη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα χωριά του Ζαγοριού. Έχει εύκολη πρόσβαση σε όλα τα αξιοθέατα της...
 • Ζάκυνθος

    Η Ζάκυνθος είναι ένα πολυτραγουδισμένο και όμορφο νησί του Ιονίου, τόπος αναπαραγωγής της χελώνας,...
 • Χιονοδρομικό Μετσόβου

    Για του λάτρεις της χιονοδρομίας το χιονοδρομικό κέντρο του Μετσόβου αποτελεί μια  άριστη επιλογή...
 • Πειραιάς

  Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης αλλά και της Μεσογείου είναι ο Πειραιάς, εξυπηρετώντας εκατομμύρια...
 • Αθήνα

    Η Αθήνα πήρε το όνομά της από την θεά Αθηνά που ήταν και η προστάτιδά της. Η Αθήνα σήμερα είναι μία...
 • Άγραφα

    Τα Άγραφα Θεσσαλικά και Ευρυτανικά, είναι μια από τις πλέον όμορφες και παρθένες περιοχές του πλανήτη. Η...
 • Κουφονήσια

  Τα Κουφονήσια με τις παραδεισένιες παραλίες τους,σε συνδυασμό με την αυθεντική κυκλαδίτικη φιλοξενία...
 • Αργαλαστή

      Ένα από τα πιο δημοφιλή χωριά του Πηλίου είναι η Αργαλαστή, με πλούσιο παρελθόν και ενδιαφέρουσα...
 • Πρώτη

  Χτισμένη στους πρόποδες του Παγγαίου το ιστορικό χωριό της Πρώτης εντυπωσιάζει τους επισκέπτες με την...
 • Μάταλα

  Τα Μάταλα είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό στη νότια Κρήτη, κοντά στη Φαιστό. Το χωριό έγινε διάσημο σε...
top