}

Ολυμπία

Εκτύπωση E-mail
 
Filipio  

Η Ολυμπία, ήταν μια από τις πιο γνωστές πόλεις της αρχαίας Ελλάδας, γνωστή ως ο τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στους κλασσικούς χρόνους. Σήμερα η Ολυμπία αποτελεί την κοιτίδα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Κάθε τέσσερα χρόνια εδώ, γίνεται η αφή της Ολυμπιακής φλόγας, που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και σηματοδοτεί την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Που βρίσκεται:  

Βρίσκεται στην Ηλεία και απέχει από την Αθήνα 335 χιλ. και την Θεσ/νίκη 556 χιλ.

     
Ιστορία-Περιγραφή:  

Οι πρώτες ενδείξεις ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή, ανάγονται στην 3η χιλιετία π.Χ. Τον 9ο αι. π.Χ. η Ολυμπία ήταν ήδη ένας ιερός τόπος που προσήλκυε πολλούς προσκυνητές. Αργότερα τον 8ο αιώνα η φήμη της μεγάλωσε τόσο ώσπου έφτασε μέχρι την Ανατολή, την Μεσοποταμία, την Δύση και την κάτω Ιταλία. Σημαντικότατη τομή στην ιστορία της Ολυμπίας αποτέλεσε το έτος 776 π.Χ. όταν ο Σπαρτιάτης Λυκούργος,πραγματοποίησε συμφωνία με τον βασιλιά της Ήλιδος Ίφιτο για την τέλεση λατρευτικών εορτών στην Ολυμπία. Μέρος της συμφωνίας ήταν ότι κατά τις εορτές θα επικρατούσε εκεχειρία σε ολόκληρη την Ελλάδα. Οι αγώνες θα τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια. Κατά τον 5ο αιώνα, η αίγλη της Ολυμπίας έφτασε σε τέτοιο σημείο, ώστε εκεί να συγκεντρώνονται πολιτικοί, φιλόσοφοι και καλλιτέχνες. Κατά τον 4ο αιώνα, η Ολυμπία βελτίωσε τις εγκαταστάσεις της και δημιουργήθηκαν χώροι στέγασης των επισκεπτών. Σχεδόν στο κέντρο της Άλτεως,δεσπόζουν τα ερείπια του λαμπρότατου Ναού του Διός,ο οποίος φιλοξενούσε το περίφημο χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, έργο του Φειδία. Το άγαλμα αυτό ήταν γνωστό στην αρχαιότητα ως ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Απέναντι από το Ναό του Δία, ο μικρότερος Ναός της Ήρας χρονολογείται γύρω στο 1.046 π.Χ. και θεωρείται ένας από τους παλαιότερους σωζόμενους ναούς της αρχαιότητας. Το 393 μ.Χ. ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α' διέταξε το κλείσιμο όλων των Ελληνικών ιερών χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες ποιους συγκεκριμένους χώρους εννοούσε. Παρόλα όλα αυτά, και τα επόμενα χρόνια ο χώρος παρέμεινε ιδιαίτερα δημοφιλής. Αργότερα η Ολυμπία υπέστη πολλές καταστροφές από φυσικά αίτια και κατά τον 9ο αιώνα εγκαταλείφθηκε και ερημώθηκε. Οι πρώτες ανασκαφές ξεκίνησαν με την ανακάλυψη του ιερού το 1766 από τον Άγγλο Ρίτσαρντ Τσάντλερ. Το 1875 ξεκίνησε η πρώτη μεγάλη προσπάθεια για την ανασκαφή της Ολυμπίας  χρηματοδοτούμενη από το Γερμανικό Κράτος. Επικεφαλής ήταν ο Γερμανός αρχαιολόγος Έρνστ Κούρτιους. Ανέσκαψαν το κεντρικό μέρος του ιερού,  συμπεριλαμβανομένου του Ναού του Δία, του Ηραίου, του Μετρώου,του Βουλευτηρίου,της Στοάς της Ηχούς,των Θησαυρών,του Πρυτανείου και της Παλαίστρας. Βρέθηκαν σημαντικά ευρήματα μεταξύ αυτών η Νίκη του Παιωνίου και ο Ερμής του Πραξιτέλους. Συνολικά 14.000 αντικείμενα καταγράφηκαν τα οποία στεγάστηκαν στο μουσείο. Πιο περιορισμένες ανασκαφές συνεχίστηκαν από τον Ντέρπφελντ το 1908 μέχρι 1929 αλλά οι εργασίες επισπεύσθηκαν το 1936 με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Από το 1952 μέχρι το 1966 οι Έμιλ Κούντσε και Χανς Σλάιφ συνέχισαν τις ανασκαφές του 1936, μαζί με τον αρχιτέκτονα Άλφρεντ Μάλβιτς. Ανέσκαψαν το εργαστήριο του Φειδία, το Λεωνιδαίο και το βόρειο τείχος του σταδίου όπως επίσης και την νοτιοανατολική περιοχή του ιερού. Επίσης  από το 1972 μέχρι το 1984 ο Άλφρεντ Μάλβιτς βρήκε στοιχεία και ημερομηνίες από το στάδιο, τάφους και στοιχεία από το Πρυτανείο. Από το 1984 μέχρι το 1996, ο Χέλμουτ Κιριελάϊς συνέχισε τις ανασκαφές στο Πρυτανείο και Πελόπιον, βρίσκοντας πληροφορίες για την ιστορία του ιερού.

     
Παραλίες:  

Μετά την ξενάγηση σας μια βουτιά θα σας αναζοωγονήσει. Από την Ολυμπία μέχρι την Πύλο υπάρχει μια παραλία 50 χιλ. Όπου  και να σταματήσετε  είναι πανέμορφα. Ξεχωρίζει η παραλία του Καϊάφα με την λίμνη και τα ιαματικά  λουτρά. Επίσης μπορείτε να βουτήξετε στα παγωμένα, κρυστάλλινα νερά των παραμυθένιων καταρρακτών της Νέδας, του μόνου ποταμού με θηλυκό όνομα, στα σύνορα Ηλείας με την Μεσσηνία.

     
Διαμονή:  
 • Olympia Palace Hotel   ****   Τηλ:  +30-2624023101
 • Antonios Hotel   ****    Τηλ:  +30-2624022348/9
 • Fotopoulos Executive Villa   ****   Τηλ:   +30-2109967870
 • Amalia Hotel   ****    Τηλ:  +30-2624022190
 • Apollon Hotel   ***    Τηλ:  +30-2624022522
 • New Olympia Hotel  ***   Τηλ:  +30-2624022506
     
Φαγητό:  

Στον  Βάκχο στην Ολυμπία θα φάτε μαγειρευτά και κρεατικά στην σχάρα.

     
Δρομολόγια:  

Θα φτάσετε είτε με το τραίνο από την Αθήνα με τελικό προορισμό την Αρχαία Ολυμπία.  Πληροφορίες θα πάρετε στο τηλέφωνο 1110. Εναλλακτικά θα φτάσετε το ΚΤΕΛ Πύργου  τηλ: +30-2621020600 601.

     
    Filipio   Naos_Iras   Stadio
             
    Palaistra   Nimfaio   Mousio_istorias_anaskafon
 
Greek Bulgarian Chinese (Traditional) English French German Italian Portuguese Russian Spanish Swedish
 • Δάσος Ελατειάς

  Το δάσος της Ελατιάς (Καρά Ντερέ), έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο της φύσης από την UNESCO και ένα...
 • Παξοί

    Οι Παξοί, το πανέμορφο και εξωτικό νησί...
 • Κέα -Τζιά

  Ένας ήσυχος προορισμός των  Κυκλάδων είναι η Κέα η Τζιά που προσφέρεται για ήσυχες διακοπές και αποτελεί...
 • Νέος Μαρμαράς

      Νέος Μαρμαράς ένα παραθαλάσσιο χωριό της Σιθωνίας. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά και παρουσιάζει...
 • Μηλιές

      Οι Μηλιές είναι ένα γραφικό ιστορικό κεφαλοχώρι του Πηλίου πνιγμένο στο πράσινο. Η λαμπρή...
 • Καβάλα

  Η Καβάλα είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Σύμβολο, και είναι μια από τις ομορφότερες και...
 • Άγραφα

    Τα Άγραφα Θεσσαλικά και Ευρυτανικά, είναι μια από τις πλέον όμορφες και παρθένες περιοχές του πλανήτη. Η...
 • Χιονοδρομικό Παρνασσού

  Το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού με τις δύο χιονοδρομικές του εγκαταστάσεις την Φτερόλακκα και τα Κελάρια,...
 • Δέλτα Έβρου

  Είναι ένας σημαντικός  υδροβιότοπος  σε εθνικό, Ευρωπαϊκό  και  διεθνές  επίπεδο προστατευόμενο από τη...
 • Καρπενήσι

  Στην νοτιοδυτική πλευρά του όρους Βελουχιού και σε υψόμετρο 960 μέτρων είναι κτισμένο το Καρπενήσι. Το...
top