}
Μονοδένδρι Εκτύπωση E-mail
 
Momodedri

Γενέτειρα των μεγάλων εθνικών ευεργετών το Μονοδένδρι είναι κτισμένο κοντά στο φαράγγι του Βίκου και τις πλαγιές της Τύμφης και της Αστράκας. Είναι ένα από τα πλέον τουριστικά χωριά της Ελλάδος, από τα πρώτα που ανέπτυξαν τουριστικές υποδομές στην περιοχή. Ολόκληρο το χωριό είναι χτισμένο ομοιόμορφα με γκρίζα πέτρα και διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή Ζαγορίσια αρχιτεκτονική με τα πέτρινα σοκάκια, τα επιβλητικά παραδοσιακά αρχοντικά και τα μικρά πετρόχτιστα σπιτάκια.

Που βρίσκεται:

Βρίσκεται στον Δήμο Κεντρικού Ζαγορίου σε υψόμετρο 1060 μέτρων και απέχει 41 χλμ. από τα Ιωάννινα. Επίσης απέχει από την Αθήνα 485 χιλ. και την Θεσ/νίκη 403 χιλ.

Ιστορία-Περιγραφή:

Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν Μολοσσοί κτηνοτρόφοι που κατοίκησαν στο χωριό από τον 9ο έως το τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα. Με τη σημερινή μορφή του χτίστηκε γύρω στα 1360. Γνώρισε μεγάλη εμπορική και οικονομική ανάπτυξη κατά τον 17ο και 18ο αιώνα χάρη στις εμπορικές συναλλαγές των κατοίκων του με το εξωτερικό. Τα Ελληνικά γράμματα καλλιεργήθηκαν με μεγάλη επιμέλεια στη φημισμένη Ελληνική Σχολή Μονοδενδρίου, της οποίας πολλοί τελειόφοιτοι διέπρεψαν ως μεγάλοι διδάσκαλοι του Γένους. Όλα τα μνημεία που ανεγέρθηκαν εκείνη την εποχή όπως σχολεία, εκκλησίες και αρχοντικές οικίες διατηρούν τον παραδοσιακό χαρακτήρα του χωριού μέχρι σήμερα. Το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, κτισμένο στο χείλος του φαραγγιού του Βίκου, προσφέρει απίστευτης ομορφιάς πανοραμική θέα. Είναι από τις παλαιότερες μονές στην περιοχή του Ζαγορίου, ιδρύθηκε το 1412 με δαπάνη του βοεβόδα Μιχαήλ Θεριανού, όταν η περιοχή βρισκόταν κάτω από την εξουσία του Δεσπότη της Ηπείρου Καρόλου Α' Τόκκου. Στην περιοχή δεσπόζουν οι πέτρινοι πύργοι στη θέση Οξυά και οι παράπλευρες σπηλιές στα βράχια του φαραγγιού, που αποτελούσαν καταφύγιο για τους κατοίκους την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Όπως όλα τα Ζαγοροχώρια, το Μονοδένδρι απολάμβανε των προνομίων της αυτονομίας και της αυτοδιοίκησης.

Δραστηριότητες:

Με αφετηρία το Μονοδένδρι μπορείτε να κάνετε πολλές ορειβατικές διαδρομές όπως Μονοδένδρι–Κήποι μέσω της κοίτης Βίκου μια πολύ όμορφη διαδρομή με πολλά αξιοθέατα που διαρκεί 2 ώρες και 30 λεπτά περίπου. Άλλη ενδιαφέρουσα πρόταση είναι Μονοδένδρι Βίκος και Μονοδένδρι-Πάπιγκο. Από το Μονοδένδρι υπάρχει σηματοδοτημένο μονοπάτι που οδηγεί στην κοίτη του ρέματος Βίκου διάρκειας 6 ωρών και Μονοδένδρι Πάπιγκο διάρκειας 6 ωρών και 30 λεπτών. Επίσης από το Μονοδένδρι περνά το Εθνικό Ορειβατικό Μονοπάτι Ο3, το οποίο κατεβαίνει στο φαράγγι του Βίκου και συνεχίζει προς το Μικρό Πάπιγκο.

Αξιοθέτα:

Επισκεφτείτε τους πέτρινους πύργους της Οξυάς και θαυμάστε το φαράγγι του Βίκου. Ανάμεσα στη Βίτσα και το Μονοδένρι,στη θέση Γενίτσαρη, επισκεφτείτε αρχαίο Μολοσσικό οικισμό και νεκροταφείο.

Διαμονή:
  • Κωνσταντίνου και Ελένης ***** τηλ +30-2653071328
  • Archontiko Zarkada ****  τηλ : +30 2653071305
  • Vikos  ***  τηλ:  +30-2653071370
  • Traditional Settlement Ladia  ***  τηλ:  +30-2653071483
  • Traditional Settlement Kalderimi  ***  Τηλ:  +30-2653071510
  • Monodendri Hotel ***  τηλ:  +30-2653-71300
  • Αρκτούρος  τηλ:  +30-26530-71455
Φαγητό:

Στην Πύλη του Βίκου θα δοκιμάσετε αρνάκι λεμονάτο και αγριογούρουνο με κάστανα και κυδώνια. Στην κεντρική πλατεία στην Πίτα της Κικίτσας θα δοκιμάστε την περίφημη αλευρόπιτα που είναι σήμα κατατεθέν του καταστήματος και όλες τις παραδοσιακές Ηπειρώτικες πίτες.

Δρομολόγια:

Θα φτάσετε με το ΚΤΕΛ Ιωαννίνων. Πληροφορίες θα πάρετε στα τηλ: +30-2651025014, +302651027442, +302651026211, +30 26510 26286.

Ο Βοϊδομάτης ποταμός Το φαράγγι του Βίκου Το Μονοδένδρι
Το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής Η θέση Οξιά στο φαράγγι του Βίκου
 
Greek Bulgarian Chinese (Traditional) English French German Italian Portuguese Russian Spanish Swedish
  • Άγιος Νικόλαος

    Ο  Άγιος Νικόλαος είναι μια πόλη στη βόρεια ακτογραμμή της Κρήτης. Η ονομασία του προήλθε από το βυζαντινό...
  • Φιδάκια

    Τα Φιδάκια είναι ένας παράδεισος για τους φυσιολάτρες, που ζωντανεύει κάθε καλοκαίρι. Ακολουθήστε τα 95...
  • Κάλυμνος

        Κάλυμνος γνωστή ως πατρίδα των σφουγγαράδων. Ένα νησί γεμάτο κόσμο χειμώνα-καλοκαίρι κατάλληλο για...
  • Χερσόνησος

    Ο Λιμένας Χερσονήσου είναι ένα δημοφιλές κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο, με μαζικό τουρισμό, του νομού...
  • Καταρράχτες Πολυλίμνιου

    Το Πολυλίμνιο,είναι ένα σύμπλεγμα από πολλές λίμνες οι οποίες λόγω του ανώμαλου εδάφους δημιουργούν...
  • Κάρπαθος

    Η Κάρπαθος είναι ένα νησί με πολύ έντονες παραδόσεις τις οποίες οι κάτοικοι διατηρούν ακόμα, γι' αυτό είναι...
  • Καρδίτσα

      Η Καρδίτσα  είναι ένας ενδιαφέρον τόπος με πολλές αντιθέσεις. Παντρεύει με δεξιοτεχνία την άγρια ομορφιά...
  • Πάργα

      Η Πάργα είναι μια πανέμορφη τουριστική πόλη της Ηπείρου. Η αρχιτεκτονική της μορφή, είναι νησιώτικη και...
  • Αγία Γαλήνη

    Στην νότια πλευρά της Κρήτης, στο Λιβυκό πέλαγος, βρίσκεται το γραφικό λιμανάκι της Αγίας Γαλήνης. Η μεγάλη...
  • Μύκονος

      Η Μύκονος είναι σταθερά, εδώ και πολλά χρόνια ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά νησιά στην Μεσόγειο. Η...
top