}
Βάλια Κάλντα Εθνικός Δρυμός Εκτύπωση E-mail
 
Βάλια Κάλντα Βάλια Κάλντα (Εθνικός Δρυμός Πίνδου), ένας από τους σπουδαιότερους Εθνικούς Δρυμούς της Ελλάδος. Το μεγαλύτερο μέρος του ανήκει στον Νομό Γρεβενών και αποτελεί πόλο έλξης φυσιολατρών από όλο τον κόσμο, για το απίστευτης άγριας ομορφιάς τοπίο καθώς και για την βιοποικιλότητα του.
Που βρίσκεται:

Η Βάλια Κάλντα βρίσκεται σε μια απομονωμένη περιοχή στο Βόρειο τμήμα της Πίνδου. Έχει συνολική έκταση 68.990 στρέμματα και αποτελείται από τον πυρήνα με έκταση 33.490 στρεμμάτων και την περιφερειακή ζώνη προστασίας, με έκταση 35.500 στρ.

Περιγραφή:

Βάλια Κάλντα η Παγωμένη Ζεστή κοιλάδα, σύμφωνα με τους Βλάχους, πήρε το όνομά της κατά ευφημισμό, καθώς αποτελεί μια από τις πιο κρύες και υγρές περιοχές της Ελλάδας. Ονομάζεται έτσι γιατί εμφανίζει σημαντικές θερμοκρασιακές διακυμάνσεις στη διάρκεια του 24ώρου, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της ημέρας χωρίς νέφωση και πολύ χαμηλές κατά  τη διάρκεια της νύχτας. Το κλίμα είναι ορεινό- μεσογειακό  με μεγάλες χιονοπτώσεις από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάϊο. Τα καλοκαίρια είναι δροσερά με αρκετές τοπικές βροχές. Το τοπίο είναι εντυπωσιακό και εκτός από την ποικιλία μορφολογικών και βλαστητικών χαρακτηριστικών, τονίζεται ακόμη από τεράστιους γκρεμούς και ορμητικά ρέματα. Ο Δρυμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την διαβίωση μιας τεράστιας ποικιλίας ειδών από το ζωικό και το φυτικό βασίλειο. Καλύπτεται από πυκνά δάση μαύρης λευκόδερμης πεύκης, οξυάς, ελάτης και από λίγα διάσπαρτα μεμονωμένα άτομα δασικής κόκκινης πεύκης. Η παραποτάμια βλάστηση αποτελείται από πλάτανο, διάφορα είδη ιτιάς, σκλήθρο και αριά. Στην υποβλάστηση κυριαρχεί το πυξάρι, πολλά είδη βάτου, αναρριχητικά φυτά καθώς και φυλλοβόλοι θάμνοι. Στον Δρυμό ζουν πολλά είδη από το ζωικό βασίλειο όπως η αρκούδα, ο λύκος, ο αγριόχοιρος, το αγριόγιδο, το ζαρκάδι, η αλεπού, ο αγριόγατος, ο ασβός, το κουνάβι, ο λαγός, ο σκίουρος  και άλλα. Η πτηνοπανίδα περιλαμβάνει πολλά είδη αετών, γυπών, δρυοκολαπτών, αρπακτικών και νυχτόβιων πουλιών και πλήθος από μικρότερα στουθιόμορφα. Έχουν καταμετρηθεί 72 είδη πουλιών. Επίσης έχουν εντοπιστεί και 6 είδη αμφιβίων και 7 είδη ερπετών, τα οποία είναι αρκετά σπάνια και προστατεύονται σε όλο τον κόσμο. Ο Δρυμός της Πίνδου διασχίζεται από πολλά ρέματα με κύριο και εντυπωσιακό το Αρκουδόρεμα, παραπόταμο του Αώου. Η άγρια φύση, η χαλικώδης κοίτη και η κίνηση του νερού εναλλασσόμενη με πολλούς μικρούς καταρράκτες, εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Εδώ βρίσκει καταφύγιο η βίδρα που είναι σπάνιο είδος. Για να  φτάσετε στους Καταρράκτες θα ακολουθήσετε το μονοπάτι από το τέρμα του δασικού δρόμου, κατηφορίζοντας το Αρκουδόρεμα και ακολουθώντας το μονοπάτι Ε6.

Διαμονή Φαγητό:

Απο την Βάλια Κάλντα σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η Βοβούσα και το Περιβόλι και για την διαμονή σας υπάρχουν παραδοσιακοί ξενώνες και ταβέρνες που παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

Bάλια Κάλντα - Εθνικός Δρυμός Πίνδου Βάλια Κάλντα - Ένας από τους σπουδαιότερους Εθνικούς Δρυμούς της Ελλάδος Η είσοδος στη Βάλια Κάλντα από το Περιβόλι
Βάλια Κάλντα τοπίο άγριας ομορφιάς Η Βάλια Κάλντα Βάλια Κάλντα  Η παγωμένη Ζεστή κοιλάδα
 
Greek Bulgarian Chinese (Traditional) English French German Italian Portuguese Russian Spanish Swedish
  • Πλάτανος

    Ο Πλάτανος,είναι ένα παραδοσιακό κεφαλοχώρι της Ναυπακτίας, χτισμένο κάτω από το Αυλωνάκι και απέναντι...
  • Χάνια Πηλίου

    Χάνια όμορφος οικισμός του Πηλίου για μαγευτικές αποδράσεις. Είναι χτισμένος σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, μέσα...
  • Χόρτο

        Χόρτο παραθαλάσσιο χωριό της Μαγνησίας, με εντυπωσιακή φυσική ομορφιά όπου κυριαρχεί η ηρεμία και...
  • Λίμνη Εύβοιας

    Ένας από τους πιο γραφικούς οικισμούς της Εύβοιας είναι η Λίμνη. Το τοπίο παραπέμπει σε νησί με στενά...
  • Παλιός Άγιος Αθανάσιος -...

      Ο Παλιός Άγιος Αθανάσιος είναι ένας διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός πολύ κοντά στο χιονοδρομικό...
  • Κνωσός

    Η Κνωσός και το Μινωϊκό ανάκτορο είναι ο κύριος επισκέψιμος χώρος της Κνωσού, σημαντικής πόλης κατά την...
  • Καστοριά

      Η πόλη της Καστοριάς, είναι χτισμένη πάνω σε μια χερσόνησο, που εισχωρεί στη λίμνη Ορεστιάδα. Η λίμνη που...
  • Σιδηρόκαστρο

    Σε απόσταση 29 χιλ. από τις Σέρρες βρίσκεται το Σιδηρόκαστρο γνωστό από τα Βυζαντινά χρόνια για τα λουτρά...
  • Μεγάλο Χωριό

    Σε ένα τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς, χτισμένο μέσα σε ελατοδάσος στις πλαγιές του όρους Καλιακούδα...
  • Αγριά

      Αγριά είναι ένα γραφικό προάστιο του Βόλου, όπου μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ψάρι στίς ψαροταβέρνες...
top