}

Γαλαξίδι

Εκτύπωση E-mail
 
Galaxidi_1   Γαλαξίδι μια παραθαλάσσια κωμόπολη του νομού Φωκίδας. Μέχρι το 2010 αποτελούσε έδρα ομώνυμου δήμου, ενώ από τον Ιανουάριο του 2011 συγχωνεύτηκε στο νέο δήμο Δελφών. Βρίσκεται στην βόρεια ακτή του Κορινθιακού κόλπου στη δυτική πλευρά του κόλπου της Ιτέας και έχει χαρακτηρισθεί επίσημα παραδοσιακός οικισμός από το 1978. Είναι από τις ελάχιστες πόλεις της Ελλάδος που έχει κρατήσει αναλλοίωτο το παραδοσιακό της χρώμα. Μάρτυρες της παλαιάς ακμής του είναι σήμερα τα αρχοντικά, το τέμπλο του μητροπολιτικού ναού και το ναυτικό μουσείο.  
Που βρίσκεται:  

Το Γαλαξιδί βρίσκεται στην περιοχή της Παρνασσίδας του νομού Φωκίδας. Απέχει από την Αθήνα 229 χιλ, και την Θεσ/νίκη 362 χιλ.

     
Ιστορία-Περιγραφή:  

Η ονομασία Γαλαξίδι πρωτοεμφανίστηκε στο χρονικό διάστημα μεταξύ 6ου και 9ου αιώνα μ.Χ. Κατά την περίοδο της αρχαιότητας, η περιοχή του Γαλαξιδίου κατοικήθηκε από τους Οζολούς ή Εσπέριους Λοκρούς, που  ίδρυσαν την πόλη Χάλαιον. Τον 8ο αιώνα εμφανίζεται για πρώτη  φορά όνομα Γαλαξίδι. Μέχρι τον 10ο αιώνα η πόλη είχε καταφέρει να αναπτύξει σε σημαντικό βαθμό την ναυτιλία της. Δυστυχώς η ανάπτυξη της πόλης δεν διήρκεσε πολύ, αφού  κυριεύτηκε  από τους Βούλγαρους. Οι συμφορές για την πόλη του Γαλαξιδίου δεν τελειώνουν εδώ. Το 1054 μια επιδημία αφάνισε πολλούς κατοίκους, ενώ το 1064 μια επιδρομή των Ούζων είχε ως αποτέλεσμα την βίαιη εκδίωξη  των κατοίκων από την πόλη για δύο ολόκληρα χρόνια. Το 1147 το Γαλαξίδι λεηλατήθηκε για ακόμη μια φορά, αυτή τη φορά όμως το σύνολο των κατοίκων εγκατέλειψε οριστικά την πόλη.  Κατά τον 12ο αιώνα  πολλές οικογένειες ευγενών έφυγαν από την Κωνσταντινούπολη και εγκαταστάθηκαν στο Γαλαξίδι.  Η περίοδος αυτή διακρίνεται από μία γοργή ανάπτυξη στην ναυτιλία που λήγει το 1446, όταν το Γαλαξίδι καταλαμβάνεται από τους Οθωμανούς. Η ακμή στην ναυτιλία ξεκίνησε την περίοδο 1720-1730, και τα περισσότερα Γαλαξιδιώτικα πλοία σήκωσαν Ρώσικη σημαία. Το Γαλαξίδι συμμετείχε ενεργά στην επανάσταση του 1821. Καταστράφηκε πολλές φορές, αλλά η χειρότερη ήταν όταν ο Ιμπραήμ  αιχμαλώτισε πολλά γυναικόπαιδα, τα οποία έστειλε ως σκλάβους στην Αίγυπτο. Σήμερα το Γαλαξίδι είναι πόλος έλξης τουριστών χειμώνα - καλοκαίρι. Εκδηλώσεις γίνονται την εβδομάδα της Αποκριάς  και ειδικά την καθαρά Δευτέρα όπου λαμβάνει χώρα το έθιμο του αλευρομουτζουρώματος. Από το Γαλαξίδι μπορείτε να επισκεφτείτε τους Δελφούς, όπου σύμφωνα με τους αρχαίους ήταν ο ομφαλός της γης, και για πολλούς αιώνες αποτελούσαν το πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο και το σύμβολο της ενότητας του αρχαίου ελληνισμού.

     
Παραλίες:  

Στο Γαλαξίδι θα βρείτε πεντακάθαρες παραλίες αλλού βραχώδεις και αλλού ομαλές όπως η οργανωμένη πλαζ Καλαφάτη και η παραλία του Ναυτικού Ομίλου. Υπέροχες είναι και οι παραλίες που θα βρείτε στους Αγίους Πάντες. Καταπληκτικές αμμουδιές είναι και ο Άι Γιάννης και τα Βραχάκια Κίρρας. Ταξιδεύοντας με κατεύθυνση προς την Ναύπακτο, θα βρείτε όμορφους κολπίσκους με κρυστάλλινα νερά. Επίσης επισκεφτείτε το νησάκι Τροιζόνια για μπάνιο στις ολοκάθαρες παραλίες του, και ουζάκι με φρέσκο ψάρι στις ταβέρνες της παραλίας.

     
Διαμονή:  
 • Villa Olympia Hotel***** τηλ: +30-22650-41810
 • Ganimede Traditional Hotel **** τηλ:+30-22650-41328
 • Ianthia Villa **** τηλ: +30-6932-978990, Φαξ: +30-22650-42434
 • Galaxa Hotel *** τηλ: +30-22650-41620
 • Acroploro Apartments *** Τηλ: +30-6973-510964
 • Delphi Beach hotel *** Τηλ: +30-22660-31237
 • Hotel Poseidon - Louiza Apartments *** τηλ: +30-22650-41426
 • Argo Hotel *** Τηλ: +30-22650-41996
 • Galaxidi Hotel** τηλ: +30-22650-41850
     
Φαγητό:  

Στο λιμάνι θα βρείτε πολλές και καλές ταβέρνες. Στην Μαρίτσα θα φάτε μακαρονάδες. Επίσης ονομαστά είναι τα ουζερί της παραλίας με φρέσκους ψαρομαζέδες.  Αν τώρα θέλετε κάτι πιο διαφορετικό, δοκιμάστε κοντοσούβλι από αρνί ή προβατίνα που αποτελεί παραδοσιακό φαγητό της ευρύτερης περιοχής της Φωκίδας.

     
Δρομολόγια:  

Στο Γαλαξίδι θα φτάσετε με το ΚΤΕΛ Φωκίδας. Tηλ Γαλαξιδίου: +30-2265042087, Τηλ Άμφισσας: +30-2265028226, Τηλ Ιτέας: +30-2265032336. Επίσης μπορείτε να φτάσετε με Ferry Boat από τον Άγιο Νικόλαο και το Αίγιο

     
     
     
    Γαλαξίδι   Γαλαξίδι με το παλιό εμπορικό λιμάνι   Το Γαλαξίδι είναι ένας δημοφιλής προορισμός
             
    Η Ιτέα   Το Γαλαξίδι με τα παραδοσιακά αρχοντικά    Galaxidi_Limanaki
 
Greek Bulgarian Chinese (Traditional) English French German Italian Portuguese Russian Spanish Swedish
 • Χιονοδρομικό Μετσόβου

    Για του λάτρεις της χιονοδρομίας το χιονοδρομικό κέντρο του Μετσόβου αποτελεί μια  άριστη επιλογή...
 • Τσαγκαράδα

    Τσαγκαράδα, το σμαράγδι του Πηλίου όπως ονομάζεται, είναι από τους πιο γνωστούς και δημοφιλείς...
 • Καστοριά

    Η πόλη της Καστοριάς, είναι χτισμένη πάνω σε μια χερσόνησο, που εισχωρεί στη λίμνη Ορεστιάδα. Η λίμνη που...
 • Βιστωνίδα

  Η Λίμνη Βιστωνίδα είναι μια λιμνοθάλασσα και ένας σημαντικός υδροβιότοπος που προστατεύεται από τη...
 • Χιονοδρομικό Παρνασσού

  Το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού με τις δύο χιονοδρομικές του εγκαταστάσεις την Φτερόλακκα και τα Κελάρια,...
 • Μεγάλο Χωριό

  Σε ένα τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς, χτισμένο μέσα σε ελατοδάσος στις πλαγιές του όρους Καλιακούδα...
 • Ποσείδι

  Το Ποσείδι είναι ένας ήσυχος τόπος για ήρεμες οικογενειακές διακοπές και όχι μόνο.  Θα βρείτε υψηλής...
 • Άνδρος

    Η Άνδρος διαφέρει από τα άλλα νησιά των Κυκλάδων. Από την μια έχει ψηλά και βραχώδη βουνά,αλλά και...
 • Τήνος

  Η Τήνος είναι στην συνείδηση των Ελλήνων το νησί της Παναγιάς. Κάθε Δεκαπενταύγουστο το νησί γεμίζει από...
 • Παξοί

    Οι Παξοί, το πανέμορφο και εξωτικό νησί...
top