}

Κύμη

Εκτύπωση E-mail
IMG_2985 Η Κύμη,το Μπαλκόνι του Αιγαίου όπως ονομάζεται,είναι ένας δημοφιλής προορισμός για όλο τον χρόνο. Τα προσεκτικά αναπαλαιωμένα αρχοντικά της μαρτυρούν το ένδοξο παρελθόν της και εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. 
Που βρίσκεται:

Βρίσκεται στη μέση της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας και απέχει από την Αθήνα 175 χιλ. και την Χαλκίδα 89 χιλ. Η Θεσ/νίκη απέχει 445 χιλ.

Ιστορία-Περιγραφή:

Από τουςιστορικούς θεωρείται ότι η Ευβοϊκή Κύμη είναι η μητρόπολη της αρχαιότερης Ελληνικής αποικίας στη Μικρά Ασία, της Κύμης στην Αιολίδα. Δεδομένη επίσης θεωρείται  η ιστορική σχέση μεταξύ Ευβοϊκής Κύμης και Κύμης στην Καμπανία της πρώτης δηλαδή Ελληνικής αποικίας στην Ιταλία.  Εκεί οι Ευβοείς έφτασαν το 750 περίπου π.Χ. και ανάμεσα στα άλλα έφεραν μαζί τους και τους γραπτούς χαρακτήρες του Ευβοϊκού αλφαβήτου τους οποίους παρέλαβαν χωρίς αλλαγές οι ντόπιοι για να δημιουργήσουν το μετέπειτα λατινικό αλφάβητο. Οι ανασκαφές στο δήμο Κύμης έχουν φέρει στην επιφάνεια λείψανα υστεροελλαδικού και γεωμετρικού οικισμού που αποδεικνύουν περίτρανα την αποικιακή πολιτική της αρχαίας Κύμης.Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας η πόλη αναπτύσσεται οικονομικά χάρη στην παραγωγή και το εμπόριο κρασιού. Κατά την επανάσταση του 1821 στην    οποία παίρνει δυναμικά μέρος, υφίσταται μεγάλες καταστροφές.  Μετά  την απελευθέρωση,  γίνεται  πρωτεύουσα  της  επαρχίας  Καρυστίας.  Από την δεκαετία του 1830 μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, η Κύμη γνωρίζει μια περίοδο οικονομικής ακμής χάρη στο εμπόριο τοπικά παραγόμενων γεωργικών προϊόντων όπως κρασιού,λαδιού,μεταξιού αλλά και κάρβουνου. Ειδικά οι εξαγωγές κρασιού κυρίως προς τη Γαλλία, ευνοούν τη συσσώρευση πλούτου στην Κύμη, πλούτου που κατά ένα μεγάλο μέρος διατίθεται στην κατασκευή πολυτελών σπιτιών. Την περίοδο αυτή δημιουργείται στην ευρύτερη περιοχή της Κύμης ένα στυλ αρχιτεκτονικής με τοπικά  χαρακτηριστικά. Παράλληλα άνοδο σημειώνει και το ναυτικό της. Στο ζενίθ της ακμής του, το 1870, τα ιστιοφόρα του νηολογίου της ανέρχονται σε 140.  Το πέρασμα όμως από την ιστιοφορία στην ατμοκίνηση, βρίσκει την Κύμη απροετοίμαστη, και αυτό συντελεί στην παρακμή της. Κατά τον 20ο αιώνα, μοιραία, ο τοπικός χαρακτήρας της οικονομίας και του πολιτισμού της υποχωρεί, για να ενσωματωθεί όπως άλλωστε συνέβη με κάθε γωνιά της Ελληνικής περιφέρειας, σε μια ευρύτερη ενότητα με εθνικά χαρακτηριστικά.

Αξιοθέατα:

Αξίζει  να  επισκεφτείται  το  Λαογραφικό  Μουσείο  αλλά  και  να  κάνετε  μια  βόλτα  στην  κοντινή  Σκύρο.  Ο ναός της Παναγίας Λιαουτσάνισσας στο νοτιοανατολικό άκρο της κωμόπολης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς το τέμπλο και ο άμβωνας είναι έργα του μαρμαρογλύπτη από την Τήνο,  Ιωάννη  Χαλεπά  πατέρα  του  ιδιοφυούς  Γιαννούλη  Χαλεπά.  Στον  μητροπολιτικό  ναό  του  Αγίου Αθανασίου μπορεί κανείς να θαυμάσει τον περίτεχνο χρυσοκέντητο λειτουργικό επιτάφιο του 14ου αιώνα, που πριν μερικά χρόνια εκτέθηκε και στην Αθήνα, στα πλαίσια του Αθήνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Μην παραλέίψετε να αγοράσετε τα παραδοσιακά κουκουλάρικα Κουμιώτικα κάντρα.

Παραλίες:

Στις  ανατολικές  ακτές,  η  πλαζ  Σουτσίνι  συνδυάζει  θαυμάσια  πεύκα  και  θάλασσα,  η  Πλατάνα το ψιλό βότσαλο και οι παραλίες του Στομίου, του Άη Γιώργη και Μουρτερής τις απέραντες αμμουδιές. Βόρεια της Κύμης θα βρείτε τους παρθένους κόλπους του Τσίλαρου,της Χηλής και του Θαψά με ψιλό βοτσαλο και την πανέμορφη παραλία του Μετοχίου

Διαμονή:
 • Σιδεράκης Γεώργιος ***   Tηλ:  +30-22220-23722 
 • Beis Hotel  ***   Tηλ:  +30-22220-22604
 • Corali ***  Tηλ:  +30-22220-22212
 • Pelagos Studios στην  Πλατάνα  ***  Tηλ:  +30-22220-71270
 • Panorama  ***  Tηλ:  +30-22220-71252
 • Stomio Beach στο Στόμιο Οξυλίθου  *** Tηλ:  +30-22220-71251
 • Valenti  Village  ***  Tηλ:  +30-22220-24210 
 • Studio Efi Apartments Άνω Κουρούνι  Tηλ:  +30-22220-29137
 • Αρχοντικό Κύμης Boutique Hotel  Tηλ:  +30-22220-23896, 22220-23610
Φαγητό:

Στο λιμάνι, στο Αιγαίο θα δοκιμάσετε φρεσκότατα ψάρια, θαλασσινά, νόστιμες ποικιλίες αλλά και καλοψημένα κρέατα. Στην Άνω Κύμη πολύ καλή είναι η ταβέρνα της Μουριάς όπου θα δοκιμάσετε μπεκρή μεζέ, βακαλάο, μαγειρευτά και ψητά. Στο τσιπουράδικο του Χάρη με εξαιρετική θέα στη θάλασσα,θα δοκιμάστε ψαρομεζέδες και ποικιλίες κρεατικών. Κοντά στην πλατεία θα βρείτε το κουτούκι του Θανάση με νόστιμους μεζέδες.

Δρομολόγια:

Θα φτάσετε με το ΚΤΕΛ Ευβοίας. Πληροφορίες θα πάρετε στα τηλ:  +30-2108322997, +30-2222022257.

IMG_2989 IMG_2985 IMG_2997
platia_stefanidi platana
 
Greek Bulgarian Chinese (Traditional) English French German Italian Portuguese Russian Spanish Swedish
 • Βεγορίτιδα

  Η λίμνη Βεγορίτιδα ή Οστρόβου είναι η δεύτερη  μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας μετά την Μεγάλη Πρέσπα. Το...
 • Λαμία

  Η Λαμία είναι μια πόλη που βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδος με εύκολη πρόσβαση και μεγάλη ιστορία αλλά και...
 • Καρδίτσα

    Η Καρδίτσα  είναι ένας ενδιαφέρον τόπος με πολλές αντιθέσεις. Παντρεύει με δεξιοτεχνία την άγρια ομορφιά...
 • Βάθεια

  Η Βάθεια είναι ο επιβλητικότερος οικισμός της Μάνης, που ούτως ή άλλως φημίζεται για τη μοναδικότητα και...
 • Άγκίστρι

  Το Αγκίστρι είναι ένα πευκόφυτο τουριστικό νησί της Ελλάδας με έκταση 14 τετραγωνικών χιλιομέτρων, πολύ...
 • Σκήτη

      Ένα από τα πιο γραφικά χωριά του νομού Λάρισας είναι η Σκήτη. Έχει μια προνομιακή θέση για να αγναντέψει...
 • Πλαταμώνας

  Ο Πλαταμώνας είναι ένα αναπτυγμένο τουριστικό θέρετρο της Μακεδονίας. Η προνομιακή θέση του, που συνδυάζει...
 • Άνδρος

    Η Άνδρος διαφέρει από τα άλλα νησιά των Κυκλάδων. Από την μια έχει ψηλά και βραχώδη βουνά,αλλά και...
 • Νάουσα

      Η Νάουσα είναι χτισμένη στους...
 • Τσεπέλοβο

    Το Τσεπέλοβο  ένα  γραφικό  Ζαγοροχώρι  χτισμένο  σε υψόμετρο 1080 μέτρων,  κρυμμένο μέσα στο βουνό και...
top