Στενά Νέστου Εκτύπωση
 
IMG_2171  

Τα Στενά του Νέστου είναι τα επονομαζόμενα Τέμπη της Θράκης. Το επιβλητικό τοπίο με τους απόκρημνους βράχους που βυθίζονται απότομα μέσα στα νερά του ποταμού, σίγουρα θα σας μείνουν αξέχαστα και θα σας κάνουν να ξανάρθετε.

Που βρίσκεται:  

Τα Στενά του Νέστου ποταμού, βρίσκονται ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του νότιου τμήματος της οροσειράς της Ροδόπης, κοντά στο εγκαταλειμμένο σήμερα χωριό των Λιβερών, όπου ο ποταμός σχηματίζει τα Στενά, μια διαδρομή 22 χιλ. με συνεχείς μαιάνδρους. Απέχει από την Ξάνθη  12 χιλ. από την Θεσ/νίκη 236 χιλ. και από την Αθήνα 751 χιλ.

     
Περιγραφή:  

Τα Στενά του Νέστου περιλαμβάνονται στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδος και στις Περιοχές Ειδικής Προστασίας, σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 79/409. Τα μαρμαρογενή πετρώματα της περιοχής, διαβρωμένα από τα νερά του ποταμού, δημιουργούν απότομες βραχώδεις πλαγιές και πολλές σπηλιές, μερικές από αυτές ορατές από την διαδρομή, με θαυμάσιους διάκοσμους από σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Στην περιοχή υπάρχει μεγάλη ποικιλία δέντρων και θάμνων όπως πλατάνια, σκλήθρα, ιτιές, αγριοκουμαριές, κέδρους, βελανιδιές, αγριοπασχαλιές και αγριολούλουδα. Υπάρχουν πολλά σπάνια πουλιά όπως ερωδιοί, αετοί, γύπες και ακόμη σπανιότερα θηλαστικά όπως οι βίδρες. Σε διάφορα σημεία, υπάρχουν διαμορφωμένοι χώροι αναψυχής με πάγκους, τραπέζια και στέγαστρα, που προσφέρονται για φαγητό και ξεκούραση. Στο αρδευτικό φράγμα του Νέστου δημιουργείται ένας υδροβιότοπος με πολλά σπάνια πουλιά όπως οι ερωδιοί.

     
Δραστηριότητες:  

Στα Στενά του Νέστου θα φτάσετε παίρνοντας από τους Τοξότες το τραίνο για την Σταυρούπολη. Εναλλακτικά θα περπατήσετε το πέτρινο μονοπάτι δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές. Αν έχετε τζιπ 4χ4 μπορείτε να ανεβείτε στο παρατηρητήριο του Νέστου σε υψόμετρο 891 μέτρων. Από εδώ η θέα προς τους περίφημους μαιανδρισμούς του ποταμού είναι υπέροχη. Συνεχίζοντας ως τα ερειπωμένα χωριά Κρωμνικό και Λιβερά, αν είστε τυχεροί, θα συναντήσετε άγρια άλογα. Μην παραλείψετε να κατεβείτε τον Νέστο με κανό-καγιάκ, είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Πληροφορίες θα πάρετε από το Vistonis Travel στο τηλ: +30-2542022441, +30-6948206206, +30-6948206205  που μπορεί επίσης να κανονίσει την μετάβαση και την διαμονή σας στην περιοχή.

     
Φαγητό:  

Στους Τοξότες στο Τουριστικό Καταφύγιο στην είσοδο των Στενών του Νέστου θα δοκιμάσετε εξαιρετική κουζίνα και καλό σέρβις. Δοκιμάστε οποσδήποτε ψητά μανιτάρια.

     
    Στενά του Νέστου   Η περιοχή των Στενών του Νέστου   Τα στενά του ποταμού Νέστου
             
    Ο Υδροβιότοπος στον Νέστο   Τέμπη Ποταμού Νέστου   Ο ποταμός Νέστος