Δέλτα Έβρου Εκτύπωση
Delta_Evrou_1

Είναι ένας σημαντικός  υδροβιότοπος  σε εθνικό, Ευρωπαϊκό  και  διεθνές  επίπεδο προστατευόμενο από τη σύμβαση Ramsar. Εδώ το χειμώνα συγκεντρώνεται πληθώρα σπάνιων πουλιών να ξεχειμωνιάσει. Την άνοιξη πάλι και το φθινόπωρο, το Δέλτα χρησιμεύει ως τόπος ξεκούρασης για το μετακινούμενο φτερωτό κόσμο της Ευρώπης, ενώ το καλοκαίρι μεγάλο μέρος αυτής της φτερωτής πανίδας γεννά εδώ τα αυγά του και πολλαπλασιάζεται.

Που βρίσκεται:

Βρίσκεται σε μια έκταση 190.000 στρεμμάτων,εκεί που συναντά το ποτάμι το Θρακικό πέλαγος. Απέχει από την Θεσ/νίκη 360 χιλ. και την Αθήνα 875 χιλ.

Ιστορία:

Το Δέλτα του Έβρου έχει δημιουργηθεί από τα πανάρχαια χρόνια. Στη θέση του ποταμού βρισκότανε κάποτε ένας ευρύς και βαθύς κόλπος. Για πολλούς αιώνες,το ποτάμι κατέβαζε εκατομμύρια τόνους χώμα και άλλα φερτά υλικά. Με τα υλικά αυτά γέμισε ο θαλάσσιος κόλπος δημιουργώντας νησάκια και λίμνες, με πυκνή βλάστηση καλαμιών και χορταριών. Στα Βυζαντινά χρόνια το Δέλτα ήταν γνωστός κυνηγότοπος μιας και πολλοί αυτοκράτορες ερχότανε εδώ για το κυνήγι τους. Στην Τουρκοκρατία ονομαζότανε Γκιαούρ Αντά, δηλαδή το νησί των Απίστων, μιας και σ’ αυτό δεν πάτησε εύκολα το κατακτητικό πόδι των Τούρκων. Στις αρχές του αιώνα μας το Δέλτα του Έβρου με την πυκνή του βλάστηση και την δαιδαλώδη του διαμόρφωση αποτέλεσε τόπο απόκρυψης πολλών αγωνιστών του Αντιβουλγαρικού Θρακικού Αγώνα. Το ίδιο έγινε και στο διάστημα της κατοχής με τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Η Αίνος, η πανάρχαια πόλη των Θρακών και των Ελλήνων αποίκων, με την μακραίωνη ιστορία βρίσκεται στις όχθες του ποταμού στην πλευρά της Τουρκίας. Σήμερα διατηρούνται ακόμα οι ερειπωμένες Βυζαντινές εκκλησίες καθώς και το παλιό κάστρο.

Περιγραφή:

Στο Δέλτα υπάρχουν πολλοί βάλτοι, νησάκια και λίμνες με οργιώδη βλάστηση όπου βρίσκει καταφύγιο ο ζωικός κόσμος. Κατά μήκος του ποταμού σχηματίζεται πυκνό δάσος από λεύκες, ιτιές, σκλήθρα και φτελιές, γεμάτο αναρριχητικά φυτά. Τα αρμυρίκια, που φτάνουν τα πέντε μέτρα ύψος, είναι είδος ανθεκτικό στις πλημμύρες. Η ευνοϊκή γεωγραφική θέση του Δέλτα, το ήπιο κλίμα της περιοχής, καθώς και η μέχρι πριν από λίγα χρόνια απομόνωση και δυσκολία προσπέλασης συντέλεσαν στη μεγάλη βιοποικιλότητα, που σήμερα παρουσιάζει. Στα ζεστά νερά του ποταμού έρχονται τα ψάρια από την θάλασσα και αποθέτουν τα αυγά τους. Τα υδρόβια πουλιά εξασφαλίζουν εδώ τροφή και κατοικία και ιδανικούς όρους διαβίωσης. Τα εκατομμύρια των κουνουπιών που πολλαπλασιάζονται στα βαλτόνερα δίνουν άφθονη τροφή στα μικρότερα πουλιά. Τα αρπακτικά πουλιά και ζώα βρίσκουν εύκολα θηράματα για την διατροφή τους. Υπάρχουν πολλοί κοκκινοσκελίδες, πουλιά με κόκκινα και ψηλά πόδια,πάπιες, αγριόχηνες, κύκνοι και δεκάδες άλλων πουλιών που έρχονται από τη Ρωσία να ξεχειμωνιάσουν. Στην λίμνη Παλούκια υπάρχουν πολλοί κύκνοι. Το βορειοανατολικό τμήμα του Δέλτα είναι γνωστό και ως κοίτη πλημμυρών και καλύπτεται από πυκνούς θάμνους με αρμυρίκια. Η Παλιά Μαρίτσα κόβει στη μέση το Δέλτα με πνιγμένες τις όχθες της από καλάμια, αρμυρίκια και ψαθόχορτα. Το καλοκαίρι οι θάμνοι με τα αρμυρίκια αποτελούν τόπο βοσκής των αιγοπροβάτων και των βοοειδών, καθώς στη σκιά τους τα χόρτα παραμένουν πιο πράσινα σε σχέση με τις μη σκιαζόμενες περιοχές.

Δρομολόγια:

Το Δέλτα  μπορείτε να το επισκεφτείτε με βάρκα που θα πάρετε από την περιοχή του αναψυκτηρίου. Πληροφορίες  στο τηλ: +30-6979949651.

kormoranoi Staxtotsiknias Tsiknias_1
Delta_Evrou Delta_Evrou_1 Pelekanos