Δοϊράνη Εκτύπωση
Limni_Doirani_2

Η λίμνη της Δοιράνης είναι ένας πλούσιος υδροβιότοπος της βόρειας Ελλάδας. Η πολυμορφία της βλάστησης και ο πλούτος της πανίδας και της χλωρίδας την καθιστούν πόλο έλξης για επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Που βρίσκεται:

Η Δοϊράνη είναι λίμνη στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και ανήκει στον Νομό Κιλκίς. Απέχει από την Θεσ/νίκη 80 χιλ. και την Αθήνα 598 χιλ.

Ιστορία-Περιγραφή:

Η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής, καθώς είναι μέρος του σεισμογενούς τόξου Δοϊράνης - Βόλβης - Άθωνος. Η Δοϊράνη σχηματίστηκε κατά την Προπαγετώδη Γεωλογική Περίοδο και αρχικά η έκτασή της ήταν 130 τ.χ. και το βάθος της 10 μέτρα. Σήμερα το βάθος της είναι 4 μέτρα. Το όνομά της προέρχεται πιθανώς, από τους αρχαίους Δόβηρες.Στην περιοχή διεξήχθη η ομώνυμη μάχη μεταξύ Ελληνικών και Βουλγαρικών στρατευμάτων το 1913. Η λίμνη επίσης αποτέλεσε τη νοτιότερη γραμμή του μακεδονικού μετώπου του Α’ παγκοσμίου πολέμου και εδώ έγινε μια ακόμη μάχη, αυτή τη φορά, μεταξύ των συμμαχικών Ελληνικών και Βρετανικών στρατευμάτων. Στην περιοχή Χίλια Δένδρα στα βορειοανατολικά της λίμνης, περπατήστε σε δάσος από οξυές και μετά από 5 χιλ θα φτάσετε στο λιμανάκι όπου οι ντόπιοι έχουν τις βάρκες τους. Εκεί θα θαυμάσετε όλη την πανίδα και την χλωρίδα της περιοχής. Στην πανίδα της λίμνης περιλαμβάνονται μυριόφυλλα, ποταμογείτονες, αγριοκάλαμα και ψαθιά. Στις όχθες της,θα συναντήσετε πυκνή βλάστηση από βούρλα και θίνες.Στη Δοϊράνη αναπτύσσεται ένας πολύ σημαντικός υγροβιότοπος, καθώς δίνει προσωρινό καταφύγιο σε 36 σπάνια είδη πουλιών όπως ο λευκοτσικνιάς, ο κρυπτοτσικνιάς,ο αργυροτσικνιάς, ο σταχτοτσικνιάς, η χαλκόκοτα, το μπεκατσίνι και η αβοκέτα. Το οικοσύστημα ολοκληρώνεται με σφυριχτάρια, καπακλήδες, πρασινοκέφαλες πάπιες, ψαλίδες, σαρσέλες, γκισάρια, βουτηχτάρια, κορμοράνους και βουβόκυκνους. Αρπακτικά πουλιά  συχνά επισκέπτονται την περιοχή της λίμνης.Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε το Μουσείο για την πανίδα και την χλωρίδα της περιοχής λίγο πριν τα σύνορα με τα Σκόπια.

Διαμονή:
  • Hotel Doirani  Τηλ: +30-23410-97.698, 97.814
  • Doviros Hotel  Τηλ: +30-23410-97707
  • Evropi Hotel  Τηλ: +30-23430-51277
  • Galini Hotel  Τηλ: +30-23410-97326
Φαγητό:

Στο χωριό Καβαλάρι θα φάτε νοστιμότατο κότσι,και ορτύκια στιφάδο στο Πατρικό. Τοπικό γριβάδι μπορείτε να φάτε στο Λιμνόραμα και στα Χίλια Δέντρα,μέσα στο δάσος στο δρόμο από τις Μουριές για τη Δοϊράνη, καθώς και στο χωριό της Δοϊράνης.

Δρομολόγια:

Στο χωριό Δοιράνη θα φτάσετε με το KTEΛ  Κιλκίς. Πληροφορίες θα πάρετε στο τηλ: +30-23410 22311.

Limni_Doirani_1 Limni_Doirani_3 Limni_Doirani_2
Doirani chilia_dendra