}

Τρίκαλα

Εκτύπωση E-mail
Lithaios_Potamos

Τα Τρίκαλα είναι μια μικρή γραφική πόλη της Θεσσαλίας ,που την διασχίζει ο Ληθαίος ποταμός, που είναι παραπόταμος του Πηνειού. Με βάση τα Τρίκαλα ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να επισκεφθεί τα επιβλητικά Μετέωρα με τα ξακουστά τους μοναστήρια, την Πίνδο με τα γραφικά της χωριά, και το Περτούλι με τα χωριά του Ασπροποτάμου, και να απολαύσει την φιλοξενία των κατοίκων.

Που βρίσκεται:

Στην Δυτική Θεσσαλία, βρίσκονται τα Τρίκαλα και είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού. Απέχουν από την Αθήνα 331 χιλ. και την Θεσ/νίκη 249 χιλ.

Ιστορία-Περιγραφή:

Η περιοχή των Τρικάλων κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους. Οι πρώτες ενδείξεις ζωής στην περιοχή, βρίσκονται στο σπήλαιο της Θεόπετρας. Η σημερινή πόλη είναι χτισμένη πάνω στην αρχαία Τρίκκη, που πήρε το όνομά της από τη νύμφη Τρίκκη, κόρη του Πηνειού. Η πόλη ήταν σημαντικό κέντρο της αρχαιότητας, καθώς εδώ έζησε και έδρασε ο Ασκληπιός,ο οποίος ήταν και βασιλιάς της πόλης. Στην περιοχή υπήρχε μάλιστα, ένα από τα σημαντικότερα και αρχαιότερα Ασκληπιεία της εποχής. Κατά τους ιστορικούς χρόνους, η πόλη της Τρίκκης και η γύρω περιοχή του ποταμού γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη. Το 352 π.Χ. ενώθηκε με τη Μακεδονία του Φιλίππου Β'. Κατά την εισβολή των Ρωμαίων στην Ελλάδα,η περιοχή έγινε θέατρο σκληρών μαχών ανάμεσα σε Μακεδόνες και Ρωμαίους, καθώς ο Φίλιππος Ε' και ο γιος του Περσέας προσπαθούσαν να την κρατήσουν ελεύθερη, χωρίς τελική επιτυχία αφού το 168 π.Χ. κατακτήθηκε. Στις αρχές της χιλιετίας η πόλη παρουσιάζεται για πρώτη φορά με το σημερινό της όνομα, Τρίκαλα, στην Αλεξιάδα της Άννας Κομνηνής. Η πόλη κατακτάται από τους Οθωμανούς το 1393. Στις 23 Αυγούστου του 1881 η πόλη απελευθερώνεται. Θα ξαναβρεθεί πάλι υπό Τουρκική κυριαρχία με τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 για ένα περίπου χρόνο, μέχρι την τελική της ενσωμάτωση στην Ελλάδα.

Αξιοθέατα:

Για τους ρομαντικούς αξίζει να κάνετε μια βόλτα τον ποταμό Ληθαίο, που διασχίζει την πόλη. Άλλη μια πρόταση για περπάτημα είναι το Φρούριο της πόλης, όπου υπάρχει τουριστικό περίπτερο. Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε το Κουρσούμ Τζαμί, κτίσμα του 16ου αιώνα. Κοντά στο τζαμί σώζεται το μαυσωλείο του γιου του σουλτάνου Σουλεϊμάν Οσμάν Σαχ, που κατά την παράδοση έκτισε το τζαμί, επειδή στα Τρίκαλα θεραπεύτηκε από αρρώστια που τον ταλαιπωρούσε. Στην παλιά πόλη, περπατήστε στα σοκάκια των συνοικιών  Βαρούσι  και  Μανάβικα.  Το Βαρούσι  ήταν  η χριστιανική  συνοικία  των  Τρικάλων  επί  Τουρκοκρατίας,  και  βρίσκεται  στις παρυφές  του  Φρουρίου.  Σήμερα κατακλύζεται  από  εστιατόρια  και  μπαρ. Κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων επισκεφτείτε το χωριό των Ξωτικών που θα σας μαγέψει και θα σας γυρίσει πίσω στην παδική σας ηλικία.

Διαμονή:
 • Αέτων Μέλανθρον *****  Τηλ: +30-2431063130
 • Αχίλλειον& ***  Τηλ: +30-2431028192
 • Ληθαίων ***  Τηλ: +30-2431020690
 • Divani ***  Τηλ: +30-2431027286
 • Ντίνα **  Τηλ: +30-2431074777
Φαγητό:

Για φαγητό αξίζει να πάτε στα Μανάβικα,για καφέ και ποτό στην Ασκληπιού. Μεταξύ άλλων,προτείνω ανεπιφύλακτα το Κονάκι στην αρχή του πεζόδρομου,με κυνήγι,μαγειρευτά και της ώρας,το Χαγιάτι και την ψησταριά Κωστάρας.

Δρομολόγια:

Θα φτάσετε είτε με το ΚΤΕΛ Τρικάλων, πληροφορίες στο τηλ: +30-2431073130, σταθμαρχείο Αθηνών τηλ: +30-2108311434, είτε με το τραίνο πληροφορίες στο σταθμό Αθηνών τηλ: +30-2108317102 και στο σταθμό Τρικάλων στο τηλ: +30-2431076651, +30-2431027214.

Koursoum_Tzami Lithaios_Potamos Varousi
Frourio
 
Greek Bulgarian Chinese (Traditional) English French German Italian Portuguese Russian Spanish Swedish
 • Μικρό Πάπιγκο

    Το Πάπιγκο Μεγάλο και Μικρό είναι από τους πιο γνωστότερους και πιο δημοφιλείς τουριστικούς οικισμούς...
 • Καϊμακτσαλάν-Βόρας

  Ένα από τα δημοφιλέστερα χιονοδρομικά κέντρα της βορείου Ελλάδος είναι αυτό του Βόρα - Καϊμακτσαλάν. Την...
 • Λευκάδα

      Η γραφική Λευκάδα είναι το τέταρτο σε έκταση ελληνικό νησί του Ιονίου πελάγους. Βρίσκεται νότια της...
 • Πλάτανος

  Ο Πλάτανος,είναι ένα παραδοσιακό κεφαλοχώρι της Ναυπακτίας, χτισμένο κάτω από το Αυλωνάκι και απέναντι...
 • Λιβαδειά

  Πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού βρίσκεται η Λιβαδειά. Κτισμένη στις όχθες του ποταμού...
 • Χωριά Ασπροποτάμου

      Ένας εναλλακτικός χειμωνιάτικος και όχι μόνο προορισμός είναι τα χωριά του Ασπροποτάμου. Είναι...
 • Καρδίτσα

    Η Καρδίτσα  είναι ένας ενδιαφέρον τόπος με πολλές αντιθέσεις. Παντρεύει με δεξιοτεχνία την άγρια ομορφιά...
 • Λιτόχωρο

    Λιτόχωρο ένας δημοφιλής προορισμός που συνδυάζει αρμονικά το βουνό με την θάλασσα. Οι επισκέπτες...
 • Αμφίκλεια

  Κτισμένη στους πρόποδες του Παρνασσού μια ανάσα από το χιονοδρομικές εγκαταστάσεις της Φτερόλακας και...
 • Κάλυμνος

      Κάλυμνος γνωστή ως πατρίδα των σφουγγαράδων. Ένα νησί γεμάτο κόσμο χειμώνα-καλοκαίρι κατάλληλο για...
top