}

Τρίκαλα

Εκτύπωση E-mail
Lithaios_Potamos

Τα Τρίκαλα είναι μια μικρή γραφική πόλη της Θεσσαλίας ,που την διασχίζει ο Ληθαίος ποταμός, που είναι παραπόταμος του Πηνειού. Με βάση τα Τρίκαλα ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να επισκεφθεί τα επιβλητικά Μετέωρα με τα ξακουστά τους μοναστήρια, την Πίνδο με τα γραφικά της χωριά, και το Περτούλι με τα χωριά του Ασπροποτάμου, και να απολαύσει την φιλοξενία των κατοίκων.

Που βρίσκεται:

Στην Δυτική Θεσσαλία, βρίσκονται τα Τρίκαλα και είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού. Απέχουν από την Αθήνα 331 χιλ. και την Θεσ/νίκη 249 χιλ.

Ιστορία-Περιγραφή:

Η περιοχή των Τρικάλων κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους. Οι πρώτες ενδείξεις ζωής στην περιοχή, βρίσκονται στο σπήλαιο της Θεόπετρας. Η σημερινή πόλη είναι χτισμένη πάνω στην αρχαία Τρίκκη, που πήρε το όνομά της από τη νύμφη Τρίκκη, κόρη του Πηνειού. Η πόλη ήταν σημαντικό κέντρο της αρχαιότητας, καθώς εδώ έζησε και έδρασε ο Ασκληπιός,ο οποίος ήταν και βασιλιάς της πόλης. Στην περιοχή υπήρχε μάλιστα, ένα από τα σημαντικότερα και αρχαιότερα Ασκληπιεία της εποχής. Κατά τους ιστορικούς χρόνους, η πόλη της Τρίκκης και η γύρω περιοχή του ποταμού γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη. Το 352 π.Χ. ενώθηκε με τη Μακεδονία του Φιλίππου Β'. Κατά την εισβολή των Ρωμαίων στην Ελλάδα,η περιοχή έγινε θέατρο σκληρών μαχών ανάμεσα σε Μακεδόνες και Ρωμαίους, καθώς ο Φίλιππος Ε' και ο γιος του Περσέας προσπαθούσαν να την κρατήσουν ελεύθερη, χωρίς τελική επιτυχία αφού το 168 π.Χ. κατακτήθηκε. Στις αρχές της χιλιετίας η πόλη παρουσιάζεται για πρώτη φορά με το σημερινό της όνομα, Τρίκαλα, στην Αλεξιάδα της Άννας Κομνηνής. Η πόλη κατακτάται από τους Οθωμανούς το 1393. Στις 23 Αυγούστου του 1881 η πόλη απελευθερώνεται. Θα ξαναβρεθεί πάλι υπό Τουρκική κυριαρχία με τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 για ένα περίπου χρόνο, μέχρι την τελική της ενσωμάτωση στην Ελλάδα.

Αξιοθέατα:

Για τους ρομαντικούς αξίζει να κάνετε μια βόλτα τον ποταμό Ληθαίο, που διασχίζει την πόλη. Άλλη μια πρόταση για περπάτημα είναι το Φρούριο της πόλης, όπου υπάρχει τουριστικό περίπτερο. Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε το Κουρσούμ Τζαμί, κτίσμα του 16ου αιώνα. Κοντά στο τζαμί σώζεται το μαυσωλείο του γιου του σουλτάνου Σουλεϊμάν Οσμάν Σαχ, που κατά την παράδοση έκτισε το τζαμί, επειδή στα Τρίκαλα θεραπεύτηκε από αρρώστια που τον ταλαιπωρούσε. Στην παλιά πόλη, περπατήστε στα σοκάκια των συνοικιών  Βαρούσι  και  Μανάβικα.  Το Βαρούσι  ήταν  η χριστιανική  συνοικία  των  Τρικάλων  επί  Τουρκοκρατίας,  και  βρίσκεται  στις παρυφές  του  Φρουρίου.  Σήμερα κατακλύζεται  από  εστιατόρια  και  μπαρ. Κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων επισκεφτείτε το χωριό των Ξωτικών που θα σας μαγέψει και θα σας γυρίσει πίσω στην παδική σας ηλικία.

Διαμονή:
 • Αέτων Μέλανθρον *****  Τηλ: +30-2431063130
 • Αχίλλειον& ***  Τηλ: +30-2431028192
 • Ληθαίων ***  Τηλ: +30-2431020690
 • Divani ***  Τηλ: +30-2431027286
 • Ντίνα **  Τηλ: +30-2431074777
Φαγητό:

Για φαγητό αξίζει να πάτε στα Μανάβικα,για καφέ και ποτό στην Ασκληπιού. Μεταξύ άλλων,προτείνω ανεπιφύλακτα το Κονάκι στην αρχή του πεζόδρομου,με κυνήγι,μαγειρευτά και της ώρας,το Χαγιάτι και την ψησταριά Κωστάρας.

Δρομολόγια:

Θα φτάσετε είτε με το ΚΤΕΛ Τρικάλων, πληροφορίες στο τηλ: +30-2431073130, σταθμαρχείο Αθηνών τηλ: +30-2108311434, είτε με το τραίνο πληροφορίες στο σταθμό Αθηνών τηλ: +30-2108317102 και στο σταθμό Τρικάλων στο τηλ: +30-2431076651, +30-2431027214.

Koursoum_Tzami Lithaios_Potamos Varousi
Frourio
 
Greek Bulgarian Chinese (Traditional) English French German Italian Portuguese Russian Spanish Swedish
 • Μπάλος - Γραμβούσα

    Μπάλος, μοναδική λιμνοθάλασσα στήν Κρήτη. Μια από τις καλύτερες και πιο όμορφες παραλίες στην Ελλάδα,...
 • Καμένα Βούρλα

  Μια από τις πιο δημοφιλείς λουτροπόλεις της Ελλάδας είναι, τα Καμένα Βούρλα. Τα ιαματικά τους νερά είναι...
 • Ναύπλιο

  Το Ναύπλιο, η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδος με την μεγάλη ιστορία στο πέρασμα των αιώνων, γοητεύει τον...
 • Άγιος Ιωάννης

      Ο Άγιος Ιωάννης βρίσκεται στο βουνό των Κενταύρων, το Πήλιο. Είναι χτισμένος πάνω σε μία μοναδική...
 • Σιδηρόκαστρο

  Σε απόσταση 29 χιλ. από τις Σέρρες βρίσκεται το Σιδηρόκαστρο γνωστό από τα Βυζαντινά χρόνια για τα λουτρά...
 • Αμπελάκια

  Τα ιστορικά Αμπελάκια έγιναν γνωστά σε όλο τον κόσμο, κυρίως για την ίδρυση, το έτος 1778, του πρώτου...
 • Αλεξανδρούπολη

      Η Αλεξανδρούπολη, κατέχει εξέχουσα θέση στο γεωγραφικό χώρο της Θράκης, καθώς αποτελεί τη βασική πύλη...
 • Μετέωρα

  Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους εντυπωσιακούς βράχους που υψώνονται έξω...
 • Πρώτη

  Χτισμένη στους πρόποδες του Παγγαίου το ιστορικό χωριό της Πρώτης εντυπωσιάζει τους επισκέπτες με την...
 • Ζήρεια

  Το Αθλητικό-Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας βρίσκεται στο οροπέδιο του ομώνυμου βουνού, λίγα χιλιόμετρα πάνω...
top