}

Λαμία

Εκτύπωση E-mail
Lamia_2 Η Λαμία είναι μια πόλη που βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδος με εύκολη πρόσβαση και μεγάλη ιστορία αλλά και όμορφες τοποθεσίες που θα γοητεύσουν τον επισκέπτη. 
Που βρίσκεται:

Είναι η πρωτεύουσα του νομού Φθιώτιδας και απέχει από την Αθήνα  214 χιλ. και από την Θεσ/νικη 332 χιλ.

Ιστορία-Περιγραφή:

Η πόλη είχε μόνιμους κατοίκους τουλάχιστον από την εποχή του Χαλκού. Η διατήρηση ακόμα και σήμερα της  Ακρολαμίας, παρέχει πληροφορίες  για  την  πόλη  που άνθισε  από  το 413  π.Χ., όταν περιήλθε στους Μαλιείς. Τον 4ο αι.π.Χ. τέθηκε κάτω από την κυριαρχία του Φιλίππου Β. Το 302 π.Χ. απελευθερώθηκε από τον  Δημήτριο  τον  Πολιορκητή και μέχρι την κατάληψή της από τους Ρωμαίους παρέμεινε κάτω από την επιρροή των Θεσσαλών και των Αιτωλών. Η παράδοση αναφέρει ότι η πόλη χτίστηκε από το μυθικό Λάμο, που ήταν γιος του Ηρακλή και της Ομφάλης. Το  190 π.χ.  μετά  από  αλλεπάλληλες  συγκρούσεις  μεταξύ  Ρωμαίων και Μακεδόνων,  και Αιτωλών  και  Μαλιέων,  η  πόλη  κυριεύεται από το Ρωμαίο στρατηγό Μάνιο Ακύλιο, ο οποίος την κατέστρεψε. Το 1204 πέρασε στα χέρια των Φράγκων, που ίδρυσαν εκεί τη Βαρωνία του Ζητουνίου. Στα 1218 κατελήφθη από το Δεσπότη της Ηπείρου Θεόδωρο Κομνηνό Δούκα, ο οποίος στα 1275  την  παρέδωσε  ως  προίκα  στον  μετέπειτα  Δούκα  των  Αθηνών Γουλιέλμο ντε λα Ρος. Στα 1311 το Κάστρο του Ζητουνίου  πέρασε  στα  χέρια  των  Καταλανών.  Στα  χρόνια  της  Τουρκοκρατίας  η  πόλη  παρακμάζει.  Στη  διάρκεια  της  Ελληνικής Επανάστασης  του  1821  η  πόλη,  αλλά  και  τα  ηρωικά  της μοναστήρια, όπως του  Αγάθωνα,  της  Δαμάστας  και  της  Αντίνιτσας έγιναν κέντρα πολλών πολεμικών επιχειρήσεων και στην πόλη της Λαμίας γνώρισε μαρτυρικό θάνατο ο ήρωας της Αλαμάνας, Αθανάσιος Διάκος. Μετά το τέλος του πολέμου οι Τούρκοι εγκατέλειψαν το Ζητούνι,όπως λέγονταν τότε, και στις  28  Μαρτίου  1833  απέκτησε  επίσημα  το αρχαίο  της  όνομα  Λαμία.  Τον  Απρίλιο του  1941  η πόλη βομβαρδίστηκε  από  τους  Γερμανούς.  Κατά την διάρκεια του Β'Παγκόσμιου πολέμου η Λαμία και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Φθιώτιδας συμμετείχαν ενεργά στην Αντίσταση κατά των Γερμανών.

Παραλίες:

Στην  Λάρυμνα, λίγα χιλιόμετρα δεξιά της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας θα κολυμπήσετε σε ερημικές ακρογιαλιές και στο νησάκι Λαγονήσι. Μετά τη Λάρυμνα συναντάμε το χωριό Προσκυνάς και μια πολύ ωραία, πευκόφυτη παραλία. Η κωμόπολη Μαλεσίνα απέχει λίγα χιλιόμετρα από την εθνική οδό, και έχει πολλές και όμορφες παραλίες. Σε μικρή και πάλι απόσταση, σ' έναν απάνεμο όρμο, βρίσκεται το γνωστό τουριστικό θέρετρο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Καλές επίσης επιλογές είναι οι παραλίες της Στυλίδας των Καμένων Βούρλων και του Αγίου Κωνσταντίνου. Για να κάνετε Ιαματικά Λουτρά επισκεφτείτε τις λουτροπόλεις στα Καμένα Βούρλα και την Υπάτη που διαθέτουν σύγχρονες υποδομές.

Διαμονή:
 • Samaras Hotel  ***  Τηλ: +30-22310-28971
 • Fthia Hotel  ***   τηλ: +30-22310-53111
 • Elena Hotel  **  Τηλ: +30-22310-25025
 • Apollonion Hotel  **  Τηλ: +30-22310-22668
 • Delta Hotel  **  Τηλ:  +30-22310-21600
Φαγητό:

Το φρέσκο ψάρι,αποτελεί παράδοση στις παραλιακές ταβέρνες στις Λιβανάτες και στην Αγία Μαρίνα. Επίσης θα φάτε φρέσκο ψάρι στον Καραβόμυλο στην ταβέρνα του Αντωνόπουλου δίπλα στην θάλασσα. Απέναντι,  στου  Γκαλαντζούνη  θα φάτε  πολύ  καλό  μπιφτέκι  και ψητά  στα  κάρβουνα.  Στην πόλη της Λαμίας στο Phoenix Steakhaus θα πιείτε τον καφέ σας και θα φάτε εξαιρετικά πιάτα σε ένα περιβάλλον ευρωπαϊκού τύπου. Για live ρεμπέτικο και έντεχνη μουσική, επιλέξτε το μεζεδοπωλείο Αμάν Αμάν στις 7 Βρύσες.

Δρομολόγια:

Θα φτάσετε με λεωφορείο του ΚΤΕΛ ή με τραίνο. Πληροφορίες για τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ θα πάρετε στα Τηλ: +30-210 8317147,+30-22310-51345. Για τα δρομολόγια του ΟΣΕ πληροφορίες θα πάρετε στο 1110.

Karavomilos_2 Lamia_2 Platia_Laou_2
Raches_2
 
Greek Bulgarian Chinese (Traditional) English French German Italian Portuguese Russian Spanish Swedish
 • Ίος

  Ίος, ένας πολύ γνωστός προορισμός των Κυκλάδων, που μαγεύει τους τουρίστες με τις υπέροχες παραλίες, τη...
 • Ιεράπετρα

  Η Ιεράπετρα είναι χτισμένη σε μια στρατηγική γωνιά της Ευρώπης, ευνοημένη από τη φύση. Πηγή του πλούτου της...
 • Λουτράκι

  Το Λουτράκι είναι μιά γνωστή λουτρόπολη της Πελοποννήσου. Οι ιαματικές πηγές του βρίσκονται κατά μήκος...
 • Μάταλα

  Τα Μάταλα είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό στη νότια Κρήτη, κοντά στη Φαιστό. Το χωριό έγινε διάσημο σε...
 • Πρέσπες

  Οι Πρέσπες είναι δύο λίμνες στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας. Η Μεγάλη Πρέσπα χωρίζεται ανάμεσα στην...
 • Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη

      Σπήλαιο πηγών Αγγίτη  το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο του κόσμου με μήκος 21 χιλιόμετρα.
 • Ζαγοροχώρια

    Τα Ζαγοροχώρια βρίσκονται στην Ήπειρο μεταξύ των Ιωαννίνων,της Κόνιτσας και του Μετσόβου. Η περιοχή είναι...
 • Άγιος Αχίλλειος

  Tο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, βρίσκεται στη Μικρή Πρέσπα, όπου υπάρχει ο ομώνυμος οικισμός με τα 11 σπίτια,...
 • Βασιλίτσα

    Bασιλίτσα είναι ένα από τα πιο σύγχρονα  χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα. Η άριστη υποδομή συμβάλλει...
 • Πρέβεζα

    Η Πρέβεζα είναι μια παραθαλάσσια πόλη της Ηπείρου,στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου,με πανέμορφες...
top