}

Μάνη

Εκτύπωση E-mail
Vathia_1

Η Μάνη είναι μια ιστορική περιοχή της Πελοποννήσου, που καλύπτει την χερσόνησο του Ταϋγέτου. Η περιοχή της Μάνης περιλαμβάνει τις άλλοτε επαρχίες του Γυθείου και του Οιτύλου της Λακωνίας. Η συνολική της έκταση φθάνει τα 1800 τ.χλμ. επί συνολικού μήκους 75 χλμ. και μέγιστου πλάτους 28 χλμ. που καταλήγει στο Ακρωτήριο Ταίναρο, με σπονδυλική στήλη το όρος Ταΰγετος, και ψηλότερη κορυφή τον Προφήτη Ηλία.

Που βρίσκεται:

Με το όνομα Μάνη λέγεται μια ξεχωριστή περιοχή της Πελοποννήσου που είναι χαραγμένη στην συνείδηση των Ελλήνων, σαν ένας άγριος γοητευτικός τόπος, με ξεχωριστές παραδόσεις και έθιμα. Γεωγραφικά, χωρίζεται στην κυρίως Μάνη ή Μέσα Μάνη,που ανήκει στον νομό Λακωνίας, και στην Μεσσηνιακή Μάνη, την Έξω Μάνη.

Ιστορία-Περιγραφή:

Η περιοχή αποτελούσε μια διοικητικά αυτόνομη, πολιτισμικά συμπαγή περιοχή, στα χρόνια του Βυζαντίου και την Τουρκοκρατία. Η διοικητική ενότητα διατηρήθηκε και μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους, αρχικά ως ξεχωριστός νομός, και στη συνέχεια ως τμήμα του Νομού Λακωνίας, μέχρι το 1937 που με νόμο της κυβέρνησης Μεταξά το βόρειο τμήμα της Δυτικής Μάνης αποσπάστηκε από την επαρχία Οιτύλου Λακωνίας και προσαρτήθηκε στην επαρχία Καλαμών του Νομού Μεσσηνίας. Ο σκοπός της προσάρτησης αυτής ήταν η διοικητική διαίρεση του ενιαίου των Μανιατών,για την αποδυνάμωση της σκληροτράχηλης κοινωνίας που από την αρχή της ίδρυσης του νέου Ελληνικού κράτους αντιστέκονταν στο να υποταχθούν στην κυβέρνηση του ελληνικού κράτους. Πρόκειται για μια περιοχή κυρίως ορεινή, με άνυδρο και άγονο έδαφος. Από το τοπίο της Μεσσηνιακής Μάνης, ξεχωρίζουν, η Καρδαμύλη, με τα βυζαντινά μνημεία και το φαράγγι του Βυρού, η Στούπα, η γραφική Λαγκάδα με τα πέτρινα πυργόσπιτα, τα χωριά του Ταΰγετου Τσέρια, Καστάνια και Μηλιά. Από την Μέσα Μάνη ξεχωρίζει το Γύθειο, με το γραφικό λιμάνι και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, η Αρεόπολη με τα καλντερίμια και τους πύργους της, που έχουν ανακηρυχθεί μνημεία, τα σπήλαια του Διρού, το Λιμένι απέναντι από το Ομηρικό Οίτυλο, ο Γερολιμένας, η Βάθεια, ο Κότρωνας με τις μαγευτικές παραλίες του και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, το Πόρτο Κάγιο, και η Λάγια.

Παραλίες:

Στην Μάνη θα βρείτε πολλές και καλές παραλίες. Η Μικρή Μαντινεία,είναι μια παραλία με βότσαλα 7 χλμ. από την Καλαμάτα.Ο Αλμυρός είναι οργανωμένη παραλία με βότσαλο. Η Σάντοβα,είναι επίσης μια οργανωμένη παραλία με άμμο. Η Ρίτσα,είναι μια όμορφη παραλία με βότσαλο κοντά στην Καρδαμύλη. Ο Φονέας,μια μικρή παραλία με βότσαλο και ένα μεγάλο βράχο στη μέση του μικρού κόλπου,κοντά στην Καρδαμύλη θα σας μαγεύσει. Το Καλαμίτσι είναι μια ήσυχη παραλία με μικρά βότσαλα. Τα Δελφίνια είναι μια παραλία με άμμο και βότσαλο κοντά στην Καρδαμύλη. Η Καλογριά, είναι μια οργανωμένη παραλία με αμμουδιά. Η Στούπα είναι μια παραλία με ψιλή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά. Ανάμεσα στα χωριά Άγιος Δημήτριος και Άγιος Νικόλαος θα συναντήσετε τον Πανταζή,μια παραλία με άμμο που είναι περιτριγυρισμένη από δέντρα. Το Νέο Οίτυλο,είναι μια παραλία με άμμο και βότσαλο. Δίπλα στον Πύργο του Διρού θα κολυμπήσετε στην ομώνυμη παραλία με βότσαλα. Στον Γερολιμένα θα κολυμπήσετε σε μια παραλία με βότσαλα και πεντακάθαρα δροσερά νερά. Στο Μαρμάρι που βρίσκεται μετά τον Γερολιμένα στον δρόμο προς το Ακρωτήριο Ταίναρο, θα κολυμπήσετε στις τρείς δίδυμες παραλίες του Μαρμαρίου. Στο χωριό Πόρτο Κάγιο θα κολυμπήσετε σε μια πανέμορφη παραλία με άμμο και βότσαλο. Απέχει περίπου 3 χλμ. από τον Κότρωνα, στο δρόμο προς Κοκκάλα. Στο Σκουτάρι θα κολυμπήσετε στα Χαλικιά Βάτα, και στην Αγία Βαρβάρα. Στο Βαθύ δίπλα στο οικισμό υπάρχει μια οργανωμένη παραλία με άμμο. Στο Μαυροβούνι, την μεγαλύτερη παραλία της περιοχής, που εκτείνεται για πολλά χιλιόμετρα, θα κολυμπήσετε στα πεντακάθαρα νερά της.

Διαμονή: Σε όλη την Μάνη υπάρχουν πανέμορφοι πύργοι που θα σας φιλοξενήσουν. Επίσης υπάρχουν πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Φαγητό: Πολλές ταβέρνες που υπάρχουν σε όλους τους οικισμούς της Μάνης θα σας εξυπηρετήσουν.
Δρομολόγια:

Θα φτάσετε με το ΚΤΕΛ Καλαμάτας τηλ: +30-2721028581,το KΤΕΛ Σπάρτης τηλ:+30-27310 26441,το ΚΤΕΛ Αθήνας τηλ: +30-2105124913, και το ΚΤΕΛ Γυθείου τηλ: +30-2733022228. Εναλλακτικά θα φτάσετε αεροπορικώς από το αεροδρόμιο Καλαμάτας τηλ: +30-2722045252.

Vathia Kokkinogia Kokkala
Vathia_1 Kardamili Marmari
 
Greek Bulgarian Chinese (Traditional) English French German Italian Portuguese Russian Spanish Swedish
 • Μοναστήρι Προυσσού

  Κτισμένο σε μια δύσβατη αλλά απαράμιλλης ομορφιάς περιοχή το μοναστήρι του Προυσσού, συγκεντρώνει κάθε...
 • Άγιοι Θεόδωροι

  Οι Άγιοι Θεόδωροι είναι ένα παραθαλάσσιο θέρετρο, 65 μόλις χλμ από την Κόρινθο, πρωτεύουσα του Νομού και πόλη...
 • Σύρος

  Η Σύρος, η αρχόντισσα των Κυκλάδων, είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου Νομού και της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου....
 • Επίδαυρος

  Σε απόσταση 14 χιλιομέτρων από την Νέα Επίδαυρο προς το Λυγουριό, βρίσκεται το Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου,...
 • Νεραϊδοχώρι

      Νεραϊδοχώρι ένα πανέμορφο ορεινό χωριό του νομού Τρικάλων χτισμένο ανάμεσα στα ψηλά βουνά Νεράϊδα...
 • Λέρος

  Η Λέρος είναι ένα από τα ομορφότερα Ελληνικά νησιά που δεν έχουν επιβαρυνθεί ακόμα από το μαζικό...
 • Βεγορίτιδα

  Η λίμνη Βεγορίτιδα ή Οστρόβου είναι η δεύτερη  μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας μετά την Μεγάλη Πρέσπα. Το...
 • Βουλγαρέλι

  Το Βουλγαρέλι είναι ένα όμορφο ορεινό χωριό του νομού Άρτας εξαιρετικά ευνοημένο από την ίδια τη φύση. Τα...
 • Βόλος

  Βόλος πόλη πλούσια σε αξιοθέατα, διασκέδαση και με άριστη τουριστική υποδομή για την ευχάριστη διαμονή σας....
 • Μεταξοχώρι

  Σε μικρή απόσταση από την κωμόπολη της Αγιάς, και 35 χλμ. από τη Λάρισα βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μ, το...
top