}

Μάνη

Εκτύπωση E-mail
Vathia_1

Η Μάνη είναι μια ιστορική περιοχή της Πελοποννήσου, που καλύπτει την χερσόνησο του Ταϋγέτου. Η περιοχή της Μάνης περιλαμβάνει τις άλλοτε επαρχίες του Γυθείου και του Οιτύλου της Λακωνίας. Η συνολική της έκταση φθάνει τα 1800 τ.χλμ. επί συνολικού μήκους 75 χλμ. και μέγιστου πλάτους 28 χλμ. που καταλήγει στο Ακρωτήριο Ταίναρο, με σπονδυλική στήλη το όρος Ταΰγετος, και ψηλότερη κορυφή τον Προφήτη Ηλία.

Που βρίσκεται:

Με το όνομα Μάνη λέγεται μια ξεχωριστή περιοχή της Πελοποννήσου που είναι χαραγμένη στην συνείδηση των Ελλήνων, σαν ένας άγριος γοητευτικός τόπος, με ξεχωριστές παραδόσεις και έθιμα. Γεωγραφικά, χωρίζεται στην κυρίως Μάνη ή Μέσα Μάνη,που ανήκει στον νομό Λακωνίας, και στην Μεσσηνιακή Μάνη, την Έξω Μάνη.

Ιστορία-Περιγραφή:

Η περιοχή αποτελούσε μια διοικητικά αυτόνομη, πολιτισμικά συμπαγή περιοχή, στα χρόνια του Βυζαντίου και την Τουρκοκρατία. Η διοικητική ενότητα διατηρήθηκε και μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους, αρχικά ως ξεχωριστός νομός, και στη συνέχεια ως τμήμα του Νομού Λακωνίας, μέχρι το 1937 που με νόμο της κυβέρνησης Μεταξά το βόρειο τμήμα της Δυτικής Μάνης αποσπάστηκε από την επαρχία Οιτύλου Λακωνίας και προσαρτήθηκε στην επαρχία Καλαμών του Νομού Μεσσηνίας. Ο σκοπός της προσάρτησης αυτής ήταν η διοικητική διαίρεση του ενιαίου των Μανιατών,για την αποδυνάμωση της σκληροτράχηλης κοινωνίας που από την αρχή της ίδρυσης του νέου Ελληνικού κράτους αντιστέκονταν στο να υποταχθούν στην κυβέρνηση του ελληνικού κράτους. Πρόκειται για μια περιοχή κυρίως ορεινή, με άνυδρο και άγονο έδαφος. Από το τοπίο της Μεσσηνιακής Μάνης, ξεχωρίζουν, η Καρδαμύλη, με τα βυζαντινά μνημεία και το φαράγγι του Βυρού, η Στούπα, η γραφική Λαγκάδα με τα πέτρινα πυργόσπιτα, τα χωριά του Ταΰγετου Τσέρια, Καστάνια και Μηλιά. Από την Μέσα Μάνη ξεχωρίζει το Γύθειο, με το γραφικό λιμάνι και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, η Αρεόπολη με τα καλντερίμια και τους πύργους της, που έχουν ανακηρυχθεί μνημεία, τα σπήλαια του Διρού, το Λιμένι απέναντι από το Ομηρικό Οίτυλο, ο Γερολιμένας, η Βάθεια, ο Κότρωνας με τις μαγευτικές παραλίες του και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, το Πόρτο Κάγιο, και η Λάγια.

Παραλίες:

Στην Μάνη θα βρείτε πολλές και καλές παραλίες. Η Μικρή Μαντινεία,είναι μια παραλία με βότσαλα 7 χλμ. από την Καλαμάτα.Ο Αλμυρός είναι οργανωμένη παραλία με βότσαλο. Η Σάντοβα,είναι επίσης μια οργανωμένη παραλία με άμμο. Η Ρίτσα,είναι μια όμορφη παραλία με βότσαλο κοντά στην Καρδαμύλη. Ο Φονέας,μια μικρή παραλία με βότσαλο και ένα μεγάλο βράχο στη μέση του μικρού κόλπου,κοντά στην Καρδαμύλη θα σας μαγεύσει. Το Καλαμίτσι είναι μια ήσυχη παραλία με μικρά βότσαλα. Τα Δελφίνια είναι μια παραλία με άμμο και βότσαλο κοντά στην Καρδαμύλη. Η Καλογριά, είναι μια οργανωμένη παραλία με αμμουδιά. Η Στούπα είναι μια παραλία με ψιλή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά. Ανάμεσα στα χωριά Άγιος Δημήτριος και Άγιος Νικόλαος θα συναντήσετε τον Πανταζή,μια παραλία με άμμο που είναι περιτριγυρισμένη από δέντρα. Το Νέο Οίτυλο,είναι μια παραλία με άμμο και βότσαλο. Δίπλα στον Πύργο του Διρού θα κολυμπήσετε στην ομώνυμη παραλία με βότσαλα. Στον Γερολιμένα θα κολυμπήσετε σε μια παραλία με βότσαλα και πεντακάθαρα δροσερά νερά. Στο Μαρμάρι που βρίσκεται μετά τον Γερολιμένα στον δρόμο προς το Ακρωτήριο Ταίναρο, θα κολυμπήσετε στις τρείς δίδυμες παραλίες του Μαρμαρίου. Στο χωριό Πόρτο Κάγιο θα κολυμπήσετε σε μια πανέμορφη παραλία με άμμο και βότσαλο. Απέχει περίπου 3 χλμ. από τον Κότρωνα, στο δρόμο προς Κοκκάλα. Στο Σκουτάρι θα κολυμπήσετε στα Χαλικιά Βάτα, και στην Αγία Βαρβάρα. Στο Βαθύ δίπλα στο οικισμό υπάρχει μια οργανωμένη παραλία με άμμο. Στο Μαυροβούνι, την μεγαλύτερη παραλία της περιοχής, που εκτείνεται για πολλά χιλιόμετρα, θα κολυμπήσετε στα πεντακάθαρα νερά της.

Διαμονή: Σε όλη την Μάνη υπάρχουν πανέμορφοι πύργοι που θα σας φιλοξενήσουν. Επίσης υπάρχουν πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Φαγητό: Πολλές ταβέρνες που υπάρχουν σε όλους τους οικισμούς της Μάνης θα σας εξυπηρετήσουν.
Δρομολόγια:

Θα φτάσετε με το ΚΤΕΛ Καλαμάτας τηλ: +30-2721028581,το KΤΕΛ Σπάρτης τηλ:+30-27310 26441,το ΚΤΕΛ Αθήνας τηλ: +30-2105124913, και το ΚΤΕΛ Γυθείου τηλ: +30-2733022228. Εναλλακτικά θα φτάσετε αεροπορικώς από το αεροδρόμιο Καλαμάτας τηλ: +30-2722045252.

Vathia Kokkinogia Kokkala
Vathia_1 Kardamili Marmari
 
Greek Bulgarian Chinese (Traditional) English French German Italian Portuguese Russian Spanish Swedish
 • Συρράκο

    Το Συρράκο βρίσκεται κτισμένο στην κορυφή του όρους Περιστέρι, σε υψόμετρο 1200 μ. Ο επισκέπτης θα...
 • Πρώτη

  Χτισμένη στους πρόποδες του Παγγαίου το ιστορικό χωριό της Πρώτης εντυπωσιάζει τους επισκέπτες με την...
 • Αγία Γαλήνη

  Στην νότια πλευρά της Κρήτης, στο Λιβυκό πέλαγος, βρίσκεται το γραφικό λιμανάκι της Αγίας Γαλήνης. Η μεγάλη...
 • Θεσσαλονίκη

    Θεσσαλονίκη η δεύτερη σε έκταση πόλη της Ελλάδος, η πρωτεύουσα του Βορρά όπως ονομάζεται, η Θεσσαλονίκη...
 • Νόστιμο

  Το Νόστιμο είναι ένα χωριό κτισμένο μέσα στο δάσος από αιωνόβια έλατα και πηγές με γάργαρο νερό. Είναι ένας...
 • Χάνια Πηλίου

  Χάνια όμορφος οικισμός του Πηλίου για μαγευτικές αποδράσεις. Είναι χτισμένος σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, μέσα...
 • Καϊμακτσαλάν-Βόρας

  Ένα από τα δημοφιλέστερα χιονοδρομικά κέντρα της βορείου Ελλάδος είναι αυτό του Βόρα - Καϊμακτσαλάν. Την...
 • Τσαγκαράδα

    Τσαγκαράδα, το σμαράγδι του Πηλίου όπως ονομάζεται, είναι από τους πιο γνωστούς και δημοφιλείς...
 • Καστοριά

    Η πόλη της Καστοριάς, είναι χτισμένη πάνω σε μια χερσόνησο, που εισχωρεί στη λίμνη Ορεστιάδα. Η λίμνη που...
 • Άφυτος - Άθυτος

  Ένας μεγάλος παραδοσιακός οικισμός είναι η Άθυτος - Άφυτος του νομού Χαλκιδικής. Αριθμεί 1.231 κατοίκους με...
top