}

Κώς

Εκτύπωση E-mail

 

 
H Κώς

Η Κως ένα πανέμορφο νησί, γνωστό ως νησί του Ιπποκράτη του πατέρα της ιατρικής, αποτελεί πόλο έλξης τουριστών από όλο τον κόσμο καθόσων παρουσιάζει μεγάλο αρχαιολογικό και τουριστικό ενδιαφέρον. Το εύφορο κλίμα της, οι βουνοκορφές με τις καταπράσινες πλαγιές μέσα στις οποίες προβάλλουν παραδοσιακοί οικισμοί, οι υπέροχες παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά, ενθουσιάζουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Που βρίσκεται:  Βρίσκεται στο Αιγαίο και είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί του νησιωτικού συμπλέγματος της Δωδεκανήσου. Απέχει από τον Πειραιά 200 ναυτικά μίλια.
Ιστορία-Περιγραφή:  Το νησί κατοικήθηκε από τους Προϊστορικούς χρόνους. Οι πρώτοι κάτοικοί της ήταν οι Κάρες και μετά οι Δωριείς από την Αργολίδα. Τον 7ο-6ο αι. π.Χ., η Κως μαζί με τις πόλεις της Κνίδου,της Αλικαρνασσού,της Ιάλυσου,της Κάμειρου και της Λίνδου, αποτέλεσαν τη Δωρική εξάπολη. Το 500 π.Χ. κατακτήθηκε από τους Πέρσες, από τους οποίους ελευθερώθηκε το 479 π.Χ. καθώς έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Το νησί γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη τον 4ο αι. π.Χ.  Στην  Κω  γεννήθηκε  ο  πατέρας  της  Ιατρικής  Ιπποκράτης  μετά  το  θάνατου  του  οποίου  καθιερώθηκε  στο  νησί  το Ασκληπιείο.  Το  366  π.Χ.  κατακτήθηκε  από  το  Μέγα  Αλέξανδρο.  Στα  χρόνια  της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας  το  νησί  παρήκμασε,  αλλά  γνώρισε  νέα  ακμή  στους  Βυζαντινούς χρόνους.  Στα μεταγενέστρα χρόνια από το νησί πέρασαν πολλοί κατακτητές όπως οι Σαρακηνοί,οι Γενοβέζοι, οι Ενετοί, και οι Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη. Το 1522 κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς, ενώ το 1912 περιήλθε στους  Ιταλούς. Στις 3 Οκτωβρίου 1943 καταλήφθηκε από Γερμανικά στρατεύματα και στις 9 Μαϊου 1943 πέρασε στα χέρια των Άγγλων. Στις 7 Μαρτίου 1948 πραγματοποιήθηκε η ενσωμάτωση του νησιού με την Ελλάδα.
Δραστηριότητες:  Με αφετηρία το Δημαρχείο μπορείτε με τα δύο μικρά τραινάκια να επισκεφθείτε τα βασικά αξιοθέατα της πόλης και το Ασκληπιείο. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ποδήλατο που θα νοικιάσετε από τα σχετικά μαγαζιά που υπάρχουν στην πόλη.
Αξιοθέατα:

Επισκεφτείτε το μεσαιωνικό κάστρο στο Παλιό Πυλί. Θυμίζει λίγο το Μυστρά με τις κατάφυτες πλαγιές και την ερειπωμένη καστροπολιτεία, που αγναντεύει σιωπηλή τον κάμπο. Ένα από τα πιο όμορφα χωριά του νησιού είναι η Ζια που φημίζεται για το ηλιοβασίλεμά της. Στο χωριό Ασώματος, θα επισκεφτείτε την θαυματουργή Πηγή της Παναγιάς. Ανεβαίνοντας στο βουνό Δίκαιος, στα 850 μέτρα, θα επισκεφτείτε το μοναστήρι του Σωτήρος, που προσφέρει εκπληκτική θέα. Στην γιορτή του Σωτήρος οι ντόπιοι ανεβαίνουν και διανυκτερεύουν στο προαύλιο. Μέσα στην πόλη υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα αξιοθέτα. Επισκεφτείτε τα ερείπια της αρχαίας πόλης με Ελληνιστικά και Ρωμαϊκά οικοδομήματα κοντά στο λιμάνι. Στην περιοχή υπάρχουν τμήματα της Αρχαίας Αγοράς, η Μεγάλη Στοά και άλλες μικρότερες στοές, με ιερά αφιερωμένα στο Διόνυσο, την Αφροδίτη και τον Ηρακλή. Μέσα στην πόλη θα θαυμάσετε το Ωδείο, κτίσμα του 3ου αι. π.Χ. πολύ καλά διατηρημένο με 12 κερκίδες και θολωτές στοές και την Κάζα Ρομάνα, αναστηλωμένο Ρωμαϊκό αρχοντικό με θαυμάσια μωσαϊκά. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Ξυστό με  δεκαέξι  αναστηλωμένες  κολώνες  από  τις εβδομήντα  που  το  αποτελούσαν  συνολικά. Τα δύο κτίρια στέγαζαν τα Ελληνιστικά και Ρωμαϊκά λουτρά. Στην πλατεία Ελευθερίας στο Αρχαιολογικό μουσείο θα δείτε μια ενδιαφέρουσα συλλογή με ευρήματα προϊστορικά, γλυπτά Ελληνιστικά και κλασικά μικρά αγάλματα της Αφροδίτης, του Έρωτα, της Δήμητρας, του Ιπποκράτη, επιγραφές και ψηφιδωτά με παραστάσεις και αρχιτεκτονικά μαρμάρινα μέρη ναών και κτιρίων. Στο λιμάνι θα επισκεφτείτε το κάστρο των Ιπποτών το επιβλητικότερο μνημείο της Ενετοκρατίας. Διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και αποτελεί κλασικό δείγμα επιβλητικής αμυντικής της εποχής του.  Έχει  διπλό  τείχος  και  τάφρο. Κατασκευάστηκε  το  15ο αιώνα  αλλά  ολοκληρώθηκε  το  16ο  αιώνα. Υπάρχει μέχρι σήμερα ο πλάτανος του Ιπποκράτη που πιστεύεται ότι φυτεύτηκε από τον Ιπποκράτη πριν 2400 χρόνια περίπου, και κάτω από την σκιά αυτού του δέντρου δίδαξε ο Ιπποκράτης την Ιατρική. Μια γέφυρα συνδέει το σημείο, όπου βρίσκεται ο πλάτανος, με το Κάστρο των Ιπποτών. Το πιο διάσημο σημείο της Κω είναι το Ασκληπιείο που άρχιζε να χτίζεται τον 4ο αιώνα π.Χ. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο θεραπευτήριο της Αρχαίας Ελλάδας. Από το ναό του Ασκληπιού σώζονται μόνο τα θεμέλια και λίγες κολώνες, ενώ κολώνες σώζονται και από τη στοά που φέρεται ότι στέγαζε την Ιατρική Σχολή του Ιπποκράτη. Σε κοντινή απόσταση υπήρχαν κατά την αρχαιότητα θερμές πηγές με τρεχούμενα ιαματικά νερά.

Παραλίες:  Η Κώς είναι ένα κοσμοπολίτικο νησί που φημίζεται για τις μαγευτικές παραλίες της. Αν δεν θέλετε να απομακρυνθείτε από το κέντρο θα πάτε στη Λάμπη και στο Τιγκάκι.   Άκρως  τουριστικές  και οργανωμένες παραλίες με όλα τα θαλάσσια σπόρ. Σε κοντινή απόσταση προς τα ανατολικά βρίσκονται οι Εμπρός Θέρμες μια παραλία με ψιλό βότσαλο και με θερμές πηγές που αναβλύζουν αχνίζοντας στα δεξιά, ενώ υπάρχει και καντίνα. Άν έχετε σκάφος αξίζει να κάνετε μια βουτιά στις Πίσω Θέρμες. Στο Μαστιχάρι θα κολυμπήσετε σε ρηχή αμμουδιά κατάλληλη για οικογένειες.  Ακολουθεί  η Καρδάμαινα με  τα  πολλά  ξενοδοχεία  και  με  την  τεράστια  ζαφειρένια  παραλία. Μετά την Αντιμάχεια θα δείτε ταμπέλες προς Καμήλα, Paradise και Ψηλό Γκρεμό τρείς πανέμορφες παραλίες χωρίς πολύ κόσμο. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται και οι εκπληκτικές παραλίες Κέφαλος και Καμάρι, που θα σας κερδίσουν με τα ήσυχα νερά τους και το νησάκι Καστρί. Τέλος, αν έχετε διάθεση για περιπέτεια οδηγήστε άλλα 4 χλμ. σε χωματόδρομο ως το ακρωτήριο Ζηνί και τον Άγιο Θεολόγο με την άγρια ομορφιά του απέραντου γαλάζιου μόνο για εσάς.
Διαμονή:
 • Grecotel Kos Imperial ***** Τηλ: +30-22420-58000
 • Pelopas Resort ***** Τηλ: +30-22420-68163
 • Inperostar Odysseus ***** Τηλ: +30-22420-49900
 • Mikelangelo ***** Τηλ: +30-22420-45810
 • Lakistra Suites ***** Τηλ: +30-22420-91115 
 • Kipriotis Village Resort ***** Τηλ: +30-22420-22420-55300
 • Kipriotis Maris ***** Τηλ: +30-22420-57150
 • Blue Lagoon ***** Τηλ: +30-22420-54400
 • Inperostar Kipriotis **** Τηλ: +30-22420-57000
 • Grecotel Royale Club **** Τηλ: +30-22420-41488
 • Oceanis **** Τηλ: +30-22420-24641
 • Dimitra Beach Hotel **** Τηλ: +30-22420-22420-28581/2
 • Aktis Art Hotel **** Τηλ: +30-22420-47200
 • Gaia Garden Hotel *** Τηλ: +30-22420-25804
 • Astron Hotel *** Τηλ: +30-22420-23703
Φαγητό:

Στην πλατεία Πλατάνου, στο δέντρο του Ιπποκράτη δίπλα στην αρχαία Αγορά, θα συναντήσετε ένα εστιατόριο που θα σας εντυπωσιάσει. Είναι ανοικτό από το πρωϊ για καφεδάκι και το βράδυ θα δοκιμάσετε γκουρμέ πιάτα. Για ψάρι θα πάτε στο Μάκη στην Μαστιχάρη. Στην ταβέρνα του Νικόλα του ψαρά θα δοκιμάσετε ρεθυκεφτεδες, βασιλικά καβουροπόδαρα,χτένια, γυαλιστερές και το διάσημο γεμιστό καλαμάρι με τυριά. Στην Κέφαλο στην ταβέρνα της Μαρίας θα δοκιμάσετε φρέσκα ψάρια και λαχταριστούς ψαρομεζέδες.

Δρομολόγια:  Θα φτάσετε με πλοίο από τον Πειραιά. Πληροφορίες για τα δρομολόγια θα πάρετε στα τηλ: 1440 και +30-22420- 26594 - 6.   Εναλλακτικά  θα  φτάσετε  με πτήσεις από την Αθήνα και την Θεσ/νίκη. Πληροφορίες για τα δρομολόγια θα πάρετε στον Κρατικό Αερολιμένα της Κω στο τηλ: +30- 22420-56000.
Ο Παράδεισος στην Κώ Το Καμάρι Το Τιγκάκι
Το κάστρο των Ιπποτών στο κέντρο H Αρχαία Αγορά Ο Δυτικός Αρχαιολογικός Χώρος στην Κω
 
Greek Bulgarian Chinese (Traditional) English French German Italian Portuguese Russian Spanish Swedish
 • Στενά Νέστου

      Τα Στενά του Νέστου είναι τα επονομαζόμενα Τέμπη της Θράκης. Το επιβλητικό τοπίο με τους...
 • Πρώτη

  Χτισμένη στους πρόποδες του Παγγαίου το ιστορικό χωριό της Πρώτης εντυπωσιάζει τους επισκέπτες με την...
 • Ίος

  Ίος, ένας πολύ γνωστός προορισμός των Κυκλάδων, που μαγεύει τους τουρίστες με τις υπέροχες παραλίες, τη...
 • Αρχαία Κόρινθος

  Η αρχαία Κόρινθος ήταν μια σημαντική πόλη-κράτος της αρχαίας Ελλάδας. Έλεγχε μία περιοχή που αντιστοιχούσε...
 • Δέλτα Έβρου

  Είναι ένας σημαντικός  υδροβιότοπος  σε εθνικό, Ευρωπαϊκό  και  διεθνές  επίπεδο προστατευόμενο από τη...
 • Χόρτο

      Χόρτο παραθαλάσσιο χωριό της Μαγνησίας, με εντυπωσιακή φυσική ομορφιά όπου κυριαρχεί η ηρεμία και...
 • Πόρος

  Ο Πόρος, είναι ένα καταπράσινο και πανέμορφο μικρό νησί του Αργοσαρωνικού, με υπέροχες παραλίες,και πεύκα...
 • Λαϊλιάς

  Στη βόρεια πλευρά του Aλή Mπαμπά, στην οροσειρά της Bροντούς, μέσα σε δάσος από οξυές και πεύκα, σε υψόμετρο...
 • Αγριά

    Αγριά είναι ένα γραφικό προάστιο του Βόλου, όπου μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ψάρι στίς ψαροταβέρνες...
 • Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας

    Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας είναι ένας υγρότοπος Ευρωπαϊκής σημασίας και ο πρώτος που συναντούν στα...
top