}

Έδεσσα

Εκτύπωση E-mail
piso_apo_ton_katarrakti Ανάμεσα στα βουνά Βόρας και Βέρμιο είναι κτισμένη η Έδεσσα, η πόλη των νερών, όπως ονομάζεται. Οι περίφημοι καταρράχτες, το ατμοσφαιρικό Βαρόσι και η κοντινή απόστασή της από το χιονοδρομικό 3-5 Πηγάδια κάνουν την Έδεσσα ένα δημοφιλή προορισμό για όλο τον χρόνο.
Που βρίσκεται:

Η Έδεσσα που παλιότερα λεγότανε Βοδενά,είναι μια πόλη της κεντρικής Μακεδονίας πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και του Νομού Πέλλας. Απέχει από την Θεσ/νίκη 94 χιλ.και την Αθήνα 555 χιλ.

Ιστορία-Περιγραφή:

Η πόλη κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Στην θέση της αρχαίας ακρόπολης βρίσκεται κτισμένη η σημερινή πόλη. Στα Ρωμαϊκά χρόνια γνώρισε σχετική ακμή, καθώς βρισκόταν πάνω στην περίφημη Εγνατία Οδό. Κατά την κάθοδο των Σλάβων στα Βαλκάνια χάνεται το όνομα Έδεσσα, και καθιερώθηκε η ονομασία Βοδενά συγχρόνως με την ανακήρυξή της ως πρωτεύουσα του Βουλγαρικού βασιλείου.Κατά τη διάρκεια των Βυζαντινό-Βουλγαρικών πολέμων,το 1002 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Βασίλειος Β' πολιόρκησε και κατέλαβε τα Βοδενά. Το 1345 κατελήφθη για περίπου 40 χρόνια από τους Σέρβους του Δουσάν και το 1386 η πόλη ακολούθησε την τύχη της υπόλοιπης Μακεδονίας και υποτάχθηκε στους Οθωμανούς. Ρωσικό χρονικό της εποχής μαρτυρεί ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης, από μεγάλο σεισμό το 1395, από τον οποίο και δημιουργήθηκαν οι περίφημοι καταρράκτες της. Κατά τον 17ο αιώνα η πόλη γνωρίζει μεγάλη ακμή. Οι κάτοικοι της Έδεσσας συμμετείχαν ενεργά στην επανάσταση του 1821. Στα τέλη του 19ου αιώνα, αρχίζει να χρησιμοποιείται για πρώτη φορά συστηματικά το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης, οι άφθονες υδατοπτώσεις. Κτίζονται εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας και η πόλη αποκτά πρωτοφανή άνθιση. Κατά το Μακεδονικό Αγώνα  πολλοί Εδεσσαίοι αγωνίστηκαν για την ελευθερία. Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, η Έδεσσα απελευθερώθηκε από τον Ελληνικό στρατό στις 18 Οκτωβρίου του 1912. Στην οικονομική ανάπτυξη του μεσοπολέμου προσέφεραν σημαντικά οι 2.500 περίπου πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην πόλη με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Πολλοί από αυτούς είχαν αστική προέλευση και ίδρυσαν βιοτεχνίες. Τη δεκαετία του '30, εποχή πλήρους ακμής, λειτουργούν θέατρα,κινηματογράφοι, φιλαρμονική και εκδίδονται 4-5 εφημερίδες. Η ανοδική πορεία ανακόπηκε κατά τη δεκαετία του '40, με τη γερμανική κατοχή και τον εμφύλιο που ακολούθησε. Το Σεπτέμβριο του 1944, οι Γερμανοί,σε αντίποινα για το φόνο ενός στρατιώτη τους,πυρπόλησαν τη μισή πόλη αφήνοντας χιλιάδες άστεγους. Η εμφάνιση των συνθετικών υφασμάτων που ήρθαν από την Αμερική μετά τον πόλεμο, επέφερε μαρασμό στις Ελληνικές κλωστοϋφαντουργίες που άρχισαν σιγά -σιγά να κλείνουν. Σήμερα η Έδεσσα είναι μια μικρή αλλά όμορφη πόλη γεμάτη πάρκα και πράσινο. Επισκεφτείτε τους καταρράχτες της,το Κανναβουργείο,κάτω από τους Μύλους,στη συνέχεια του πάρκου των Καταρρακτών. Αυτό συνδέεται με την πόλη με ένα αυθεντικό καλντερίμι, μέσα από τη συνοικία Βαρόσι και στη συνέχεια με σύγχρονο ανελκυστήρα. Ένα κομμάτι του παλιού εργοστασίου έχει μετατραπεί σε εστιατόριο-καφετέρια, ενώ το μεγαλύτερο μέρος διατηρεί άθικτα τα μηχανήματα και τη διάταξη της βιομηχανικής μονάδας. Στο Βαρόσι υπάρχει και το ενυδρείο της πόλης. Οι λάτρεις του ski επισκεφτείτε το σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια.

Διαμονή:
 • Aigai Hotel ****  Τηλ: +30 2381029888,2381025444, Fax: 23810 22926
 • Hotel Adonis Σκύδρα ****  Τηλ: +30-2381082500
 • Xenia Hotel ****  Τηλ: +30-2381029706
 • Voras Resort Hotel Spa ****  Τηλ: +30-2381034160
 • Katarraktes Hotel ***  Τηλ: +30-23810 22300
 • Traditional Guesthouse Varosi ***  Τηλ: +30-2381021865
 • Alfa Hotel **  Τηλ: +30-2381022221
 • Helena Hotel *  Τηλ: +30-2381023218
 • Pella Hotel *  Τηλ: +30-2381023541
Φαγητό:

Στις Καρβουνοπενιές, θα φάτε στην λαδόκολλα σουβλάκια, μπριζόλες με την συνοδία ψητών λαχανικών. Στους καταρράχτες θα φάτε στο Κανναβουργείο, ψαρονέφρι γεμιστό και μανιτάρια φρέσκα. Στην Νερένια θα απολαύσετε αγριογούρουνο, κότσι αρνίσιο και καταπληκτικό μπουγιουρντί. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις ντόπιες νοστιμιές τζουμλέκι και λακφίτσα που ψήνονται στην γάστρα.

Δρομολόγια:

Στην Έδεσσα θα φτάσετε με το ΚΤΕΛ  Πέλλας, Σταθμός Έδεσσας τηλ: +30-2381023511, Εκδοτήριο τηλ: +30-23810 22800, Τηλ Αθηνών: +30-2105124910. Άλλος τρόπος είναι το τραίνο, με ενδιάμεση στάση, στο Πλατύ όπου και αλλάζετε τραίνο,πληροφορίες στο τηλ: 1110.

Varosi_2 Varosi Enidrio
to_nero_tou_katarrakti Kataractes_Edessas piso_apo_ton_katarrakti
 
Greek Bulgarian Chinese (Traditional) English French German Italian Portuguese Russian Spanish Swedish
 • Καμένα Βούρλα

  Μια από τις πιο δημοφιλείς λουτροπόλεις της Ελλάδας είναι, τα Καμένα Βούρλα. Τα ιαματικά τους νερά είναι...
 • Βόλβη

  Μια από τις πιο όμορφες λίμνες της Ελλάδας είναι η Βόλβη, που προστατεύεται από την συνθήκη Ραμσάρ. Στις...
 • Κοζάνη

  Η Κοζάνη είναι ένα σύγχρονο αστικό κέντρο με πλήθος φυσικών ομορφιών τριγύρω. Επισκεφτείτε την τεχνητή...
 • Αλεξανδρούπολη

      Η Αλεξανδρούπολη, κατέχει εξέχουσα θέση στο γεωγραφικό χώρο της Θράκης, καθώς αποτελεί τη βασική πύλη...
 • Ολυμπία

      Η Ολυμπία, ήταν μια από τις πιο γνωστές...
 • Ελούντα

  Η Ελούντα είναι ένα παγκόσμιας φήμης τουριστικό θέρετρο βόρεια του Αγίου Νικολάου, με δαντελωτές...
 • Άνδρος

    Η Άνδρος διαφέρει από τα άλλα νησιά των Κυκλάδων. Από την μια έχει ψηλά και βραχώδη βουνά,αλλά και...
 • Αμφίκλεια

  Κτισμένη στους πρόποδες του Παρνασσού μια ανάσα από το χιονοδρομικές εγκαταστάσεις της Φτερόλακας και...
 • Χωριά Ασπροποτάμου

      Ένας εναλλακτικός χειμωνιάτικος και όχι μόνο προορισμός είναι τα χωριά του Ασπροποτάμου. Είναι...
 • Ακράτα

  Η πόλη της Ακράτας απλώνεται από τις παραλίες του Κορινθιακού μέχρι τους πρόποδες του Χελμού. Διαθέτει...
top